Translate

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Λαζάνια με μπεσαμέλ και σπανάκι


Τα λαζάνια όπως κι αν τα φτιάξει κανείς είναι ένα υπέροχο πιάτο. Αν πετύχεις και το πόσο ζουμερό, μαλακό, ή τραγανό από πάνω πρέπει να είναι, τότε μιλάμε για πραγματική απογείωση των γεύσεων.
Αυτός είναι ένας καλό τρόπος πάντως για να φάνε τα παιδιά το σπανάκι. Μικρά και μεγάλα παιδιά... ξέρετε εσείς!

Υλικά

1 πακέτο λαζάνια (εγώ έβαλα πράσινα)

Μπεσαμέλ
8 φλιτζάνια γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
8 κ.σ. αλεύρι
λίγο αλάτι λίγη κανέλα
1 αυγό
200 γραμμάρια γκούντα

σπανάκι 
4 κ.σ. λάδι
μισό κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμυδάκια

σάλτσα ντομάτας
2 κ.σ. λάδι
3 μεγάλες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
βασιλικό


Διαδικασία

Βάζουμε στη φωτιά το γάλα με το αλεύρι και το χτυπάμε με μίξερ μέχρι να πήξει
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, το τυρί, το αλάτι και πιπέρι  συνεχίζοντας το χτύπημα.  Αφήνουμε στην άκρη









Παράλληλα σε άλλο μάτι βάζουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο να  πάρουν μια γεύση και  προσθέτουμε το σπανάκι. Το αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά του. Μετά το ανακατεύουμε με την μπεσαμέλ.







Παράλληλα σε άλλο μάτι της κουζίνας μας,  βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και τ αφήνουμε να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε μέσα και την ντομάτα χτυπημένη στο μούλτι. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.






Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί, (εμένα ήταν στρογγυλό και χρειάστηκε να τα σπάσω πολλές φορές τα λαζάνια για να τα χωρέσω)
Βάζουμε στον πάτο του ταψιού λίγο λάδι και λίγη σάλτσα ντομάτας
στρώνουμε από πάνω λίγα λαζάνια.
Από πάνω το μείγμα της μπεσαμέλ. Από πάνω τυρί. Πάμε στην επόμενη στρώση.



Λαζάνια, σάλτσα ντομάτας, μπεσαμέλ, τυριά. Και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.








Πάνω φροντίζω να τελειώσω με μπεσαμέλ
Πασπαλίζω με τυρί και
ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.







Καλή όρεξη! :-)





Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Τις Απόκριες τρώμε Τζουλαμά

Μια διαφορετική πίτα με υλικά που συνήθως δεν τα χρησιμοποιούμε μαζί.  Την έφτιαχνε η συχωρεμένη η γιαγιά Ολυμπία από τους Αγίους Δέκα. Εκείνη βέβαια έφτιαχνε τον τζουλαμά με δικό της ζυμάρι. Άνοιγε το φύλλο με το ξυλίκι, και μια μια πίτα την τηγάνιζε στο τζάκι. Μόλις την έβαζε στο πιάτο την πασπάλιζε με λευκή κρυσταλική ζάχαρη και κανέλα. Και ακολουθούσε το ρύζι τα συκωτάκια, αμύγδαλα ασπρισμένα, κοτόπουλο. Όταν τεέιωμε με τη διαδικασία τα περιέλουζε με ζωμό κοτόπουλου και τα ξανάβαζε στην παρασιά σκεπασμένο το τηγάνι. Τ΄ άφηνε εκεί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη με το σιρόπι και ν αναμιχθούν οι γεύσεις και οι μυρωδιές...
Είναι ένα από τα λίγα γλυκόξινα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας  και πραγματικά πρόκειται για ένα  άξιο εκπρόσωπο του είδους.  Οι γείτονες μας οι Τούρκοι έχουν κάτι παρόμοιο το οποίο φτιάχνουν με λεπτές χειροποίητες πίτες κάτι σαν τις τορτίγιες, και βάζουν μπόλικο κιμά. Είναι παραλλαγή του κρητικού τζουλαμά.
Η σταφίδες σε συνδυασμό με τα φιστίκια και το κοτόπουλο δεμένα και κλεισμένα σε τραγανό φύλο, δίνει σ αυτή την πίτα μια γεύση μοναδική. Η ξινή μυζήθρα με την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα κυριολεκτικά απογειώνουν το συγκεκριμένο πιάτο που μπορεί να σταθεί και μόνο του σαν πρώτο στο αποκριάτικο τραπέζι ή τον μπουφέ.  Δεν είναι δύσκολο να γίνει.
Η συνταγή αυτή είναι μια παραλλαγή του Τζουλαμά της γιαγιάς Ολυμπίας. Σίγουρα πιο ελαφριά αλλά η γεύση είναι σχεδόν ίδια!  Και λέω σχεδόν γιατί καθετί όταν το δοκιμάζεις στον τόπο που συνηθίζεται είναι πάντα  διαφορετικό αν όχι και πιο νόστιμο...



Υλικά 

1 μεγάλο κρεμύδι
6 κ.σ. λαδί
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
2 χούφτες μαύρο ρύζι
400 γρ κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκαλισμένο
2+2  ποτήρια  ζωμό 2 για το ψήσιμο των υλικών και 2 για να περιλούσουμε την πίτα μας. 
200 γρ σταφίδα
Αράπικο φιστίκι
Ξυνομυζήθρα ή φέτα μαλακιά
Μισή φλ μαύρη ζάχαρη
Κανέλα

Φύλλο

Έτοιμο φύλλο χωριάτικο (αυτό έβαλα εγώ)

το φύλλο της γιαγιάς Ολυμπίας

1 κρασοπότηρο λάδι
1 σφηνάκι ρακί
1 χούφτα ζάχαρη
2 ποτήρια χλιαρό νερό
αλεύρι γ.ο.χ. ώστε να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να απλώνεται εύκολα με το ξυλίκι. 

Διαδικασία 


 Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με 2 κ.σ. λάδι











Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να καψαλιστεί με το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά






 Προσθέτουμε και το συκώτι βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια 

Σοτάρουμε ακόμη 2 λεπτά 






Προσθέτουμε και το βρασμένο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και σωτάρουμε ακόμη λίγο.











Προσθέτουμε και το ζωμό του κοτόπουλου και αφήνουμε να ψηθούν τα υλικά μας. μετά από 10 περίπου λεπτά, προσθέτουμε και τις σταφίδες και τα φιστίκια. Σκεπάζουμε με μια απορροφητική πετσέτα για να τραβήξει όλα τα υγρά. 




Στρώνουμε ένα φύλλο το πασπαλίζουμε με κανέλα και μαύρη ζάχαρη και ξινή μυζήθρα και  αφού κρυώσει και η γέμιση  πασπαλίζουμε λίγη από τη γέμιση. 





 Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. 
Μέχρι να τελειώσουν γέμιση και φύλλα. 








τελειώνουμε με φύλλο το οποίο πασπαλίζουμε και πάλι με ζάχαρη και κανέλα. Περιλούζουμε την πίτα μας με 2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου. 
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λιναρόσπορο και σουσάμι. Γίνεται πιο όμορφη! Χαράζουμε την πίτα μας. 





Ψήνουμε για 1 περίπου ώρα στους στους 170 βαθμούς Κελσίου 


Δεν φαντάζεστε την γεύση!! μμμμμ!! 

Καλές απόκριες και καλή σαρακοστή! :-) 

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

Καραμελο-σοκολατόπιτα με φιστίκια








Αυτό το καταπληκτικό γλυκάκι γίνεται όπως γίνεται η γνωστή μας πορτοκαλόπιτα με το φύλλο κρούστας και το σιρόπι πορτοκαλιού. Μόνο που δεν έχει πορτοκάλι αλλά σοκολάτα και καραμέλα.
Η γεύση του είναι μοναδική Θυμίζει κάποιο σιροπιαστό γλυκό, όπως μπακλαβά... όχι μάλλον γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα... μπα όχι όχι μάλλον έχει τη δικιά του ιδιαίτερη όψη και γεύση που επειδή έχει σοκολάτα αναγκαστικά το λες σοκολατόπιτα! Και το πιο σημαντικό,  δεν είναι καθόλου δύσκολο  να γίνει.
Την αρχική ιδέα την πήρα από τη σελίδα του σεφ και φίλου Παναγιώτη Αμαριώτη στο facebook . Βέβαια αυτή είναι πειραγμένη τόσο πολύ που ίσως και να μην τη γνωρίσει ούτε ο ίδιος ο Παναγιώτης! χε χε!

Υλικά

100 γραμ λευκή κουβερτούρα
100 γραμ μαύρη κουρερτούρα
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ζαχαρούχο γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
μισό ποτήρι κεφίρ
2 αυγά
1 κ.γ σόδα
1 κ.γ. μπέικιν
ι συσκευασία φύλλο κρούστας
1 φλιτζάνι φιστίκι αράπικο αλατισμένο αλεσμένο
1.κ.γ κανέλα



σιρόπι
μισό ποτήρι σιρόπι καραμέλας
διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό
2 κ.σ. κακαο



Διαδικασία


Διαχωρίσουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστα και τα βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο.








Τα ξεραίνουμε  και
 το σπάμε σε κομμάτια.









Βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ τις σοκολάτες το σπορέλαιο και το ζαχαρούχο και τα λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Θέλει (αν είναι μεγάλα τα κομμάτια) 4 λεπτά στο πολύ δυνατό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά γι α το σιρόπι και τα βράζουμε 15 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και απομακρύνουμε.  Πρέπει να σταθεί για να κρυώσει πριν μπει στην σοκολατόπιτα.


Βγάζουμε το μπολ και τα ανακατεύουμε καλά για να λιώσει και το τελευταίο κομματάκι σοκολάτας και ενωθούν  όλα τα υλικά σε μια παχύρρευστη κρέμα.





Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το κεφίρ, το γιαούρτι τη σόδα το μπέικιν και τ αυγά.







Ρίχνω λίγο λίγο το μίγμα της σοκολάτας σ αυτό των αυγών και του γιαουρτιού. Αν είναι η σοκολάτα ζεστή θέλει προσοχή για να μην ψηθούν τ αυγά αν πέσει απότομα.








Περιχύνουμε τα ξερα φύλλα κρούστας φροντίζοντας να πάει παντού

και πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα στο μούλτι φιστίκια






Βάζουμε στο φούρνο 170 βαθμούς 1 ώρα περίπου. Βυθίζουμε το μαχαίρι κι αν δεν κολλάει τότε είναι έτοιμη.







Την κόβουμε κομμάτια και την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. 


Καλή επιτυχία!