Translate

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Lazania με σπανάκι και μπεσαμέλ



Το σπανάκι είναι καταπληκτικό χόρτο αλλά για να το απολαύσεις θα πρέπει να είναι και μαγειρεμένο σωστά! Εντάξει στις σπανακόπιτες ειδικά εκείνες που μας στέλνουν οι γιαγιάδες είναι ασυναγώνιστο. Αλλά και με τα λαζάνια... Τι να σας πω! Είναι εκπληκτικό! Την συνταγή μου έδωσε προφορικά η αδερφή μου τις προάλλες που βγήκαμε μαζί. Μια και το φερε η κουβέντα  πήγαμε στις Αρχάνες στην ταβέρνα του Νικολή στην πλατεία. Εξαιρετικοί μεζέδες, πολύ καλό σέρβις και καλές τιμές. Δεν μου αρέσει να κάνω διαφήμιση συνήθως, αλλά το καλό πρέπει να λέγεται. Και το κακό επίσης... 

Υλικά

Λαζάνια 1 πακέτο
200 γραμμάρια τυρί να λιώνει 
200 γραμμάρια φέτα ή ξινομυζήθρα αν έχεις την τύχη να ζεις στην Κρήτη
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
3 ντομάτες, 1 κρεμμύδι 
αλεύρι 5 κ.σ.
5 ποτήρια γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο
2 κ.σ. λάδι
1 κρέμα γάλακτος 

Διαδικασία

Διαλύουμε το αλεύρι στο γάλα και φτιάχνουμε μια ελαφριά  μπεσαμέλ  Ναι χωρίς βούτυρο ή λάδι και αυγά. Και ναι γίνεται το ίδιο νόστιμη! 

Αν το σπανάκι που έχετε στην διάθεση σας είναι φρέσκο καθαρίστε το και βάλτε το στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς καθόλου νερό ή λάδι.  Το σπανάκι πάρα πολλά υγρά! Μόλις αρχίζει να μαλακώνει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε. 

Φτιάξτε τώρα μια σάλτσα ντομάτας. Όπως σας αρέσει. Εγώ πάντως έβαλα τις ντομάτες και το κρεμμύδι ολόκληρα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα μέχρι που μαλάκωσαν με τα υγρά τους και μετά τα χτύπησα στο μούλτι. Πρόσθεσα το ελαιόλαδο κι έγινε μια πολύ δεμένη σάλτσα ντομάτας και νοστιμότατη! 
Ανακατεύω τώρα την μπεσαμέλ με το σπανάκι και τα τυριά. 

Ετοιμάζω τα λαζάνια.

Ξεκινάω με μια στρώση μπεσαμέλ. Συνεχίζω με τα λαζάνια τα οποία και  αλείφω με μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Συνεχίζω με μπεσαμέλ και πάει λέγοντας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά! 
Η τελευταία στρώση είναι λαζάνια τυρί και τέλος η κρέμα γάλακτος. 

Το βάζετε στο φούρνο και αν το φάτε την επόμενη τότε ψήστε το στους 200 βαθμούς γι α μια ώρα την επόμενη μέρα.  Αν και κρύο  είναι το ίδιο νόστιμο με το ζεστό! Αλλά ζεστό έχει άλλη χάρη! Λιωμένο τυρί, ζουμερή μπουκιά, δεμένη γεύση! 












Εξαιρετικό πιάτο! Καλή επιτυχία αν το φτιάξετε!! 

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Πορτοκαλένιες σοκολατομπαλίτσες

Γεμιστές πορτοκαλένιες σοκολατένιες μπαλίτσες που έγιναν τυχαία και είμαι πολύ περήφανη γιατί είναι τόσο νόστιμες!!
Τα πορτοκάλια έφτασαν από το χωριό μια Κυριακή. Αλλά ήταν τόσο μικρά που για να φτιάξεις ένα ποτήρι χυμό έπρεπε να στύψεις περίπου 15-20.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο ένας ζητούσε από τον άλλον να κάνει τους χυμούς! Κανείς δεν ήθελε να στέκεται μισή ώρα για να φτιάξει έναν χυμό! Άσε που ήταν κρίμα τόσα πορτοκάλια να καταστρέφονται!  Κι έτσι μου ήρθε η ιδέα! Θα τα κάνω γλυκό κουταλιού. Τα κόβω λοιπόν στα 4 και τα ρίχνω με νερό στην κατσαρόλα. Ψάχνω για ζάχαρη αλλά είχα ελάχιστη πάντα σε σχέση με την ποσότητα πορτοκαλιών που είχα κόψει. Τα έβρασα όμως για να μην τα πετάξω. Αρχικά δυο νερά χωρίς ζάχαρη. Και μετά έβαλα 2 ποτήρια νερό και το μισό πακέτο ζάχαρης.
Αποτέλεσμα σιρόπι λίγο. Και δεν είχαν την σωστή ποσότητα ζάχαρης για να γίνουν μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού. Κι έτσι προέκυψε η νέα συνταγή, έχοντας κατά νου κάτι μανταρινόφλουδες που είχα δοκιμάσει περιτυλιγμένες με κρυσταλλική ζάχαρη.


Υλικά

15  πορτοκάλια μικρά, κομμένα στα 4 και βρασμένα 2 νερά.
μισό κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
20 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
250 γρ κουβερτούρα λιωμένη
με 1 κ.σ. τυρί κρέμα
και 1 κρασοπότηρο γάλα

Διαδικασία

Βράζουμε τα πορτοκάλια με νερό, Αλλάω δυο φορές το νερό μετά που βράζει.
Μετά τα βράζω με τη ζάχαρη και τα 2 ποτήρια

και γίνονται έτσι













Μετά τα χτυπάω στο μούλτι και το ίδιο κάνω με τα αμύγδαλα. Αν τα αμύγδαλα έχουν φλούδα όπως τα δικά μου τότε τα βράζω για λίγο και η φλούδα βγαίνει με μοναδική ευκολία!












Τα βάζω σ ένα μπολ μαζί και τα πλάθω μικρές μπαλίτσες.









Λιώνω κουβερτούρα











Μπεν μαρί












Ρίχνω μια μια μπαλίτσα μέσα και την κυλάω στην σοκολάτα.











Η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά λαχταριστή.
























Οι μπαλίτσες τοποθετούνται πάνω σε λαδόκολλα.


Στην γεύση οι μπαλίτσες μου είναι  δροσερές, όχι πολύ γλυκές, πανέμορφες! Τις έβαλα σε χαρτάκια τρούφας! Θα τις έχω για κέρασμα... Αν φτάσουν! Βασικά δεν τις βλέπω να βγάζουν το 2ήμερο! χε χε!










Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Φτερούγες κοτόπουλου ...american's recipe






Έκαστος στο είδος του και οι Αμερικάνοι στο fast food. Πόσο ανθυγιεινό είναι το ξέρετε… Δεν χρειάζεται να το ξαναπώ.  Είναι όμως νόστιμο το άτιμο… Ειδικά με μια κρύα μπυρίτσα και το κατάλληλο dip  για να βουτάς.
Αυτό το κριτσανιστό κοτοπουλάκι το έφαγα πρώτη φορά το 1993, στην πλατεία Βικτωρίας. Το κατάστημα ανήκε σε γόνο ομογενών εξ Αμερικής.
Τότε βέβαια δεν είχε ονοματεπώνυμο.  Και δεν ήταν  και τόσο διάσημο, παρά μόνο σε όσους μέναμε στην περιοχή. Αργότερα απέκτησε ονοματεπώνυμο και middle name και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που έγινε γνωστό μόνο με τα αρχικά του.  Έγινε και γνωστό και της μόδας.
  Γιατί άλλο να σε λένε Μήτσο κι άλλο KFC
Έπεσα πάνω στην συνταγή, χαζεύοντας σ ένα αμερικάνικο site.  Και σκέφτηκα να το φτιάξω από περιέργεια για να δω αν γίνεται όντως το ίδιο.
Και γίνεται… Δυστυχώς!    Και είναι και νόστιμο… Αυτά είναι τα καλά νέα....
Και πολύ βαρύ όμως και παχυντικό και σνιφ σνιφ… Αυτά είναι τα κακά νέα...

Την ώρα που το τρώγαμε τραγανίζοντας και χωρίς να μιλάμε από την νοστιμιά… Έκανα την εξής δήλωση… «Το φάγατε; Δεν θα το ξαναφάτε!!» χε χε! 



Υλικά

1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου μοιρασμένη στα δυο (σαν δυο μικρά μπουτάκια)
ή
στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια

Λάδι για τηγάνισμα. Μη βάλετε ελαιόλαδο. Γίνονται πολύ  πιο βαριά στην γεύση.


Για το πανάρισμα
ΜΠΟΛ 1
αλεύρι,πιπέρι, πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, ξερό βασιλικό, ρίγανη, αλάτι, σουσάμι
ΜΠΟΛ 2
κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

Διαδικασία



Ετοιμάζουμε τα υλικά στα μπολάκια μας.











Αφού βάλουμε τα μπαχαρικά στο αλεύρι τ ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν ένα μείγμα.










Βουτάμε το κοτόπουλο,
διαδοχικά

α. αλεύρι
β. κρέμα γάλακτος
α. αλεύρι
β. και πάλι κρέμα γάλακτος



Έχουμε βάλει το λάδι να βράζει και ρίχνουμε τις φτερούγες μια μια προσεχτικά να μην φύγει  το πανάρισμα και γεμίσει το τηγάνι μας με κομματάκια.





Υπομονή... Το ξέρω πως μυρίζει τέλεια αλλά θα καείς!! χε χε!






Έτοιμο! Εμείς το φάγαμε με πουρέ και δεν έφτιαξα dip. Τα κορίτσια βέβαια το βουτούσαν στην μουστάρδα και το κέτσαπ .





Καλή όρεξη! 


Υ.Γ. Το σταμναγκάθι είναι παραπλανητικό...






Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Παραλίγο κέικ...


Τα λάθη καμιά φορά, ειδικά αυτά που δεν κάνεις λόγω άγνοιας αλλά "κατά λάθος" για μένα δεν λογίζονται λάθη... Αλλά κάτι που η μοίρα σε σπρώχνει να κάνεις επειδή είναι καλύτερα! Ή επειδή πρέπει να δεις τι θα γίνει αν δεν ακολουθήσεις την πεπατημένη.
Αυτό το γλυκάκι προέκυψε μετά από ένα τέτοιο λάθος!

Βρήκαμε που λέτε το πρωί με την Μαρίνα μια υπέροχη συνταγή που μου έδωσε πρόσφατα μια μαθήτρια μου, λέγοντας μου πως είναι το ωραιότερο μάφιν  σοκολάτας που έχει φάει!  Η Μαρίνα και μόνο στο άκουσμα της λέξεως σοκολάτα, είχε ήδη συγκεντρώσει τα υλικά στην κουζίνα και με περίμενε!  Εγώ που είχα βάλει πάλι στην μέση τα πάντα, διάβασμα,  σιδέρωμα, μαγείρεμα για το μεσημεριανό, δεν μπορούσα να συμμεριστώ ούτε στο ελάχιστο τον ενθουσιασμό της.
Τι να κάνω όμως! Ενέδωσα στις πιέσεις (για άλλη μια φορά) και το ξεκίνησα και αυτό! Η Μαρίνα στο μίξερ ως συνήθως κι εγώ έριχνα τα υλικά στο μπολ. Στο τέλος κι επειδή δεν είχα σοκολάτα έβαλα μισό πακέτο μπισκότα γεμιστά.  Ρίχνω άλλη μια ματιά στα υλικά και πάλι δεν βλέπω πως δεν βάλαμε αλεύρι! Την βάζουμε στην φόρμα και.... Μετά από μισή ώρα που πήγα στην κουζίνα να δω αν φούσκωσε παρατηρώ πως το πακέτο με το αλεύρι είναι πάνω στο τραπέζι.  Αλλά...

Δεν πιστεύεται για τι νοστιμιά μιλάμε. Επιπλέον δεν ξέρεις αν αυτό που τρως είναι σουφλέ ή πουτίγκα ή σιροπιαστή σοκολατένια σάμαλι.



Υλικά

1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δεν το βάλαμε)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1.2 φλιτζάνι σοκολάτα ρόφημα
2 αυγά
1/3 φλιτζανιού βούτυρο
2 βανίλιες
1 κ.γ. μπέικιν
1/3 φλιζανιού εβαπορέ
2 σοκολάτες της αρεσκείας μας (εμείς βάλαμε γεμιστά μπισκότα σοκολάτας.)

Διαδικασία

 Ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά και τα χτυπάμε με το μούλτι.
 Ωστόσο έχει ζεσταθεί και το βούτυρο και το ρίχνουμε κι αυτό
Τέλος σπάμε τα γεμιστά μπισκότα και τα ρίχνουμε μέσα στον μπολ. Συνεχίζουμε το χτύπημα.
 Βρίσκουμε τη σιλικονάτη φόρμα κέικ που έχουμε και ρίχνουμε το μείγμα μας. Όχι δεν θέλει βουτύρωμα. Είναι για γρήγορα ψησίματα!

Σε μισή ώρα θυμόμαστε πως δεν του βάλαμε αλεύρι! 
Το βγάζουμε από το φούρνο και ψάχνουμε κάποιον να
του ρίξουμε τις ευθύνες που ξεχάσαμε να ρίξουμε και το αλεύρι.
Και ενώ σκέφτεσαι πως δεν γίνεται να πετυχαίνουν όλα όσα φτιάχνεις και προσπαθείς να βρεις άλλοθι αφού δεν βρήκες κάποιον εύκαιρο να του ρίξεις τις ευθύνες, η Μαρίνα έρχεται για να σώσει την κατάσταση δοκιμάζοντας μέσα από τη φόρμα.
"Μαμά είναι το νοστιμότερο γλυκό που φτιάξαμε αναφωνεί" Και αναρωτιέσαι τι στο καλό; Τόσο πολύ πεινάει και της φαίνονται όλα νόστιμα;
Όταν του φτιάξαμε και την εμφάνιση άρχισα ν αλλάζω κι εγώ γνώμη! Και να μονολογώ: "Ακόμη και τα λάθη των μεγάλων σεφ, είναι γκουρμέ" χε! χε!



Τώρα που το σκέφτομαι αυτό το γλυκάκι πρέπει να το ονομάσω:"Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος"



Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Μουστοκουλουρα με κομμάτια σοκολάτας ή σταφίδες

Αυτό τον καιρό στο πλαίσιο της κινηματογραφικής αγωγής, φτιάχνουμε με τα παιδιά της τάξης μου μια ταινία μικρού μήκους.  Τα γλυκούλια μου, δούλεψαν πολύ σκληρά για τις οντισιόν και αντιμετώπισαν τόσο ώριμα την επιλογή των κατάλληλων για τους ρόλους της ταινίας μας ηθοποιούς, που σκέφτηκα να τους ανταμείψω με ένα μουστοκούλουρο!  Η  ευχαρίστηση με την οποία  το έφαγαν είναι η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία της συνταγής! Όποια γεύση κι αν επιλέξετε είτε με σταφίδα είτε με σοκολάτα, αυτά τα μαλακά νοστιμότατα μουστοκούλουρα θα σας κλέψουν την καρδιά! 

Υλικά (50 κουλούρια) 

3 φακελάκια ξερή μαγιά
3 κούπες μούστο
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από πορτοκάλι αρκετό να είναι και φρουί γλασέ πορτοκάλι 
1 και μισή κούπα λάδι
1 και μισή κούπα μαύρη ζάχαρη
μισό βάζο μαρμελάδα κυδώνι 
1 κ.γ κανέλα
5 κ.σ. κακάο
Σοκολάτες σε κομμάτια
Σταφίδες και σουσάμι και λιναρόσπορο
Αλεύρι περίπου 2 κιλά το ένα κιλό ολικής αλέσεως και το άλλο γ.ο.χ.
3 σφηνάκια κονιάκ, ή ρακί 


Διαδικασία

Αρχικά βάζω το μούστο με 3 κ.γ. ζάχαρη και 10 κουταλιές 
αλεύρι και τον αφήνουμε περίπου μισή ωρίτσα για ν ανέβει. 












Αφού ανέβει, σε άλλη γαβάθα ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά. Τα χτυπάω καλά και μόλις ενωθούν, 









προσθέτω και τον μούστο και συνεχίζω το χτύπημα. 







προσθέτω αλεύρι και σ αυτήν την φάση πριν γίνει  το μείγμα εντελώς ζυμάρι το χωρίζω σε δυο διαφορετικά μπολ και στο ένα βάζο σοκολάτα και στο άλλο σταφίδα. 





Με σοκολάτα 

Με σταφίδα





Σ αυτά με τη σταφίδα έβαλα το σουσάμι και το λιναρόσπορο









Στα σοκολατένια δεν έβαλα τίποτα από πάνω! 














Καλή επιτυχία!! 

Υ.Γ. 
Ναι Γιώργο! Η Ελληνική λέξη με τα περισσότερα "ου" είναι το μουστουκουλουρου! χε χε!