Translate

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Κριτσίνια με πράσο και τυρί



Τα κριτσίνια είναι πολύ βολικά. Μπορούν άνετα να αποτελέσουν μέρος ενός χορταστικού σνακ αλλά μπορούν να συνοδέψουν κάλλιστα και τον μεζέ της ρακής ή ένα λιτό γεύμα οποιαδήποτε ώρα!
Όταν έχουν κι άλλα υλικά όμως, όπως καρότο ή πράσο ή τυρί γίνονται ακόμη πιο πικάντικα και στέκονται άνετα και μόνα τους!
Ενθουσιάστηκα με τα κριτσίνια λιαστής ντομάτα και μαύρης ελιάς  που έφερε προχθές στην εκδρομή η συνάδελφός μου η Βίκυ και είπα να πειραματιστώ σήμερα με δυο άλλα υλικά! Το πράσο και το τυρί! Δεν φαντάζεστε πόσο όμορφα μυρίζουν και πόσο νόστιμα είναι!!



Υλικά

5 πράσα
λίγο αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι ανάμεικτα τυριά (γκούντα, έμενταλ,πεκορίνο)
2 φλιτζάνια αλεύρι κίτρινο )για χωριάτικο ψωμί)
1κ.γ baking powder
περίπου 2 φλιτζάνια ολικής αλέσεως
1 σφινάκι ξύδι  λευκό ή ρακί
μιάμιση φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 χούφτα ηλιόσπορους
1 χούφτα σουσάμι
1 χούφτα σουσάμι

Διαδικασία

Αρχικά πλένουμε με προσοχή τα πράσα και τα  ψιλοκόβουμε. Τα  σοτάρουμε  με λίγο ελαιόλαδο. Για να μαλακώσουν τους έβαλα ενώ έβραζαν λίγο ζωμό από ένα κύβο.  Μόλις μαλακώσουν τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.




Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το νερό και το baking powder, το ξύδι  







Μόλις κρυώσουν τα πράσα τα ανακατεύω με τα τυριά









Τα ρίχνω μέσα στο μπολ με το λάδι και το νερό.








Ρίχνω και τα αλεύρια και τα σπόρια τα οποία τα έχω χτυπήσει ελαφριά στο μούλτι.



το αλάτι το πιπέρι







Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί και έτοιμη η ζύμη μας. Δεν το παρακάνουμε με το αλεύρι. Αρκεί να μην κολλάει στα χέρια.



Την αφήνουμε να ξεκουραστεί!
Κι αμέσως μετά φτιάχνουμε  μεγάλα κορδόνια και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν αλλά όχι πολύ! Περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω 170 βαθμούς.  Αν είναι μαλακά, θα τα φουρνίσουμε λίγο πιο μετά για να γίνουν όσο τραγανά τα θέλουμε.

Έτοιμα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου