Translate

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ηράκλειο - Μπουγάτσα σημειώσατε χ




Ποιος θα φέρει τις Μπουγάτσες απόψε; Μα φυσικά εκείνος που θα κερδίσει στα χαρτιά!

Στο Ηράκλειο παιδιά, απόψε έχει  μπουγάτσες παντού! Στους δρόμους στις πλατείες, στα σπίτια στα καφενεία!  Έτσι όποιος κερδίζει τους άλλους στα χαρτιά δεν έχει καμιά δικαιολογία για να μην κεράσει τις μπουγάτσες απόψε. Καλά, αν το ξέρετε πως θα κερδίσετε  μπορείτε και να μας τις φτιάξετε εσείς.
Σκεφτείτε ως νικητές λοιπόν και μπείτε στην κουζίνα!
Εμείς βρήκαμε και τη συνταγή! Αρχικά την είδα από μια συμπατριώτισσα μου, της οποίας εκτιμώ ιδιαιτέρως τις μαγειρικές της ικανότητες, αν και δεν γνωρίζω από κοντά. Το blog της είναι εδώ: http://cretangastronomy.blogspot.gr/2012/12/blog-post_30.html

Τα βήματα και τα υλικά είναι τα ίδια ακριβώς.
Πραγματικά δεν έχω λόγια! Είναι μια Τέλεια μπουγάτσα! Και νομίζω πως με το corn flaour  γίνεται και πιο ελαφριά!
Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία και πολλές νόστιμες στιγμές στη ζωή μας!
















































































Ευτυχισμένο και γλυκό το 2013!






Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη κρεατοσαλάτα με ρόδι


Γιορτινές μέρες! Υπέροχες! Μαζεύετε κόσμος στο σπίτι και γύρω από το τραπέζι λέμε όσα δεν έχουμε καταφέρει να πούμε όλη την χρονιά! Ένα τέτοιο τραπέζι είχα προχθές σπίτι μου! Ήρθαν καλοί φίλοι και η ξαδέρφη μου από τον Καναδά που είχα τόσο καιρό να δω!

Μπήκα από το πρωί με πολύ διάθεση στην κουζίνα για δημιουργία!  Όμως επειδή κάθε φορά έχω ένα αγχος μήπως δεν φτάσει το φαγητό κάνω πιο πολύ από όσο πρέπει. Όταν έχω τραπέζι δηλαδή,  πάντα μένουν υπολείμματα που κανείς δεν έχει και πολύ όρεξη να  φάει την επόμενη.  Έτσι αρχίζουν οι μεταμορφώσεις. Δεν πετάμε τίποτα τέτοια εποχή!

 Σε μια τέτοια προσπάθεια πέτυχα σήμερα μια καταπληκτική αξεπέραστη σαλάτα, χορταστική  αλλά και δροσερή με ιδιαίτερη γεύση και καταπληκτική εμφάνιση.

Έβαλα κρέας διαφόρων ειδών. Κοτόπουλο, γαλοπούλα χοιρινό. Δεν ξέρω αν έβαζα και κατσικάκι αν θα γινόταν το ίδιο νόστιμη επειδή το κατσικάκι έχει πολύ έντονη γεύση. Πάντως με αυτό το κρέας  είναι απίθανη!

Υλικά 

λίγο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
λίγο χοιρινό κομμένο σε κύβους
λίγη γαλοπούλα κομμένη σε κύβους.
3 κλαδιά σέλινο αλλά εκείνο με το μακρύ κοτσάνι διότι θέλουμε
 μόνο το κοτσάνι όχι το πράσινο μέρος.
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1  φλιτζάνι καλαμπόκι
1 φλιτζάνι ρόδι
3 μικρές πατάτες βραστές

Για το dressing 

2 κ.σ. μαγιονέζα
2 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
λίγο μπαλσάμικο
λίγες σταγόνες λεμόνι
αλάτι πιπέρι



Κόβουμε σε κύβους όλα τα υλικά .

Καθαρίζουμε το ρόδι






Χτυπάμε τα υλικά για το dressing  στο multi


Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε για να δούμε αν θέλει περισσότερο αλάτι ή πιπέρι και σερβίρουμε. Κρύα είναι πιο νόστιμη!

Συνοδέψτε με ροζέ κρασάκι!

