Translate

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τις Απόκριες τρώμε Τζουλαμά

Μια διαφορετική πίτα με υλικά που συνήθως δεν τα χρησιμοποιούμε μαζί.  Την έφτιαχνε η συχωρεμένη η γιαγιά Ολυμπία από τους Αγίους Δέκα. Εκείνη βέβαια έφτιαχνε τον τζουλαμά με δικό της ζυμάρι. Άνοιγε το φύλλο με το ξυλίκι, και μια μια πίτα την τηγάνιζε στο τζάκι. Μόλις την έβαζε στο πιάτο την πασπάλιζε με λευκή κρυσταλική ζάχαρη και κανέλα. Και ακολουθούσε το ρύζι τα συκωτάκια, αμύγδαλα ασπρισμένα, κοτόπουλο. Όταν τεέιωμε με τη διαδικασία τα περιέλουζε με ζωμό κοτόπουλου και τα ξανάβαζε στην παρασιά σκεπασμένο το τηγάνι. Τ΄ άφηνε εκεί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη με το σιρόπι και ν αναμιχθούν οι γεύσεις και οι μυρωδιές...
Είναι ένα από τα λίγα γλυκόξινα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας  και πραγματικά πρόκειται για ένα  άξιο εκπρόσωπο του είδους.  Οι γείτονες μας οι Τούρκοι έχουν κάτι παρόμοιο το οποίο φτιάχνουν με λεπτές χειροποίητες πίτες κάτι σαν τις τορτίγιες, και βάζουν μπόλικο κιμά. Είναι παραλλαγή του κρητικού τζουλαμά.
Η σταφίδες σε συνδυασμό με τα φιστίκια και το κοτόπουλο δεμένα και κλεισμένα σε τραγανό φύλο, δίνει σ αυτή την πίτα μια γεύση μοναδική. Η ξινή μυζήθρα με την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα κυριολεκτικά απογειώνουν το συγκεκριμένο πιάτο που μπορεί να σταθεί και μόνο του σαν πρώτο στο αποκριάτικο τραπέζι ή τον μπουφέ.  Δεν είναι δύσκολο να γίνει.
Η συνταγή αυτή είναι μια παραλλαγή του Τζουλαμά της γιαγιάς Ολυμπίας. Σίγουρα πιο ελαφριά αλλά η γεύση είναι σχεδόν ίδια!  Και λέω σχεδόν γιατί καθετί όταν το δοκιμάζεις στον τόπο που συνηθίζεται είναι πάντα  διαφορετικό αν όχι και πιο νόστιμο...



Υλικά 

1 μεγάλο κρεμύδι
6 κ.σ. λαδί
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
2 χούφτες μαύρο ρύζι
400 γρ κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκαλισμένο
2+2  ποτήρια  ζωμό 2 για το ψήσιμο των υλικών και 2 για να περιλούσουμε την πίτα μας. 
200 γρ σταφίδα
Αράπικο φιστίκι
Ξυνομυζήθρα ή φέτα μαλακιά
Μισή φλ μαύρη ζάχαρη
Κανέλα

Φύλλο

Έτοιμο φύλλο χωριάτικο (αυτό έβαλα εγώ)

το φύλλο της γιαγιάς Ολυμπίας

1 κρασοπότηρο λάδι
1 σφηνάκι ρακί
1 χούφτα ζάχαρη
2 ποτήρια χλιαρό νερό
αλεύρι γ.ο.χ. ώστε να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να απλώνεται εύκολα με το ξυλίκι. 

Διαδικασία 


 Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με 2 κ.σ. λάδι











Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να καψαλιστεί με το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά






 Προσθέτουμε και το συκώτι βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια 

Σοτάρουμε ακόμη 2 λεπτά 






Προσθέτουμε και το βρασμένο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και σωτάρουμε ακόμη λίγο.











Προσθέτουμε και το ζωμό του κοτόπουλου και αφήνουμε να ψηθούν τα υλικά μας. μετά από 10 περίπου λεπτά, προσθέτουμε και τις σταφίδες και τα φιστίκια. Σκεπάζουμε με μια απορροφητική πετσέτα για να τραβήξει όλα τα υγρά. 




Στρώνουμε ένα φύλλο το πασπαλίζουμε με κανέλα και μαύρη ζάχαρη και ξινή μυζήθρα και  αφού κρυώσει και η γέμιση  πασπαλίζουμε λίγη από τη γέμιση. 





 Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. 
Μέχρι να τελειώσουν γέμιση και φύλλα. 








τελειώνουμε με φύλλο το οποίο πασπαλίζουμε και πάλι με ζάχαρη και κανέλα. Περιλούζουμε την πίτα μας με 2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου. 
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λιναρόσπορο και σουσάμι. Γίνεται πιο όμορφη! Χαράζουμε την πίτα μας. 





Ψήνουμε για 1 περίπου ώρα στους στους 170 βαθμούς Κελσίου 


Δεν φαντάζεστε την γεύση!! μμμμμ!! 

Καλές απόκριες και καλή σαρακοστή! :-) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου