Translate

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Δεν είναι κρέπα, δεν είναι τηγανίτα, είναι Pan Cake

Τα πρωινά της Κυριακής είναι λίγο πιο ιδιαίτερα για όλους! Πιο πολύς ο χρόνος να σκεφτείς, να ετοιμάσεις να δημιουργήσεις!
Σκεφτόμουν λοιπόν πρωί πρωί τι λιχουδιά να φτιάξω για πρωινό… Άλλαξε και η ώρα σήμερα. Ήθελα να υποδεχτούμε το χειμώνα (προσωπικά δεν τον έχω δει ακόμα) με κάτι πιο πολύπλοκο από το συνηθισμένο πρωινό.
Οι τηγανίτες είναι το αγαπημένο μας. Βέβαια απαιτούν πολύ ελαιόλαδο αφού είναι τηγανιτοί και φυσικά έχουν πολλές θερμίδες. Και το να τηγανίζω μεταξύ μας είναι η χειρότερη μου δουλειά στην κουζίνα.  Φαντάσου προτιμώ να πλύνω  πιάτα!
Οι κρέπες… χμ… μπα δεν νομίζω…
Θέλω κάτι ενδιάμεσα σε τηγανίτες και κρέπες! Δηλαδή pan cakes. Έκανα την έρευνα μου στο διαδίκτυο και μπερδεύτηκα από την πληθώρα των προτάσεων. Πάντρεψα 2-3 διαφορετικές εκδοχές, έβαλα και την δική μου πινελιά και ορίστε 4 πεντανόστιμα pan cakes, χορταστικά, όχι τόσο βαριά όσο οι τηγανίτες, πιο γεμάτα στη γεύση από τις κρέπες!


Υλικά


1 φλιτζάνι γάλα (λίγο λιγότερο)
2 κ.σ. βούτυρο
1 αβγό
1 φλιτζάνι αλεύρι (λίγο λιγότερο)
2 κ.γ.. μπέικιν (γεμάτα)
2 κ.σ. ζάχαρη
Μισό κ.γ. αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ


Συγκεντρώνω όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπολ και 









τα στερεά σε ένα άλλο...


















Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως έτσι











Παίρνουμε με μια κουτάλα της σούπας μείγμα και το βάζουμε σ ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε πριν βουτυρώσει. 










Πρέπει να βλέπουμε πως το  Pan Cake  θα γίνει χοντρό. Άρα βάζουμε ολόκληρη την κουτάλα. 











Έτοιμη! Σε 10 λεπτά έχει την πρώτη  Pan Cake στο πιάτο να σε παρακαλάει να την φας! χε χε! 







Αυτό σχεδιάζεις διότι η γεύση τους πάει με όλα! 

Και με αλμυρά και με γλυκά. 




Και με αλμυρό-γλυκα! 
Αυτή η μαρμελάδα είναι μια σπάνια μαρμελάδα κόκκινων μούρων και σύκων που δεν έχω βάλει εδώ διότι την έκανα φέτος δοκιμαστικά με πολύ λίγα μούρα. 
Νομίζω όμως πως πάει υπέροχα και η φράουλα, και τα φρούτα του δάσους και όποια κόκκινη μαρμελάδα. 


















Η Ζιζή και η Μαρίνα έβαλε σοκολατένια κρέμα  την οποία έφτιαξα στο λεπτό με 2 κομμάτια κουβερτούρα μια κουταλιά βιτάμ και μισή κούπα γάλα. 



Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

γεμιστά σοκολατένια μπισκότα




Αυτά τα μπισκότα επιβίωσαν 12 ώρες... Πραγματικά δεν ξέρω πως τα εξαφάνισαν τα κορίτσια τόσο γρήγορα!  Είναι υγιεινά, κι επειδή η βρώμη μπαίνει αλεσμένη δεν ανιχνεύεται στην γεύση η στην εμφάνιση. 
Ταιριάζουν απίστευτα με το τσάι, το γάλα ή τον καφέ αλλά και σκέτα σαν σνακ στο σχολείο. Τώρα που είπα σχολείο πρέπει να τα φτιάξω μια μέρα να κεράσω τα παιδιά μου! 25 έχω φέτος...ζωή να χουνε. Είναι ζόρικα αλλά και πολύ αγαπησιάρικα! 

Στην συνταγή μας: 




Με αυτά τα υλικά βγαίνουν 2 λαμαρίνες μονά μπισκότα, δηλαδή  γύρω στα 28 μπισκότα γεμισμένα

60gr βιταμ
1 φλ. Κακάο
Μισή φλ. Ζάχαρη μαύρη
2 αυγά
1 και μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι βρώμη αλεσμένη στο μούλτι
1 τσιμπιά αλάτι
Αν κολλάει η ζύμη αλεύρι γ.ο.χ για να μην κολλάει

Γέμιση

200 γρ σοκολάτα, γάλακτος ή κουβερτούρα
40 γρ μαύρη ζάχαρη
20 γρ βιταμ
1 τσιμπιά αλάτι

Διαδικασία 



Τοποθετούμε την ζάχαρη το κακάο, το μπέικιν τις βανίλιες το αλάτι σε μια μεγάλη γαβάθα. 









Λιώνουμε το βιτάμ στην πιο χαμηλή ένταση του φούρνου μικροκυμάτων.









χτυπάμε στο μούλτι την βρώμη. Κι ετοιμάζουμε τα αυγά. 










Ενώνουμε όλα μαζί τα υλικά στην γαβάθα και τα χτυπάμε καλά να ενωθούν. 











Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, τότε ρίχνω λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις να απορροφήσει τα πολλά υγρά. 









Σοκολάτα  γάλακτος έτοιμη για μπεν μαρί, ή για λιώσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά μετά που θα ψηθούν τα μπισκότα όχι ακόμη! Ρίξτε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά που συμπεριλαμβάνονται για τη γέμιση. 





Απλώνουμε με τον πλάστη μια λεπτή ζύμη και κόβουμε με το στόμιο ενός ποτηριού στρογγυλά μπισκότα. προσέξτε μη είναι χοντρά φουσκώνουν στο φούρνο και μετά είναι τεράστια! 





τα απλώνουμε στην λαμαρίνα η οποία είναι στρωμένη με λαδόκολλα 






Έτοιμα! Καλά τρώγονται κι έτσι δεν το συζητώ!!







 Τα φουρνίζουμε λίγο πριν ετοιμάσουμε τη γέμιση για να γίνουν πιο τραγανά! 




Την γέμιση δεν την φωτογράφισα... Με συνεπήρε η γεύση τους και το ξέχασα χε χε! 
Εκείνο όμως που θέλει προσοχή είναι να απλωθεί η γέμιση όσο είναι ακόμη ζεστή. γιατί μετά δύσκολο... 




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Σοκολατόπιτα... αλλά σαν σοκολατίνα!


Σοκολατόπιτα με πολύ σοκολάτα! Θα μου πεις σοκολατόπιτα είναι... τι ήθελες να έχει; Κι όμως η άλλη σοκολατόπιτα που δημοσίευσα πέρυσι http://gee-gee-gourmet.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html βάζει κακάο κι απαιτεί ελάχιστη σοκολάτα. Είναι πιο οικονομική και νομίζω το ίδιο απολαυστική με την σημερινή! Γιατί κι η σημερινή δεν παίζεται! Όποιος αγαπά τη σοκολάτα θα υποκλιθεί από την πρώτη κουταλιά! Είμαι σίγουρη!  Κάνεις ίσως μια υπερβολή στα υλικά, βάζοντας συνολικά 625 γρ σοκολάτα, αλλά όπως όλα τα υπερβολικά τρόφιμα εντυπωσιάζουν από τη νοστιμιά. Αν εξαιρέσουμε πάντως την υπερβολή στη σοκολάτα δεν υπάρχει υπερβολή στα άλλα υλικά. Διαβάστε:

Υλικά

Λίγο περισσότερο από μισό φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
λίγο αλάτι και λίγη κανέλα
1 φλιτζάνι μάυρη ζάχαρη
1 φλιτζάνι φουντούκια αλεσμένα
1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
250 γραμμάρια κουβερτούρα μαύρη και 250 γρ κουβερτούρα γάλακτος

Γλάσο

125 γρ κουβερτούρας
μισό φλιτζάνι εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής

Διαδικασία

Ανοίγουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 - 200 βαθμούς, ανάλογα την κουζίνα.

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη και τα χτυπάμε












αφού πριν λιώσουμε το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων.







Παράλληλα λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων την σοκολάτα. Θέλει αρκετά λεπτά γιατί το βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν το βάλουμε σε πολύ ψηλή πετάγονται σταγόνες σοκολάτας ή βούτυρου. Αλλά εμείς ωστόσο χτυπάμε το μείγμα μην μας κόψουν τα αυγά.

Ρίχνουμε τις σοκολάτες και χτυπάμε λίγο ακόμη.




Ωστόσο βουτυρώνουμε ένα τσέρκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.


Το βάζουμε στο φούρνο που έχει ήδη δημιουργήσει την κατάλληλη θερμοκρασία.





Εντάξει εγώ το παράκανα στο ψήσιμο! Να θυμάστε θέλει 20 λεπτά. Δεν πρέπει να ψηθεί τόσο όσο η δικιά μου! Αλλά και να σας ψηθεί, γίνεται φανταστική! Είναι σαν να έχεις βάλει κρέμα μέσα! Αν θέλεται όμως το αποτέελσμα να είναι σαν σοκολατίνας ακριβώς 20 λεπτά κι έξω από το φούρνο αμέσως.  Τι; Σας φαίνεται άψητη;  Τότε είστε στο σωστό δρόμο!









Βάζουμε σε μπολ μισο γλιτζάνι κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής ή γάλα εβαπορέ και 125 γρ σοκολάτας.

Ωραία! Φούρνο μικροκυμάτων πάλι! Τι αγχώνεσαι! Μπορείς και σε μπεν μαρί αν δεν έχεις φούρνο μικροκυμάτων αλλά θέλει πιο πολύ φασαρία.




Η κρέμα που δημιουργείται είναι σαν μερέντα!
Μην την φας όμως! Κάνε λίγο υπομονή! Σε λίγο θα φας ότι πιο νόστιμο έχεις φάει σε σοκολατένιο έδεσμα! !












Στρώνουμε το γλάσο λοιπόν από πάνω! Φτάνει να πάει παντού.








Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο! Και την βγάζουμε από το τσέρκι.







Εγώ δεν έβγαλα ακόμη στις φωτογραφίες. Την έβγαλαν τα κορίτσια όταν ξύπνησαν!

Για πότε έστειλαν την Νεφέλη για επιθεώρηση στην κουζίνα, για πότε σηκώθηκαν για πότε την έβγαλαν από το τσέρκι και για πότε έφαγαν το κομμάτι τους ούτε που κατάλαβα! Είναι μαζί τους και η ξαδέρφη τους η Στέλλα. Από την κουζίνα ακούγονται μόνο τα κουταλάκια που ακουμπώντας το πιάτο χτυπάνε! χε χε!






Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Κέικ καρότου με κακάο και φλούδες κίτρου


Την έμπνευση για να φτιάξω αυτό το κέικ την άντλησα από κάτι φλούδες κίτρου που βρήκα σε κατάστημα ξηρών καρπών στο σχολείο μου κοντά!
Καταπράσινες, τραγανές γλυκόξινες μάλλον στην γεύση, αλλά τόσο μυρωδάτες! Και πριν τις φάω όλες έτσι σκέτες είπα να τις χρησιμοποιήσω φτιάχνοντας κάτι. Η Μαρίνα ζήτησε κέικ όπως κάθε Σαββατοκύριακο σχεδόν και η απάντηση δόθηκε μόνη της. Θα τις βάλω στο κέικ. Το κέικ καρότου είναι από τα αγαπημένα μας αν και δεν του ξανά έβαλα κακάο άλλη φορά.
Σκέφτηκα αφού άρχισα τα πειράματα ας τα κάνω όλα μαζί! χε χε!
 Ο τρελός επιστήμονας στην κουζίνα!
Καρότο- κίτρο-κακάο και παπαρουνόσπορο; . χμ... για να δούμε τι θα βγει!

Υλικά 

1 βιτάμ
4 αυγά
Μισή κούπα γάλα
Μισή κούπα χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα
Μέσα διαλυμένο ένα κ.γ. σόδα
Μιάμιση κούπα μαύρη ζάχαρη
1 κούπα κακάο κοσκινισμένο
Μισό φαρινάπ
2 κούπες καρότα ξυσμένα
5 μεγάλες φλούδες κίτρο
Λίγο αλάτι λίγη κανέλα
Μια χούφτα παπαρουνόσπορο

Διαδικασία


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα.









Αν είστε τόσο τυχερή κι έχετε έναν άξιο  βοηθό σαν τον δικό μου δεν θα καθαρίσετε εσείς τα καρότα.













Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη  τα καρότα. Στο μούλτι δεν είναι ωραία! Μην τα χτυπάτε ποτέ.





Κι ενώ ο βοηθός τρίβει τα καρότα εμείς λιώνουμε  το βιτάμ.









Το ρίχνουμε στην ίδια λεκάνη που έχουμε ρίξει τα αυτά την ζάχαρη το αλάτι τη κανέλα το γάλα, το χυμό και τη σόδα. 








Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ψιλοκόβουμε το κίτρο.











Χτυπάμε και ρίχνουμε και το κακάο 












σε χαμηλές στροφές το μίξερ για να μην φεύγει ο αέρας από το κέικ. 









Ρίχνουμε και το φαρινάπ 











Και στο τέλος προσθέτουμε και το καρότο










Σχεδόν έτοιμο











Τοποθετούμε το μείγμα σε δυο φόρμες 

Και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Πριν το βγάλετε βυθίστε ένα μαχαίρι και να βγαίνει καθαρό, πριν αποφασίσετε πως το κέικ είναι έτοιμο. 

Ανέλπιστα νόστιμο! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως δένει η γεύση του καρότου με την γεύση του κακάο. 
Καλή επιτυχία σε όσους το φτιάξουν!