μμμ Τέλεια γεύση!



Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα γεμιστά και φανταστικά!



Χρόνια μας πολλά! Με υγεία και πάντα με καλές προθέσεις και διάθεση για ζωή! 

Τα μελομακάρονα συνήθως (εγώ τουλάχιστον) τα φτιάχνω μια φορά το χρόνο. Δεν ξέρω γιατί. Ενώ είναι ένα υπέροχο γλυκό μου είναι αδύνατον να το φτιάξω εκτός Χριστουγέννων. Αλλά και να το φάω αν το βρω κάπου αλλού. Ελληνικά Χριστούγεννα όμως χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται. Είναι must! Έτσι μαθαίνεις να τα φτιάχνεις θες δε θες δηλαδή,  διότι από το ζαχαροπλαστείο σιγά μην αγοράσεις μελομακάρονο. Θα πάρεις κάτι που να είναι πιο... πως να το πω, πιο... γλυκό ζαχαροπλαστείου. Να μη θυμίζει σπιτικό γλύκισμα! Γιατί το μελομακάρονο το έχουμε συνδέσει με εντελώς σπιτικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό.  Τα φετινά τα πείραξα λίγο. Δεν θύμωσαν! Το πήραν καλά αν λάβω υπόψιν μου τη γεύση τους. :-) Τα γέμισα με μανταρίνι φρουί γλασέ και έβαλα και 4 φλούδες μανταρινιού! Έβαλα και μπύρα! Φοβερή γεύση λέμε! Δεν φαντάζεστε!

Υλικά για 6  λαμαρίνες περίπου

4 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη (όχι γεμάτο)
1 και μισό φλιτζάνι μπύρα ξανθιά
Μισό φλιτζάνι χυμό από μανταρίνια
4 φλούδες μανταρινιών ντόπιων πολτοποιημένες στο  multi
1 κ.σ. κοφτή σόδα
1 κ. σ. κανελο - γαρύφαλλο.
2 κ. αλεύρι περίπου
1 χούφτα σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά


Σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
2 και μισό φλιτζάνια νερό 
δυο ολόκληρα μανταρίνια
1 ξυλάκι κανέλας


Διαδικασία



Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο το ξύσμα και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. 













Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο. 










Η ζύμη είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια. 




Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα με το κλασικό σχήμα. 

Ενώ το απλώνω στο χέρι μου σπρώχνω μέσα μια φέτα μανταρινιού από γλυκό μανταρίνι ή από φρουί γλασέ. Στα μισά έβαλα ένα ολόκληρο καρύδι. 





Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε και το σιρόπι. 












Το αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά. Δεν το θέλουμε και πολύ αραιό. 











Το σβήνουμε και αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα μελώνουμε ρίχνοντας τα μέσα για δευτερόλεπτα. Όχι πολύ. Πίνουν τόσο όσο πρέπει. 






















Τα βάζουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν το πολύ μέλι και τους ρίχνουμε καρύδια με σουσάμι που έχουμε αλέσει στο multi. 








Έτοιμα! Και του χρόνου!! 



Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Καταπληκτικοί Κουραμπιέδες !
















Το ξέρω πως καθυστέρησα να βάλω μια Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση, αλλά το καλό πράγμα αργεί να γίνει!  Η αλήθεια είναι πως είχα μπλεχτεί με διάφορα και δεν είχα καμία διάθεση να μπω στην κουζίνα για μέρες! Εννοείται πως μαγείρευα αλλά τίποτε το αξιόλογο οπότε τι να σας ζαλίζω τώρα!
Αποφάσισα λοιπόν να μπω στην κουζίνα χθες, με Χριστουγεννιάτικη διάθεση και μάλιστα με παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη διάθεση! Αν και Fun των ethnic γεύσεων, θεωρώ πως η Κρητική παραδοσιακή κουζίνα είναι η καλύτερη. Και σαν γνήσια Κρητικιά είπα να την τιμήσω και φέτος, φτιάχνοντας μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Ξεκινάω τις αναρτήσεις μου με τους κουραμπιέδες. Δεν μου αρέσουν περισσότερο! Δύσκολη η απόφαση! Ποια συνταγή ν αναρτήσω πρώτη; Τελικά έριξα κλήρο! Ιδέα των κοριτσιών! χε! χε!

Μιλάμε πως έγιναν πολύ χαριτωμένοι οι κουραμπιέδες μου φέτος. Είναι διάφορα Χριστουγεννιάτικα σχήματα,  μικροσκοπικοί και τόσο νόστιμοι που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο έναν.
 Προβλέπω την Πρωτοχρονιά εκτός από Βασιλόπιτα να φτιάχνω κι άλλους. Στους μισούς έβαλα σοκολάτα κουβερτούρα αντί άχνη. Αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τις κουβερτούρες και γιατί δεν αποκτούν υγρή μορφή όταν τις λιώνω μπεν μαρι. Δεν ήθελα όμως να πάρω την απομίμηση σοκολάτας, που και πιο φτηνή είναι και έχει το τέλειο αποτέλεσμα όσον αφορά την επικάλυψη σε γλυκά. Προτίμησα την κουβερτούρα ως πιο υγιεινή αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι και το τελειότερο εμφανισιακά. Πάντως είναι καταπληκτικοί στην γεύση και με άχνη και με κουβερτούρα.


Υλικά


500 γρ βούτυρο
1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
4  βανίλιες
4 κ.σ. κονιάκ
4 κ.σ. ανθόνερο
2 μπέικη
Περίπου 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Επικάλυψη

Άχνη ζάχαρη ή 
λιωμένη κουβερτούρα 

Διαδικασία


Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη  μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.













Έτσι 











Τώρα ρίχνουμε τις βανίλιες, το κονιάκ, το ροδόνερο και το μπέικη 









Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο multi, αλλά φροντίζουμε να μείνουν κάποια από αυτά ολόκληρα. 
















Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα στο μείγμα. 











 Προσθέτουμε και το αλεύρι κοσκινίζοντας το λίγο λίγο. 















Η ζύμη που θα πάρουμε είναι σκληρή. Καθόλου ελαστική και θρουλιάζει με ευκολία . 














Απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια με το χέρι μας το ζυμάρι ομοιόμορφα. 






Παίρνουμε τις cup-pat and... here we are! 


















Βάζουμε στο φούρνο (180 C gril) μόνο για 15 λεπτά. Αφήστε να ροδίσουν λίγο! Είναι ασυναγώνιστη η γεύση τους! 






Μην βιαστείτε όταν βγουν να τους πασπαλίσετε με την άχνη. Αφήστε τους να κρυώσουν, ψεκάστε τους με ροδόνερο και μετά με τη σήτα κοσκινίστε την άχνη! Έτσι γίνονται τέλειοι!





Φτιάξτε τσάι με κρητικά βότανα (όσοι είστε Κρήτη σίγουρα έχετε. Οι υπόλοιποι αρχίστε να ζηλεύετε χε χε!)  Και απολαύστε έναν. Άντε δυο. Όχι άλλον! Αφήστε χώρο για τα μελομακάρονα  Έρχονται... και μέσα κρύβουν δώρο έκπληξη... 





Καλά Χριστούγεννα! :-) 

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Carbonara ala Greco







Η καρμπονάρα είναι ένα εύκολο φαγητό αλλά ο συνδυασμός κρέμας γάλακτος και μπέικον το κάνει ιδιαίτερα επιβαρυντικό!  Υπάρχει και η εκδοχή με τα αυγά. Η γνήσια ιταλική συνταγή την οποία έκανα το καλοκαίρι που την είχε δημοσιεύσει η καλή φίλη Ζαμπία στο kitchen stories http://www.kitchenstori.es/search/label/%CE%9C%CF%80%CE%AD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD. Ομολογώ πως η καρμπονάρα με αυτή την συνταγή έχει μια  πολύ ιδιαίτερη γεύση και τα αυγά δεν τα διακρίνεις καθόλου πραγματικά υπέροχη!
Επειδή όμως δεν είχα φρέσκα αυγά στο ψυγείο (τα άλλα τα φοβάμαι λίγο) και δεν ήθελα να μας επιβαρύνω με κρέμα γάλακτος, έφτιαξα μια άλλη εκδοχή! Είναι πραγματικά πολύ νόστιμη κι έτσι η αγαπημένη μας καρμπονάρα,  αν κι έχει μακαρόνια ολικής αλέσεως και δεν έχει κρέμα γάλακτος. Αξίζει να την δοκιμάσετε. Έχει το πακέτο. Είναι ελαφριά και πολύ νόστιμη! Έβαλα βέβαια και κρεμμύδι... Και για να απολογηθώ για την παραποίηση της συνταγής στους φίλους μας τους Ιταλούς την ονόμασα Ελληνική Carbonara! ! !

