Translate

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τυρί home made by Maria

Παλιότερα είχα μάθει να φτιάχνω τυρί από προβατίσιο γάλα το οποίο έπηζε με  το γάλα που βγαίνει από το κλαδί της συκιάς. Η κυρία Κατερίνα από τα Κύθηρα (Καταπληκτική νοικοκυρά) με κάλεσε σπίτι της μια μέρα και μου έδειξε την διαδικασία. Ήταν περίοδος Πάσχα θυμάμαι κι εκείνη είχε ήδη όταν έφτασα ένα κλαδί από συκιά κομμένο και πλυμένο. Έβρασε το γάλα στους 70 βαθμούς και το ανακάτεψε με το κλαδί της συκιάς. Το γάλα άρχιζε να πήζει κι να μυρίζει υπέροχα. Το τυρί είχε επίσης μια πολύ ιδιαίτερη γεύση.  Η παρασκευή τυριού με συκιά θέλει προσοχή διότι αν πέσει λίγο γάλα συκιάς παραπάνω, τότε το τυρί πικρίζει.

Εγώ σήμερα βρέθηκα με ένα μπουκάλι του νερού γάλα και σκέφτηκα να το κάνω τυρί με λεμόνι. Είχα ακούσει πως γίνεται κι έτσι αλλά δεν το είχα δοκιμάσει. Παλιότερα είχα φτιάξει με ξύδι αλλά αυτό έχει μια πιο βαριά γεύση.

Μα δεν έγινε ένα πανέμορφο τυράκι; Και που να το δοκιμάσετε κιόλας!!

Υλικά

1,5 λίτρο γάλα πρόβειο
το χυμό από 1,5 λεμόνι
θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
ένα καλούπι για να σουρώσει το τυρί
ελάχιστο αλατάκι

Διαδικασία

Σουρώνουμε το γάλα και το βάζουμε να βράσει










Στερεώνουμε το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής  στο πλάι της κατσαρόλας.









Στύβουμε το λεμόνι











Και το ρίχνουμε μόλις σιγουρευτούμε πως το γάλα είναι στους 70 βαθμούς








Ανακατεύουμε να πάει το λεμόνι  παντού.










Σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε να κατά κάτσει το πηγμένο  γάλα






Και μετά το τοποθετούμε στο καλούπι μας για να στραγγίξει





















Περιμένουμε καμιά ωρίτσα.

Έτοιμο!


Με άγρια ντοματίνια και λευκό κρύο κρασάκι είναι υπέροχο!!




Καλή επιτυχία!!

2 σχόλια:

  1. Απίστευτο που φτιάχνεται τόσο εύκολα! Μήπως ξέρεις πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε υφή είναι πολύ σκληρότερο από τη κρητικιά μυζήθρα. Είναι κάτι σαν το τυροζούλι που λέμε εμείς εδώ στην Κρήτη. Όσο πιο πολύ στραγγίζει τόσο πιο σκληρό γίνεται. Άρα αν το αφήσεις εκτός ψυγείου ωριμάζει και διατηρείται αρκετά σε ξηρό περιβάλλον. Γίνεται κάτι σαν ανθότυρο ξερό.

    Είναι πάντως τόσο νόστιμο που σπάνια βγάζει την βδομάδα ούτως ή άλλως! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή