Translate

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Φύλλο για τυροπιτάκια και χορτοπιτάκια με κεφίρ




Αφράτο, μυρωδάτο πεντανόστιμο αυτό το φύλλο που ανακάλυψα εντελώς τυχαία στην απόγνωση μου τι να κάνω άλλο ένα ποτήρι κεφίρ που μου προέκυψε από τους μύκητες κεφίρ που έχω στο γυάλινο βάζο.

Το ξέρετε το κεφίρ; Όχι; Διαβάστε εδώ για να καταλάβετε τι σας λέω: http://www.enter2life.gr/wp/20707-spitiko-gala-kefir.html

Η συνταγή απλή και γρήγορη και το αποτέλεσμα απίθανο!


Υλικά

250 γρ  αλεύρι γ.ο.χ και λίγο ακόμη αν η ζύμη κολλάει στα χέρια.
250 γρ  αλεύρι καλαμποκιού
1 φλιτζάνι κεφίρ
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1. σφινάκι  ρακί
λίγο αλάτι
1 αυγό


Διαδικασία

Πρώτα βάζουμε το κεφίρ στην λεκανίτσα

 Προσθέτουμε το λάδι, το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά για να πάρουμε ένα










ζυμάρι ελαστικό που δεν θα κολλάει στα χέρια.


Ανακατεύουμε λίγη ξινή μυζήθρας με γλυκιά  στο ένα πιάτο και στο άλλο








σπανάκι ή αγριόχορτα με ξινή μυζήθρα.











 αναμειγνύουμε σησάμι με λιναρόσσπορο σ ένα πιάτο και το βρέχουμε, αλλιώς μόλις πιάνεις το τυροπιτά κι θα πέφτει το σουσάμι πριν το φας.







Φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες που γεμίζουμε με ότι από τα δυο θέλουμε, τυρί ή χόρτο τα κυλάμε στο σουσάμι και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.








Για να γίνουν έτσι θέλει περίπου μισή ώρα σε πάνω κάτω φούρνο στους 170 - 180 βαθμούς.




Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Κατσικάκι με σταφίδες και φιστίκια


Σ όποιον δεν αρέσει το κατσικάκι αυτή εδώ είναι μια συνταγή για να το λατρέψει! Ανατολίτικη, γεμάτη, πικάντικη γεύση που δένει άψογα με τα μπαχαρικά και το καστανό ρύζι. Τα φιστίκια το κάνουν τόσο γευστικό που δεν μπορείς να σταματήσεις σε μόνο μια πιρουνιά. Νομίζω πως η μπύρα ως συνοδευτικό ποτό το απογειώνει! Δοκιμάστε το! 

Υλικά
1 μπουτάκι από κατσικάκι
Ρύζι μαύρο
1 φλ. Σταφίδες
1 φλ. Φιστίκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
Κανέλα, πιπέρι, κουρκουμά, δεντρολίβανο

Διαδικασία
1.       Βάζεις το κρέας με αλάτι, δεντρολίβανο και νερό σε ένα ταψί στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει.















Το κόβεις σε κομμάτια





















 Σοτάρεις ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι και ρίχνεις και όλα τα μπαχαρικά
   Βάζεις το ρύζι να σοταριστεί κι αυτό λίγο και του ρίχνεις βραστό νερό.


    Μόλις το πιει επαναλαμβάνεις την διαδικασία 2-3 φορές και αμέσως ρίχνεις και το κατσικάκι τις σταφίδες και τα φιστίκια













Μόλις πιει όλα τα υγρά είναι έτοιμο! 




Καλή όρεξη!


Γλυκόξινο κανταϊφι με τυριά

Οι γλυκόξινες γεύσεις είναι οι αγαπημένες μου. Κι αυτό εδώ το κανταΐφι αν και το έφτιαξα σήμερα για πρώτη φορά νομίζω πως θα γίνει ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά.  Είναι μια παραλλαγή του Μικρασιάτικου γλυκού Κιουνεφέ. Το αράπικο φιστίκι, η ξινό-μυζήθρα και η λιωμένη γκούντα νομίζω πως κάνουν την διαφορά, και του δίνουν την Κρητική πινελιά.



 Υλικά
1 ολόκληρο πακέτο φύλλο κανταϊφιού
100 γραμμάρια φιστίκια αράπικα ψημένα αλλά ανάλατα
Μισό βιτάμ. Του πάει πολύ και το φρέσκο βούτυρο αλλά το κάνει πιο βαρύ.
200 γρ. ξινό-μυζήθρα
200 γρ γλυκιά
100 γρ. γκούντα ξυσμένη
Σιρόπι
2 φλ. Ζάχαρη
2 νερό
1 ξύλο κανέλα
Ξύσμα λεμόνι

Διαδικασία

Ανοίγουμε το φύλλο και το βγάζουμε από το κουτί. Είτε είναι κατεψυγμένο, είτε είναι φρέσκο, σίγουρα θα είναι πολύ κολλημένο














Το ξεκολλάμε με λεπτομέρεια και μετά το απλώνουμε στο ταψί. 
















Το περιχύνουμε με βούτυρο λιωμένο και το πασπαλίζουμε με το φιστίκι 















Ήρθε η ώρα ν απλώσουμε τα τυριά πάνω από το φύλλο. 

















Τ απλώνουμε να πάνε παντού. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Το οποίο επίσης έχουμε βουτυρώσει.










Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει ανεκτά. Όχι πολύ. 





Το βγάζουμε και το περιχύνουμε αμέσως με το χλιαρό σιρόπι. 





Έτοιμο.... 


Απίστευτη γλυκόξινη λιχουδιά! 

Δοκιμάστε την!