
Είναι ένα από τα λίγα γλυκόξινα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας και πραγματικά πρόκειται για ένα άξιο εκπρόσωπο του είδους. Οι γείτονες μας οι Τούρκοι έχουν κάτι παρόμοιο το οποίο φτιάχνουν με λεπτές χειροποίητες πίτες κάτι σαν τις τορτίγιες, και βάζουν μπόλικο κιμά. Είναι παραλλαγή του κρητικού τζουλαμά.
Η σταφίδες σε συνδυασμό με τα φιστίκια και το κοτόπουλο δεμένα και κλεισμένα σε τραγανό φύλο, δίνει σ αυτή την πίτα μια γεύση μοναδική. Η ξινή μυζήθρα με την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα κυριολεκτικά απογειώνουν το συγκεκριμένο πιάτο που μπορεί να σταθεί και μόνο του σαν πρώτο στο αποκριάτικο τραπέζι ή τον μπουφέ. Δεν είναι δύσκολο να γίνει.
Η συνταγή αυτή είναι μια παραλλαγή του Τζουλαμά της γιαγιάς Ολυμπίας. Σίγουρα πιο ελαφριά αλλά η γεύση είναι σχεδόν ίδια! Και λέω σχεδόν γιατί καθετί όταν το δοκιμάζεις στον τόπο που συνηθίζεται είναι πάντα διαφορετικό αν όχι και πιο νόστιμο...
Υλικά
1 μεγάλο κρεμύδι
6 κ.σ. λαδί
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
2 χούφτες μαύρο ρύζι
400 γρ κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκαλισμένο
2+2 ποτήρια ζωμό 2 για το ψήσιμο των υλικών και 2 για να περιλούσουμε την πίτα μας.
200 γρ σταφίδα
Αράπικο φιστίκι
Ξυνομυζήθρα ή φέτα μαλακιά
Μισή φλ μαύρη ζάχαρη
Κανέλα
Φύλλο
Έτοιμο φύλλο χωριάτικο (αυτό έβαλα εγώ)
το φύλλο της γιαγιάς Ολυμπίας
1 κρασοπότηρο λάδι
1 σφηνάκι ρακί
1 χούφτα ζάχαρη
2 ποτήρια χλιαρό νερό
αλεύρι γ.ο.χ. ώστε να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να απλώνεται εύκολα με το ξυλίκι.
Διαδικασία
Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να καψαλιστεί με το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά
Προσθέτουμε και το βρασμένο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και σωτάρουμε ακόμη λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου