Translate

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Μανταρίνι έτσι κι αλλιώς...

Αυτά τα μανταρίνια ήταν χωρίς κουκούτσια! Και ήταν και πολλά! Όπότε μ έβαλαν σε σκέψεις...
Να τα κάνω γλυκό κουταλιού.... όχι όχι λένε τα κορίτσια. Εμείς δεν τρώμε γλυκά κουταλιού! Ε τότε να τα κάνω μαρμελάδα...  Και τα μανταρίνια μας αντάμειψαν και μας έδωσαν και σιρόπι για τα καλοκαιρινά παγωτά! :-)

Υλικά
4 κιλά μανταρίνια
2 κιλά ζάχαρη
νερό

Διαδικασία

Ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα των μανταρινιών και τους
δίνουμε και μια βράση να ξεπικρίσουν εντελώς και να φύγει η αψάδα τους.









Μετά τα βγάζουμε κι ένα ένα τα τρυπάμε τρυγύρω μ ένα πιρούνι.
Αυτό το κάνουμε για να μπεί το σιρόπι παντού. Μην στενοχωριέστε! Το σχήμα επιστρέφει όταν πιεί το σιρόπι.









Αφού βράσουν τα φρούτα με την ζάχαρη κρατάω τα πιο όμορφα μανταρίνια για γλυκό κουταλιού. Τα υπόλοιπα τα πολτοποιώ για να κάνω την μαρμελάδα μου.




Αν περισσέψει σιρόπι το βάζω σε μπουκάλι για παγωτά! Έρχεται και καλοκαίρι!! .








γλυκό κουταλιού









και το σιρόπι

:-) μυρίζει τέλεια ! Έχει πολύ έντονη γεύση! Αξίζει να τα φτιάξετε! Τα μανταρίνια είναι ακόμη παντού! 

Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Μπισκότα με βρώμη, καραμέλα και σοκολάτα

Αυτά τα μπισκότα είναι τ αγαπημένα της Νεφέλης και της Άλκηστις αλλά και των φίλων τους. Τα φτιάχνουμε τακτικά όλες μαζί συνήθως Σάββατο και την Παρασκευή το πρωί το μπολ είναι  άδειο. Τα παίρνουν στο σχολείο, τα τρώνε πρωινό, απογευματινό! Αν αγαπάς το συνδυασμό βρώμης σοκολάτας και καραμέλας είμαι σίγουρη πως θα βρεις ποια ώρα να τα φας! :-)

Τα υλικά είναι για 4 λαμαρίνες. Αν δεν θέλετε τόσα πολλά βάλτε ακριβώς τα μισά. Αλλά δεν το συστήνω αν έχετε παιδιά στο σπίτι χε χε!


Υλικά

300 γρ. βούτυρο
Ενάμιση φλ. μαύρη ζάχαρη
1 κρασοπότηρο σιρόπι καραμέλας
3 αυγά
2 κ.γ. βανίλια
Ενάμιση φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ αλάτι
3 φλ. νιφάδες βρώμης
σοκολάτα λευκή
σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη ή σταγόνες
1 φλ καρύδα



Διαδικασία




Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
 και την καραμέλα 









Προσθέτουμε τ αυγά, την βανίλια, το αλάτι,  τη σόδα, το αλεύρι.







Προσθέτουμε και τη βρώμη και ανακατεύουμε καλά.








Βάζουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε το μείγμα μ ένα κουτάλι.


Ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού η σοκολάτα

Σ αυτή τη φάση ρίχνουμε και την καρύδα




ΠΡΟΣΟΧΗ: Το μείγμα κολλάει στα χέρια, γι αυτό παίρνουμε δυο κουτάλια και αδειάζουμε μικρές κουταλιές σ ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Βουτάμε συχνά τα κουτάλια σε μια φλ. καθαρό νερό, για να μην κολλάει το μείγμα πάνω τους..








Μικρές κουταλιές γιατί φουσκώνουν και απλώνουν πολύ εύκολα.





Μακριά το ένα από το άλλο για τον ίδιο λόγο.











Τα μπισκότα είναι soft style  Μην το παρακάνετε με το ψήσιμο. Θέλουν το πολύ 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς  θερμοκρασία.

Στο πρώτο ταψάκι μου κόλλησαν μεταξύ τους.




Μετά βρήκα το μέγεθος της κουταλιάς κι έγιναν πιο όμορφα.






Η αξιολόγηση τους έγινε από τη Νεφέλη. Κρίθηκα επαρκής κατασκευαστής μπισκότων!! χε χε!


Κρατούσε και λίγα στη φίλη της την Ασπασία. Κι από κει πήρα θετικά σχόλια.








Άρα τα συστήνω ανεπιφύλαχτα!! 

Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Μαρμελάδα λεμόνι


Αυτή την καταπληκτική μαρμελάδα την έφτιαξα από τις στημένες  λεμονόκουπες που δημιουργήθηκαν από το ξύσμα που χρησιμοποίησα για να φτιάξω την φετινή λεμονόπιτο βασιλόπιτα! 

Ήταν τόσο μυρωδάτα λεμόνια που μου ρθε η ιδέα! Γιατί δηλαδή μπορεί να γίνει μαρμελάδα από περγαμόντο ή από μανταρίνι ή από πορτοκάλι; Έτσι θα την κάνω και αυτή! Και το επιχείρησα! Και έγινε... Δεν περιγράφεται με λόγια!

Υλικά

Στυμμένες λεμονόκουπες περίπου 1 κιλό
Και ξυσμένες γύρω γύρω. όχι όλες. Σε κάποιες το ξύσμα το άφησα.
1 κιλό ζάχαρη
νερό αρκετό

Διαδικασία


Βράζουμε τις λεμονόκουπες δυο φορές αλλάζοντας το νερό κάθε φορά. Την τελευταία φορά αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά.
Πετάμε το νερό και προσθέτουμε νέο τόσο όσο να τα σκεπάζει.




Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Σβήνουμε την κουζίνα και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 3-4 ώρες. Μόλις κρυώσει το  ξαναβράζουμε.


Σβήνουμε και πάλι την κουζίνα και το αφήνουμε πάλι αρκετές ώρες να κρυώσει.
 Μετά το ξαναβάζουμε στην φωτιά και κόβουμε τα κομμάτια με το ραβδομίξερ.








Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει.









Κάνουμε το γνωστό κόλπο με το μονοπάτι. Αν δεν κλείσει, είναι η πυκνότητα της μαρμελάδας μας καλή!





Την βάζουμε αμέσως σε βάζα τα οποία γυρίζουμε ανάποδα για να πετύχουμε την κονσερβοποίηση! Είναι καταπληκτική μαρμελάδα! Φτιάξτε την οπωσδήποτε και θα με θυμηθείτε!





Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Βασιλόπιτα 2015 ala lemon pie




                                    

Εμείς αργήσαμε φέτος να την φτιάξουμε την Βασιλόπιτα. Κι έτσι αυτή που φτιάξαμε δεν την λες και ακριβώς βασιλόπιτα. Βέβαια η μια κουταλιά βούτυρο γάλακτος προσδίδει αυτή τη γεύση την γιορτινή, χωρίς όμως να την κάνει ιδιαιτέρως λιπαρή. 
Έτσι κι αλλιώς τα λεμόνια αυτή την περίοδο έχουν την τιμητική τους. Υπάρχουν σε αφθονία παντού.
Εμένα τα λεμόνια μου είχαν πολύ χοντρή φλούδα. Και με ότι περίσσεψε έφτιαξα μια φοβερή μαρμελάδα λεμόνι. Σε αυτή την  ανάρτηση οι λεπτομέρειές! 
Και για να γυρίσουμε στην βασιλόπιτα αξίζει να πω πως επίσης είναι πολύ εύκολη! Και όσο από γεύση.... Δοκιμάστε την  και θα με θυμηθείτε!! 


Υλικά

1 φλιτζ. Ελαόλαδο και μια κ.σ. βούτυρο γάλακτος
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
4 λεμόνια το ξύσμα και το χυμό
Μισό κιλό ζάχαρη
3 αυγά
1.φλ. ξινόγαλα
Μισό κ.γ. baking powder
Μια τσιμπιά αλάτι
1 κ.γ. σόδα

Σιρόπι
3  λεμόνια χυμό και ξύσμα

Μισό φλ.. ζάχαρη 


Διαδικασία


Χτυπάμε το λάδι με το βούτυρο και το ξύσμα, το baking powder και τη ζάχαρη








Προσθέτουμε τα αυγά, το χυμό λεμονιού με τη σόδα το αλάτι και τέλος το αλεύρι












Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ.  Η δικιά μου είναι από σιλικόνη κι έτσι δεν χρειάζεται να την αλείφω με λάδι πριν. Δεν κολλάει το κέικ κι έτσι καθαρίζεται εύκολα μετά. 







Βάζουμε το κέικ που περίσσεψε  σε φόρμακια. Εντάξει αν δεν έχετε καρδούλες σε κανονικά! 

Μέχρι να φουσκώσουν και να ψηθούν σωστά φτιάχνουμε το σιρόπι με τον κλασικό τρόπο ανακατεύοντας μόνο το λεμόνι με τη ζάχαρη σ ένα κατσαρολάκι και αφήνοντας το να βράσει μέχρι να δέσει. Σε 10 λεπτά ήταν μια χαρά, γιατί η ποσότητα δεν είναι μεγάλη. Εμένα το σιρόπι μου αρέσει πολύ καλά δεμένο. Δεν νοτίζει το γλυκό. Γίνεται πιο σταθερό κι ενισχύει τη γεύση του πολύ διακριτικά.  Το ένα από τα δυο υλικά πρέπει να είναι κρύο όταν τα ενώνουμε. Εμένα ήταν κρύο το σιρόπι. 

Δείτε τις καρδούλες μου τι όμορφες που έγιναν μετά από 20 λεπτά ψήσιμο!!! 










Δεν ήθελα να βάλω άχνη, αν και θα την έκανε πιο γιορτινή σε όψη πολύ γλυκια για τα γούστα μας σε γεύση όμως. 

Παρόλα αυτά έγινε συμπαθητική! 


Η ζωγραφιά είναι της Άλκηστις. :-) 


Δείτε την πόσο ωραία όψη έχει. Σε κάνει να θέλεις να την φας!! μιαμ μιαμ! 


ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ :-) 



Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοχρονιά 2015







Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά φέτος  είχαν ξεχωριστά χρώματα, γεύσεις μυρωδιές. Έτσι όπως θα πρέπει να είναι κάθε χρόνο οι γιορτές. Διαφορετικές σε χρώμα και άποψη. Το σπίτι της Μαριάνθης φέτος είναι αρκετά πιο στολισμένο από τις προηγούμενες χρονιές. Μπαίνεις μέσα και νιώθεις την διαφορά από τους υπόλοιπους χώρους. Φωτάκια παντού, δεντρόσπιτο, πρίγκιπας βάτραχος, το δέντρο της ζωής, Ένας υπέροχα στολισμένο Χριστουγεννιάτικο έλατο (όχι καλέ αληθινό! Δεν θα το επέτρεπαν οι οικολογικές ανησυχίες των οικοδεσποτών) και το τζάκι που συμπληρώνει την εικόνα της Χριστουγεννιάτικης θαλπωρής.
Το μενού και φέτος καταπληκτικό.
Οι γνωστοί μας τυρένιοι χιονάνθρωποι ξαναχτύπησαν, μια ζαμπονοτυρόπιτα- σουφλέ με φύλλο από κανταΐφι, χοιρινό με πορτοκάλι, ριγκατόνι 4 τυριά, σαλάτες, λουκάνικα, χαλούμι στα κάρβουνα, βασιλόπιτα και το γλυκάκι με την καραμέλα.

Μακάρι ο χρόνος που έφτασε να είναι για όλους μας ο καλύτερος από όλους όσους έχουμε ζήσει ως τώρα! Όχι όμως ο καλύτερος της ζωής μας. Γιατί θα φύγει κι αυτός και θα έρθει ο επόμενος! Κι εμέις θα πρέπει να χουμε και κάτι να περιμένουμε! :-) 

Τα υπόλοιπα στις φωτογραφίες!