Translate

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Δύο σε ένα! Σαλάμοτυρόψωμο και τυρόψωμο!








Το Σάββατο είχα πάει επίσκεψη στη φίλη μου τη Μαριάνθη.  Εκεί άκουσα γι αυτό το τυρόψωμο!  Και λίγα μου είπε! Είναι ακόμη καλύτερο κι από τις περιγραφές!
Σκέφτηκα πως με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω.

Και να η ευκαιρία!



Αύριο το πρωί θα πάμε την πρώτη μας εκδρομή.

Ζηλεύετε ε; Ε ναι σας καταλαβαίνω!  Τώρα να πω πως δεν αξίζει να ζηλεύετε, δεν θα το πω γιατί αξίζει και μάλιστα πολύ. Θα πάμε σε ρακοκάζανο! Το ξέρετε πως αυτόν τον καιρό τα καζάνια έχουν την τιμητική τους. Θα πάμε να δούμε πως βγαίνει η ρακί από τα στράφυλα . Πρόκειται για  ένα πρότυπο ρακοκάζανο στην περιοχή Ελιάς του Ηρακλείου. Οικοδεσπότης ένας πρώην συνάδελφος, που συνταξιούχος πλέον ασχολείται με πολύ μεράκι και διάθεση με την παραγωγή ρακής και μελιού.

Τα παιδιά θα κρατάνε ένα σωρό λιχουδιές. Η Μαρίνα θα κρατάει τυρόψωμο και ζαμποντοτυρόψωμο που το έφτιαξε μόνη της. Εντάξει, εντάξει, βοήθησε λίγο και η μαμά της!



Υλικά

Για το ζυμάρι
2 ποτήρια χλιαρό νερό
2 τετραγωνάκια Μαγιά φρέσκια
Όσο αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)  σηκώσει

Γέμιση για τυρόψωμο

περίπου μισό κιλό Φέτα
100 γρ. Πεκορίνο

Γέμιση για ζαμπονοτυρόψωμο

  φέτα,
 πεκορίνο,
 σαλάμι μπύρας

Διαδικασία

Φτιάξαμε τη ζύμη νωρίς το μεσημέρι και φτιάξαμε τα ψωμάκια το απόγευμα
Έτσι φούσκωσε το ζυμάρι μας κι έγινε τέλειο.

Βέβαια όποιος βιάζεται σκοντάφτει συνήθως… Αλλά στην περίπτωση του ζυμαριού δεν χρειάζεται αν βιάζεσαι να σκοντάψεις. Βάζεις το φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ζεσταθεί κανένα 20λεπτο, τον σβήνεις και μετά του βάζεις μέσα το μπολ με τη ζύμη. Θα φουσκώσει το ίδιο. 








Αφού φουσκώσει, την καμαρώνουμε (αλήθεια είναι πολύ εντυπωσιακή), την ζυμώνουμε λίγο ακόμη.










Σε άλλο μπολ βάζουμε τη φέτα και το πεκορίνο. 












 Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη και την κόβουμε σε 4 μικρότερα κομμάτια.







Απλώνουμε στο χέρι μας το πρώτο φύλο και αφού ανοίξει του βάζουμε μέσα λίγο τυρί. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο .











και συνεχίζουμε απλώνοντας από πάνω το δεύτερο κομμάτι.  Και μετά το τρίτο και μετά το τέταρτο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 
















Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να το ταλαιπωρούμε όσο μπορούμε.  Το στρίβουμε, το τσαλακώνουμε το ζουλάμε. 







Βγάζουμε το άχτι μας! Φαντάσου κάποιον που σε νευρίασε το πρωί και βγάλε το άχτι σου! Χε χε! Ψυχοθεραπεία παιδί μου! 


Αν το στραπάτσαρες αρκετά τότε μάλλον είσαι έτοιμη να περάσεις στο επόμενο στάδιο. 








το απλώνουμε στη λαδόκολλα το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και του ρίχνουμε και μια ιδέα ρίγανη. 












Έτοιμο!  Κιόλας; Ναι κιόλας! Είναι πανεύκολο! 

Μοσχομύρισε το σπίτι και δεν συζητάμε για την αξεπέραστη νοστιμιά του! 








Μοσχομύρισε το σπίτι και δεν συζητάμε για την αξεπέραστη νοστιμιά του! 







                                                                                              Αν τώρα θέλουμε να φτιάξουμε την παραλλαγή απλά βάζουμε στα τυριά σαλάμι μπύρας. 











Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Κόκκινη καυτερή σάλτσα πιπεριάς (ajivar)



Στο Βελιγράδι πολύ συχνά πηγαίναμε στη λαϊκή με τη συγκάτοικο μου στην περιοχή Banovo Brdo.  Έχοντας στο νου τις Ελληνικές λαϊκές,, μάταια ψάχναμε να βρούμε λαχανικά που εθεωρούντο της εποχής στην Κρήτη και το χειμώνα.

Άλλη γη,  άλλα καλούδια.

Δύσκολο να το συνηθίσεις αλλά εμείς ξέραμε πως είμαστε εκεί προσωρινά και το παλεύαμε. Το τι πιπεριές βλέπαμε δεν περιγράφεται! Γενικώς στη Σερβία οι πιπεριές, τα λάχανα, τα καρότα τα καλαμπόκια είχαν την τιμητική τους.

Φοιτήτρια τότε, δεν μπήκα ποτέ για πολύ στην κουζίνα.
 Η σπιτονοικοκυρά μας όμως έφτιαχνε συχνά ajivar και μας έδινε και μας. Έτσι το γνωρίσαμε!  Η Μάντανα μου είχε γράψει και τη συνταγή σ ένα τετράδιο μου.  Κάποιες φορές το αγοράζαμε κι από το Super market. Εκεί μέσα το είχε σε  αρκετές εκδοχές. Θυμάμαι μία με φέτα. Εξαιρετική!
Όλες τους είναι υγιεινές  νόστιμες και ιδιαίτερες.  Συνοδεύει υπέροχα κρέας και ψάρι αλλά και βραστή πατάτα και καρότα. Μπαίνει σε σάντουιτς hurbouger, hot dog!

Είχα καιρό ν ακούσω για το ajivar. Διαβάζοντας συνταγές από τα παλιά το βρήκα σε κάποιο τετράδιο κρατημένο και το θυμήθηκα.

 Είχα και πιπεριές, και φαντασία και χρόνο και τη Μαρίνα βοηθό και φτιάξαμε το δικό μας κρητικό ajivar με ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη!  Έχει μια σχετική φασαρία, αλλά μην ξεχνάτε πως κάνουμε μια σάλτσα που μπορεί να διατηρηθεί σε βάζο αποστειρωμένο στο ψυγείο ή εκτός  από αυτό,  πάνω από χρόνο. Οπότε αξίζει τον κόπο. Αυτή τη φορά δεν έκανα πολύ. Ευτυχώς διότι
μας έγινε ιδιαίτερα καυτερό.  Μας αρέσουν βέβαια  αυτές οι γεύσεις!  Εντάξει όχι σε όλους μας!

Υλικά

15 κόκκινες πιπεριές
3 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη
λίγη πάπρικα
λίγο μπούκοβο
λίγο αλάτι
λίγη μαύρη ζάχαρη
4 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες


Διαδικασία

Πρώτα ψήνω στο γκριλ για 30 λεπτά τις πιπεριές για να ξεφλουδίζονται.











Αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις ανοίγω για να φύγουν τα σπόρια και τις αλέθω στο multi













Ωστόσο έχω χτυπήσει επίσης στο multi τις ντομάτες.














Σε κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα μπαχαρικά.






















Αφού τσιγαριστούν για λίγα λεπτά ρίχνω τη ντομάτα  το αλάτι και τη ζάχαρη.











Τα αφήνω να πιουν όλα τα υγρά και ρίχνω και την πιπεριά αλεσμένη.











Ανακατεύω συνέχεια για να μην πιάσει.


Πρέπει να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.









 Επειδή όταν βράζει πετάγεται έξω από την κατσαρόλα όσο πήζει, θέλει συνεχές ανακάτεμα και πολύ προσοχή μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.




Όταν το δούμε να είναι έτοιμο το βάζουμε σε καθαρά βάζα καυτό. Γυρίζουμε το βάζο ανάποδα και γίνεται η αποστείρωση μόνη της.



Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Κολοκυθοτυρόπιτα με κίτρινη κολοκύθα χωρις φύλλο




Η κολοκύθα αυτή την εποχή είναι στο φόρτε της! Όπου κι αν κοιτάξεις θα δεις μια. Κάποιοι την λατρεύουν. Κάποιοι άλλοι την μισούν. Εγώ είμαι κάπου στην μέση. Δεν πεθαίνω, αλλά αν την βρω έτοιμη, ειδικά τηγανιτή τραγανή και αλατισμένη σωστά, την τσακίζω εννοείται!

Η συγκεκριμένη κολοκυθόπιτα πάντως έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Θες τα τυριά, το κύμινο  η κιτρινόριζα... Οι γεύσεις έχουν δέσει θεϊκά!


Τη συνταγή την αφιερώνω στη Βίκυ. Για να μη λέει πως στο Gee Gee δημοσιεύονται μόνο γλυκά! :-)

Υλικά


3 φλιτζάνια κίτρινη κολοκύθα
Κύμινο, αλάτι, πιπέρι κιτρινόριζα
4 αυγά
250 γρ. φέτα
100γρ. μανούρι
100 γρ. γκούντα
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλιτζάνι λάδι 




Διαδικασία

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να γίνει ένα μείγμα όχι ιδιαιτέρως πηχτό αλλά ούτε και αραιό. Σαν κέικ περίπου.


 Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ και το βάζουμε μέσα. Αν στρώσουμε μια λαδόκολλα στην φόρμα και το βάλουμε εκεί κάνουμε την ίδια δουλειά και χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο πλύσιμο στα ταψί μετά. χε! χε!
Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
 Και σε 3 τέταρτα περίπου, Έχω ένα πεντανόστιμο, υγιεινό, ελαφρύ σνακ! Ψήνουμε  στο  γκριλ και στους 180 βαθμούς
Δεν το έφτιαξα απόψε. Πριν δυο εβδομάδες. Αλλά τώρα που βλέπω τις φωτογραφίες σκέφτομαι πως δεν θα έλεγα όχι για ένα κομμάτι! Μόλις βρω κολοκύθα θα το ξαναφτιάξω! 

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Cake Chocolate-orange



Το ξέρω! Έχω μέρες να μπω στην κουζίνα...  (Όχι όχι δεν πεινάσαμε! Έχουμε και τη μαμά Ειρήνη κοντά! Όλο και πηγαινοερχόταν τα πιάτα!)

Συμβαίνουν πολλά! Έχω ανοίξει πολλά μέτωπα και τα παλεύω όλα μαζί! Δεν παραπονιέμαι. Μου αρέσει να ζω έτσι. Αλλιώς βαριέμαι. :-)

Το κέικ που μας ενέπνευσε με την Μαρίνα για να μπούμε στην κουζίνα,  είναι μια παραλλαγή της "μελαχρινής". Κέικ που αρέσει σε όλους θα μου πείτε. Ε! Που να το φάτε και με γεύση σοκολάτας πορτοκάλι! Ασυναγώνιστο στην κατηγορία του!

Δύσκολο όμως να φτάσει μέχρι το γραφείο. Έχουν πέσει πάνω του και το τρώνε όλοι μαζί!  Υπολογίζω πως μέχρι αύριο δεν θα έχει μείνει ούτε ψιχουλάκι!

Υλικά 



250 γρ. μαργαρίνη
Το χυμό από 4 πορτοκάλια
Ξυσμένα ολόκληρα άλλα 2 πορτοκάλια 
1,5 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
αυγά
Και λίγο σιρόπι αχλάδι από την συνταγή του καλοκαιριού (http://gee-gee-gourmet.blogspot.gr/2012/09/gourmet.html)
1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κ. σ. κακάο

Διαδικασία






                                                                                                                                                                           
Βάζουμε τη ζάχαρη το σιρόπι και τη μαργαρίνη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 












Αφού χτυπήσουμε πολύ καλά ρίχνουμε στο μείγμα μας ένα ένα τα αυγά χτυπώντας συνέχεια. 





Προσθέτουμε και το χυμό από τα 4 πορτοκάλια
Η μαύρη ζάχαρη θέλει ένα κόπο παραπάνω για να λιώσει εντελώς. Προσθέτουμε και τα αυγά και χτυπάμε καλά. Βάζουμε και τα ξυσμένα πορτοκάλια. 









Τώρα είναι η στιγμή για να ρίξουμε το αλεύρι. 
Συνεχίζουμε το χτύπημα 











Αφού το χτυπήσω και είναι έτοιμο χωρίζω το μείγμα σε δυο μπολ. Στο ένα ρίχνω το κακάο και το χτυπάω καλά. 









Ρίχνω σε καλά βουτυρωμένες φόρμες κέικ, μισό μείγμα από το λευκό και μισό από το σοκολατένιο. Μπορώ να κάνω και ακανόνιστα σχέδια. 








Αν δεν θέλω να βουτυρώνω τοποθετώ λαδόκολλα στο σκεύος του κέικ.  Το ίδιο κάνει μόνο που μετά δεν έχεις πλύσιμο! χε! χε! 











Φούσκωσε υπέροχα! 









Νόστιμο! μμμμμμ!!

Τι ζηλεύετε καλέ; Φτιάξτε το! Είναι πανεύκολο! 




Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Cookies with raisin and chocolate drops





Τα έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα. Έφτιαξα 5 λαμαρίνες περίπου αλλά τώρα δεν υπάρχει ούτε ένα. Εξαφανίστηκαν μέσα σε 4 μέρες. Βοήθησαν βέβαια και τα παιδιά της τάξης μου! Και κάποια που είχα στην περυσινή μου τάξη. Να φανταστείτε πως οι συνάδελφοι μου ίσα που δοκίμασαν. Και όχι όλοι. Άσε που η Μαρία η Αγγλικού μας  (λάτρεις των cookies) τα ψήφισε ως τα καλύτερα!

Υλικά


100 γρ.  βιτάμ και 1 φλιτζάνι λάδι
2 φλιτζάνια βρώμη χτυπημένη στο multi
Ενάμισι φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι,
1 μπέικη και 1 κ. γ. σόδα , 
λίγο αλάτι, 
1 κ.γ. κανέλα
1 αυγό
1 ποτήρι γάλα
1 πορτοκάλι ξυσμένο από τον καταψύκτη
Σταγόνες σοκολάτας
Μισό φλιτζάνι σταφίδες
1 φλιτζάνι φουντούκια αλεσμένα

Διαδικασία






Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι και το Βιτάμ μαζί με το αυγό.








Χτυπάμε το quacker  ή αλλιώς βρώμη στο multi να γίνει σκόνη.












Όταν έχω πολύ φρέσκα πορτοκάλια εννοώ να τα έχω κόψει εγώ από το δέντρο να είμαι σίγουρη πως είναι φρέσκα, τότε κάποια από αυτά τα βάζω στην κατάψυξη και όταν θέλω ξύσμα για να είναι σίγουρα ακέρωτο και χωρίς φάρμακα τότε το χρησιμοποιώ. Όλο. Δεν πετάω τίποτα. Ξύνω και το μέσα! Όλο! Το ίδιο κάνω και με τα λεμόνια. Δεν χάνουν καθόλου το άρωμα τους κι έχω πάντα όταν τα χρειάζομαι.













Βάζουμε λοιπόν το ξύσμα, την μαύρη ζάχαρη, το κακάο σε σκόνη στο ίδιο μπολ που είχαμε αρχικά το λάδι και το αυγό.








Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί και προσθέτουμε και τις ολόκληρες  σταφίδες.










Αλέθουμε και τα φουντούκια










Τα βάζουμε κι αυτά στο αρχικό μας μείγμα








Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας












Αφού βάλουμε κοσκινισμένο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις το μείγμα μας έχει αυτή την μορφή. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια αλλά μην το παρακάνετε κιόλας με το αλεύρι.







Έτοιμα! μμμ μύρισε το σπίτι!
Είναι soft. Αν τα θέλετε πιο τραγανά φουρνίστε τα στο τέλος μισή ώρα στους 100 βαθμούς στο gril  με μισάνοιχτο φούρνο. Εμάς μας άρεσαν πιο πολύ μαλακά!












Ζεστά είναι πολύ νόστιμα! Αλλά και κρύα είναι το ίδιο καταπληκτικά!

Καλή επιτυχία σε όσους τα φτιάξουν!

                           :-)



8/11/2012

Και τα έφτιαξε η Mary Lou  συνάδελφος μου. Τα έφερε σήμερα στο σχολείο για να μας κεράσει για τα γενέθλια της. Πραγματικά σας το λέω, ήταν τόσο επιτυχημένα και σε σχήμα και σε γεύση! Ενθουσιάστηκα!  Τα πέτυχε πολύ περισσότερο από μένα! Μου επιβεβαίωσε πως η ίδια συνταγή γίνεται εντελώς διαφορετική όταν την φτιάχνει άλλη νοικοκυρά! Κάθε μια από μας, βάζει την δική της ενέργεια, την δική της προσωπικότητα και διάθεση!

  Μπράβο Μαρία!  Να τα χιλιάσεις!