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια ολικής αλέσεως. Προτιμάμε τα Ελληνικά!
1 μεγάλο κρεμύδι
ότι τυριά έχω τριμμένα
100 γρ μπέικον
λίγο εβαπορέ (1 κρασοπότηρο)
πιπέρι


Διαδικασία 



Βάζω τα τυριά να λιώσουν σε μπεν μαρί.





Παράλληλα βάζω νερό στην κατσαρόλα να βράσει για να ρίξω αργότερα τα μακαρόνια. Μην ξεχνάτε στο νερό βάζω λίγες σταγόνες λάδι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα μακαρόνια και αλάτι θαλασσινό για περισσότερη νοστιμιά.




Τα τυριά σε λίγο αρχίζουν να λιώνουν και να γίνονται μια παχύρρευστη κρέμα.

Με αυτήν την κρέμα μπορώ να κάνω χίλια δυο πράγματα. τοστ  πίτσα  μακαρόνια φούρνου κι ένα σωρό άλλες συνταγές που θέλουν τυρί κρέμα..







      Σε αντικολλήτικό τηγάνι βάζω το κρεμμύδι αφού προηγουμένως το έχω χοντροκ΄'οψει με λίγο νερό στο multi. Μόλις εξατμιστούν όλα τα ου τα υγρά κι αρχίσει να γίνεται διάφανο, βάζω το μπέικον ψιλοκομμένο επίσης.

Σε λίγο το μπέικον βγάζει το λίπος του κι αρχίζουν και τα δυο να τσιγαρίζονται.



Μόλις δοκιμάσω και είναι μαλακά τα ρίχνω στη σάλτσα τυριού κι ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι.









Στο τέλος βάζω στο αντικολλητικό τηγάνι με τα τυριά, τα μακαρόνια,  που έχουν ήδη βράσει και ανακατεύω να πάει παντού η σάλτσα.










Σερβίρουμε με φρέσκο τριμμένο πιπεράκι από πάνω!





Καλή όρεξη!








Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Μαυρομάτικα με τυριά




 Καταπληκτική συνταγή! Κι ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να παρουσιάσεις τα μαυρομάτικα φασόλια στην σωστή τους διάσταση! Είναι θρεπτικά, υγιεινά, νόστιμα... Και τότε γιατί δεν τα τρώμε πιο συχνά;
Η παρακάτω συνταγή βέβαια γίνεται και με όποιο άλλο είδος φασολιών έχετε διαθέσιμα. Μην περιμένετε να βρείτε μαυρομάτικα για να την φτιάξετε!

Υλικά

μισό κιλό φασόλια μαυρομάτικα βρασμένα.
αλάτι, πιπέρι, κιτρινόριζα, κύμινο 
ελαιόλαδο
2 κόκκινες πιπεριές (βρασμένες)
2 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. μουστάρδα
3 κ.σ. soy sos
2 κ.σ. γλυκόξινη σάλτσα
λίγο ελαιόλαδο
100 γρ cedar
100 γρ mozzarela
100 γρ μυζήθρα

Διαδικασία



Βάζουμε τα βρασμένα φασόλια σε αντικολλητικό σκεύος με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.



 Τ αφήνουμε να σοταριστούν λίγο με  το ελαιόλαδο.






Μετά από λίγο προσθέτουμε την ήδη βρασμένη πιπεριά. Και αφήνουμε να ενωθούν οι γεύσεις!







Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πριν βάλουμε τα τυριά προσθέτουμε τις σάλτσες.











Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε και τα τυριά.










Βάζουμε στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (150 βαθμούς gril) μέχρι να λιώσουν τα τυριά, Σβήνουμε και αφήνουμε στο φούρνο για να τραβήξει τη γεύση από τις σάλτσες!






Έτοιμο!


Είναι καταπληκτικό και την επόμενη,  μ΄ένα ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων.