Translate

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Αλμυρή πίτα με μπέικον και λιαστή ντομάτα

Στην ουσία πρόκειται για αλμυρό κέικ, αλλά τα κορίτσια έχουν συνδέσει τη λέξη κέικ με κάτι γλυκό οπότε όταν το πρώτο έφτιαξα το δοκίμασαν προκατειλημμένες κι έτσι δεν τους άρεσε. Αν όμως τους το  βαφτίσεις πίτα τότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Το τρώνε και τους αρέσει και πολύ! Βγάλε εσύ άκρη! :-)  Την τελευταία φορά που το έφτιαξα ήταν πριν από μια  εβδομάδα  περίπου και το κρατούσα σε μια επίσκεψη ! Έγινε ανάρπαστο. Να η συνταγή.


Υλικά 

2 αυγά
15 πράσινες τσακιστές ελιές ψιλοκομμένες
5 λιαστές ντομάτες
10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κιτρινόριζα
100γρ κασέρι
100γρ γκούντα
100 μανούρι
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο για να γίνει το μείγμα σαν του κέικ

Διαδικασία 


Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το βάζουμε σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς λάδι ή βούτυρο! Βγάζει μπόλικο από μόνο του. Το αφήνουμε μέχρι να βγάλει όλο του το λίπος και να στεγνώσει.








Ωστόσο, βάζουμε σε μπολ τα αυγά, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και τα χτυπάμε καλά να αναμιχθούν.










Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις ελιές σε άλλο μπολ.








Τα ρίχνουμε στο μείγμα με το ελαιόλαδο.











Ρίχνουμε και τα τυριά και συνεχίζουμε το χτύπημα.










Στρώνουμε λαδόκολλα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ, την βουτυρώνουμε και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.









Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι μέσα να βγαίνει καθαρό.










Βγάλτε το αμέσως από την λαδόκολλα μετά από 5 λεπτά διότι όταν κρυώνει δημιουργούνται υδρατμοί και μουσκεύει.














Έτοιμο! Και πάει πολύ και με το τσάι!

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Μηλόπιτα ξυσμένη!






Έχω καιρό να κάνω γλυκάκι! Είπα να φτιάξω μια νηστίσιμη, ελαφριά, λαχταριστή μηλόπιτα!
Όταν την πρωτοδοκίμασα είχα πάθει μεγάλη πλάκα μαζί της! Ήταν το 2009 θυμάμαι...
Από τότε την έχω δει σε διάφορε εκδοχές. Αυτή εδώ νομίζω πως είναι η καλύτερη!

Υλικά


250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο  του
1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
2 βανίλιες
1 ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ μήλο
μια τσιμπιά αλάτι

Γέμιση

5 μήλα κομμένα σε κύβους και ψημένα με τα καρύδια και τις σταφίδες.
1 φλιτζάνι καρύδια
1 φλιτζάνι σταφίδα
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

Διαδικασία

Βρίσκουμε την συνταγή :-)


Συγκεντρώνουμε τα υλικά .










Καθαρίζουμε τα μήλα και τα ψήνουμε για λίγο με τη ζάχαρη, τα καρύδια και τις σταφίδες.











Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας όλα τα παραπάνω υλικά μαζί.  Και την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα.








Μετά από μισή ώρα και λίγο πριν γίνει παγάκι, βγάζουμε τη ζύμη μας και την τρίβουμε από τον χοντρό τρίφτη της ξύστρας μας.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα, όπως στη φωτογραφία.








Βάζουμε στη μέση το μείγμα του μήλου και ξύνουμε το άλλο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο πάνω από το μήλο.
                                               Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.











Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

μμμ... κίτρινη κολοκυθόσουπα με τζίντζερ!!




 Πολύ American plate  αυτό θα μου πείτε! Η γεύση δεν έχει σύνορα, θα απαντήσω!
Πρόκειται για μια εξαιρετική, χορταστική, θρεπτική φανταστική σούπα, ότι πρέπει για πρώτο πιάτο, ή για ένα ελαφρύ δείπνο!
Προσωπικά άρχισα να αγαπώ τις σούπες προσφάτως. Μετά που απέκτησα το πρακτικότατο ραβδομίξερ! Μιλάμε τα κάνει όλα πολτό στο λεπτό! Δεν καίγεσαι να σουρώνεις λαχανικά και να τα χτυπάς στο multi. Κι ενώ την τρώγαμε η Μαρίνα αναρωτήθηκε: Μα η γιαγιά που δεν είχε ραβδομίξερ παλιά, πως έκανε σούπα; Είχε multi απάντησε η Ειρήνη.  Ούτε το ένα είχε ούτε το άλλο θυμήθηκα εγώ. Ένα μύλο είχε που έλιωνε τα λαχανικά εκεί μέσα για να τα  κάνει πολτό, αλλά και πάλι έμεναν κομμάτια λαχανικών ορατά. Δεν γινόταν πουρές όπως με το καταπληκτικό ραβδομίξερ μου! χε! χε!

Υλικά

1,5 κιλό κολοκύθα κίτρινη
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κι 1 δροσερό
2 μέτριε πατάτες
3 καρότα
τυριά: 50 γρ γκούντα,  1 κομμάτι μικρό μυζήθρα φρέσκια
1 ποτήρι γάλα, 1 κ.σ. βούτυρο

Από μπαχαρικά έβαλα 

Φρέσκο τζίντζερ ένα μεγάλο κομμάτι, κιτρινόριζα, κίμινο, πιπέρι, αλάτι

Διαδικασία


Πλένουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα λαχανικά και τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και όλα τα μπαχαρικά μέσα στην κατσαρόλα. Και το τζίντζερ μαζί.

Τ αφήνουμε να τσιγαριστούν.








Αυτό στην φωτογραφία δεξιά είναι φρέσκο τζίντζερ! Δεν μοιάζει λίγο με εξωγήινο προϊόν!  :-)
Λοιπόν, προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να  σκεπαστούν τα λαχανικά.



Τ αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Περίπου μισή ωρίτσα.







Παίρνουμε το καταπληκτικό ραβδομίξερ και πολτοποιούμε τα λαχανικά.














Έτοιμη! Αν σας αρέσουν οι καυτερές πικάντικες γεύσεις, κόψτε μέσα λίγη φρέσκια πιπεριά τσίλι! Ασυναγώνιστη γεύση!





Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Χοιρινό με balsamiko και ρυζότο με safran






Το ξέρω το ξέρω! Έχω πολύ καιρό να βάλω κάποιο φαγητό! Σήμερα στο γραφείο συζητώντας με την καλή συνάδελφο Άννα το συνειδητοποίησα  "Μα καλά εσύ φαγητό δεν μαγειρεύεις  Όλο λιχουδιές δημοσιεύεις στο blog."  Μου το είχε πει και η Βίκυ τις προάλλες για τα γλυκά! Είπα σήμερα να το διορθώσω. Θα σας δείξω πως έφτιαξα ένα καταπληκτικό χοιρινό με λαχανικά σβησμένο με balsamico.  Εξαιρετικό. Συνοδεύεται με ρύζι κατά την άποψη μου, αλλά οι συνδαιτυμόνες μου, είπαν πως θα ήταν εξαιρετικό με ένα απαλό πουρέ γνήσιας πατάτας. Όχι τον άλλον που μυρίζει συντηρητικό!

Υλικά 

3 μπριζόλες από λαιμό
2 πιπεριές κόκκινες
2 πιπεριές πράσινες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
από μπαχαρικά έβαλα 
κύμινο, κιτρινόριζα αλάτι και πιπέρι και μαρινάρουμε σε balsamico  1 ωρίτσα. 

Διαδικασία


Μαρινάρουμε τις μπριζόλες καμιά ώρα και μετά














Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε αντικολλητικό σκεύος που έχει ζεσταθεί καλά προηγουμένως.  Όχι δεν ξέχασα να γράψω το λάδι. Δεν έβαλα καθόλου λάδι γιατί το χοιρινό έχει δικό του λίπος αρκετό. 












Ωστόσο ψιλοκόβουμε και τα λαχανικά για να τα έχουμε έτοιμα. 










Όταν ροδίσει το κρέας κι από τις δυο πλευρές σβήνουμε με   balsamico και χαμηλώνουμε την φωτιά.









 Ρίχνουμε και τα λαχανικά. 













Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να προσθέσουμε κανένα άλλο υγρό.  Τα λαχανικά βγάζουν αρκετό όσο μαλακώνουν. 











Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το καταλαβαίνουμε από τη σάλτσα που αρχίζει να δένει, ξεκινάμε να φτιάχνουμε το ριζότο μας. 








Κόβουμε το κρεμμύδι και το βρέχουμε με 1 κ.σ. λάδι. Ρίχνουμε κιτρινόριζα και safran και το αφήνουμε μέχρι να γίνει διάφανο. 










Αμέσως μετά προσθέτουμε και το ρύζι. Το τσιγαρίζουμε κι αυτό μέχρι να γίνει διάφανο. 












Σβήνουμε με ζεστό νερό κι ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Μόλις το πιεί εντελώς βάζουμε ακόμη λίγο νερό ίσα να το σκεπάζει, αφήνουμε να βράσει και σβήνουμε την κουζίνα.  Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και 






Μετά από 10 λεπτά το ρύζι μας είναι έτοιμο.











Σερβίρουμε... 

Του πάει τέλεια το κόκκινο κρασί! 

Καλή όρεξη!



Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Καβρουμαδάκια με κόκκινο κρασί


 Μπορεί να μοιάζουν στην όψη με τα δαχτυλάκια πορτοκαλιού, 
 http://gee-gee-gourmet.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html                
αλλά στη γεύση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση! Δεν μπορώ να πω ποια είναι νοστιμότερα. Αυτά είναι γούστα. Αν σου αρέσει η γεύση πορτοκαλιού στα μπισκότα, τότε μάλλον προτιμάς τα δαχτυλάκια. Αν όμως σου αρέσει η κανέλα και το γαρύφαλλο, τότε τα συγκεκριμένα είναι μοναδικά. Σε μπέρδεψα ε; Τότε η λύση είναι μια! Φτιάχνεις και τις δυο συνταγές και βγάζεις τελικό συμπέρασμα!




Χθες βράδυ πήγαμε στο ρακοκάζανο του Νίκου Ξενικάκη στην Επισκοπή! Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καζάνι παραγωγής ρακής και ο Νίκος οργανώνει εκεί την μάζωξη για τη παραγωγή της ρακής του κάθε χρόνο από το 2007. Ο Νίκος, δάσκαλος στο επάγγελμα και μάλιστα από κείνους με όραμα, αποδείχτηκε και εξαιρετικός οικοδεσπότης.  Είχε στα τραπέζια του ποικιλία εδεσμάτων, που τραβούσαν τη ρακί κι έφτιαχναν το κέφι.
Επίσης η βραδιά είχε  ζωντανή κρητική μουσική και πολύ κέφι.
Επειδή δεν ήξερα τι να του κρατάω έφτιαξα ένα αλμυρό κέικ για να προστεθεί στα πρώτα πιάτα της βραδιάς, (την συνταγή θα την δημοσιεύσω προσεχώς) και επίσης επειδή δεν προλάβαινα να φτιάξω κι ένα γλυκό, κρατούσα τα καβρουμαδάκια της παρακάτω συνταγής τα οποία είχα φτιάξει την προηγούμενη. Άσχετη γεύση για  ρακοκάζανο θα μου πείτε… Ναι.. έτσι νόμιζα κι εγώ… Όπως αποδείχτηκε όμως,  μάλλον κάναμε λάθος! J Την συνταγή αφιερώνω στην συνάδελφο Άννα από το σχολείο της Επισκοπής και τον συμμαθητή μου από τα γυμνασιακά χρόνια Μάρκο Μουράτη με τον οποίο κάναμε πολύ καλή παρέα (μετά από πολλά χρόνια) χθες βράδυ. Ήταν οι μεγαλύτεροι fun  των ιδιαίτερων αυτών μπισκότων!  

Υλικά 


Δυόμιση φλιτζάνια ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί,
100 γραμμάρια σουσάμι καβουρντισμένο και περασμένο από το multi μαζί με 2 κ.γ κανέλα και 1 κ.γ.  γαρίφαλο σε σκόνη. (για το ζυμάρι)
Ενάμιση φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
1 μπέικη πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1 λεμόνι το χυμό του και το ξύσμα του,
1 πορτοκάλι το χυμό του και το ξύσμα του
Λίγο αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 1 κιλό
Επιπλέον, σουσάμι καβουρντισμένο ελαφριά και χτυπημένο στο  multi για το τύλιγμα τους εξωτερικά.






 Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν καλά. Προσθέτω το ξυσμα και τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι, προσθέτω και το αλεσμένο σουσάμι, ανακατεμένο με την κανέλα και το κοπανισμένο γαρίφαλο, με το λίγο αλατάκι.  








Στη συνέχεια προσθέτουμε και ένα ποτήρι γεμάτο κρασί. Πρέπει να είναι καλή ποιότητας. Το δικό μου είναι ένα εκλεκτό κρασί Αρχανών που πήρα από τον ξάδερφό μου και γεωπόνο στην ένωση Αρχανών Γιάννη Μασαούτη.  Καλά αν δεν γνωρίζετε προσωπικά το Γιάννη πάρτε το Armanti θα κάνετε τη δουλειά σας μια χαρά. Αν είστε βέβαια ο ίδιος παραγωγός, τότε βάλτε από το δικό σας. Να ξέρετε πάντως πως αν και στη γεύση δεν καταλαβαίνεις πως έχει κόκκινο κρασί, η ποιότητα του  επηρεάζει την γεύση των μπισκότων.






Στο τέλος προσθέτω το αλεύρι κοσκινισμένο. Βάζω  τόσο ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Προσοχή όμως. Δεν θέλουμε να γίνει και πολύ στεγνή ή σκληρή.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια 





 Αλέθουμε ακόμη λίγο σκέτο σουσάμι (καβουρντισμένο ελαφριά) στο multi και το βρέχουμε ελαφρά.  Το μούσκεμα του σουσαμιού είναι απαραίτητο βήμα για να κολλήσει το σουσάμι πάνω στο μπισκότο και να μην φεύγει μετά το ψήσιμο. 






Φτιάχνουμε λεπτά μακρόστενα μπισκότα και τα κυλάμε πάνω στο βρεγμένο σουσάμι. 
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα (μεγάλη εφεύρεση η λαδόκολλα) και τα ψήνουμε όσο να ροδίσουν. 

Το πόσο ροδισμένα τα θέλουμε είναι δικό μας θέμα. Αλλά να ξέρετε πως σ αυτήν την συνταγή πάει να είναι λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο ροδισμένα! 



Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Πιτάκια με χόρτα και στο ζυμάρι.








 Προχθές με κέρασαν κάτι καταπληκτικά χορτοπιτάκια από τον Κρητικό φούρνο, τα οποία ήταν με διαφορά τα καλύτερα φούρνου που έχω φάει. Ξεσήκωσα τη συνταγή με την φαντασία μου κι έγιναν εκπληκτικά!

 Νομίζω όμως εκείνα είχαν βούτυρο ενώ εγώ έβαλα ελαιόλαδο.. Και εκείνα ήταν λίγο πιο λιπαρά στη γεύση. Τούτα είναι πιο ελαφριά!

Τι κοιτάτε έκπληκτοι; Εσείς δεν το παθαίνετε;
Όταν φάτε κάτι που σας αρέσει πολύ να μαντεύετε την συνταγή; Τι; όχι; Ε τότε μάλλον δεν σας άρεσε και τόσο πολύ!

 Λοιπόν, για να γράψω τα υλικά που χρησιμοποίησα πριν τα ξεχάσω!


Υλικά

2 αυγά,
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 σφηνάκι ξύδι
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι κασέρι και γκούντα τριμμένη
1 φαριναπ
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
μαυροσούσαμο
διάφορα γιαχνερά χόρτα, σπανάκι, γούλα, μάραθο, πράσο έτοιμα γιαχνισμένα κ.λ.π.

Διαδικασία



Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν μόνο με τα υγρά τους. Τα αλατίζουμε και τα στραγγίζουμε καλά.



Ρίχνουμε ένα κρασοπότηρο ζουμί από κείνο που στραγγίσαμε τα χόρτα και ρίχνουμε και ένα φλιτζάνι περίπου από τα χόρτα. Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.


Ανακατεύουμε και παίρνουμε ένα ζυμάρι μαλακό μεν αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Το αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί.









Παίρνουμε κομμάτια από το ζυμάρι σε μέγεθος καρυδιού και ανοίγουμε στην παλάμη μας φύλο το οποίο γεμίζουμε με λίγα χόρτα και λίγη ξυνομυζήθρα. κλείνουμε και τα απλώνουμε σε ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.







 Κι έτοιμα!