Translate

Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

Τυροπιτάκια σαν λουκουμάδες


Αυτά τα τυροπιτάκια όταν τα βλέπεις σε μπερδεύουν! Νομίζεις πως είναι λουκουμάδες! Δεν είναι όμως! Μας τα έφερνε συχνά η κυρία Γεωργία γειτόνισσα στο Δημοτικό Σχολείο στο Χουδέτσι, όταν υπηρετούσα εκεί ως δασκάλα. Δεν είχε δικά της παιδιά στο σχολείο μας! Έτσι μας τα έφερνε,  κάθε φορά που τα έφτιαχνε,  για να πιούμε (όπως μας έλεγε)  το τσάι μας ή τον καφέ μας στο διάλειμμα!  Τα τυχερά του επαγγέλματος! χε χε!

 Σήμερα που βρέθηκε ξινομυζήθρα στο σπίτι τα θυμήθηκα και είπα να τα φτιάξω για να σας τα δείξω!  Γίνονται εύκολα με ελάχιστα υλικά και αρέσουν σε όλους! Προσωπικά δεν ξέρω κάποιον να μην έχει ενθουσιαστεί όταν τα βλέπει αλλά και όταν τα δοκιμάζει! Το καλό είναι πως μπαίνουν στην κατάψυξη και τα έχεις για ώρα ανάγκης έτοιμα να τηγανιστούν!

Υλικά  (για 40 τυροπιτάκια)


Ενάμιση ποτήρι χλιαρό νερό
ένα κρασοπότηρο λάδι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
μια τσιμπιά αλάτι
αλεύρι γ.ο.χ  λίγο πιο πολύ από μισό κιλό
1 σφηνάκι ρακί


Διαδικασία


Βάζουμε σε μια γαβάθα το νερό το λάδι και τη μαγιά και ανακατεύουμε





Προσθέτουμε και τη ρακί, το αλάτι και το αλεύρι



Ανακατεύουμε με το χέρι τα υλικά για να γίνει ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια





αλλά να μην έχει χάσει κι εντελώς την υγρασία του.


Το σκεπάζουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει



Αφού ανέβει αρκετά, 





Ετοιμάζουμε την ξινομυζήθρα. Αν δεν έχετε εσείς οι εκτός Κρήτης βάλτε φέτα μαλακιά. 








Ανοίγουμε στο χέρι μας ένα κομμάτι ζυμάρι όχι μεγάλο, γιατί φουσκώνει κι άλλο. 






Του βάζουμε μυζήθρα και το κλείνουμε πολύ καλά γύρω γύρω!





Έτοιμο το πρώτο! 







Έτοιμα τα πρώτα 15 για να μπουν στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη τα βάζω ως εξής:
Στρώνω μια λαδόκολλα σε μια πιατέλα και τα βάζω αραιά πάνω. Τ αφήνω να διπλασιαστούν σε όγκο και τα βάζω στο ψυγείο καμιά ώρα. Μετα τα βγάζω και έτσι όπως έχουν σκληρήνει τα τοποθετώ σε σακουλάκια για να τα έχω όποτε τα θέλω και να μη πιάνουν και χώρο στην κατάψυξη. 





Βάζω μπόλικο λάδι στην κατσαρόλα.  Και αφού έχουν διπλασιαστεί σε όγκο τα τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν. Προτιμήστε σπορέλαιο για πιο ελαφριά  γεύση. 






Ανεβαίνουν στην επιφάνεια, ακριβώς όπως οι λουκουμάδες. 






Βγάλτε τα τυροπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί, αν και δεν απορροφούν πολύ λάδι! 




Βάλτε μπόλικο μέλι και σουσάμι με λιναρόσπορο! Στην ξυνή μυζήθρα δεν ταιριάζει η κανέλα. Αλλά αυτά είναι γούστα! Όποιος θέλει βάζει! 






Καλή επιτυχία! 

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα








Είμαι ενθουσιασμένη! Δεν είχα φτιάξει ποτέ τσουρέκι! Αλλά σήμερα το τόλμησα!  Δεν ήταν δύσκολο τελικά! Και τα υλικά δεν είναι τίποτα! Πανεύκολο σας λέω! 
Την αρχική ιδέα την πήρα από το καταπληκτικό site  μαγειρικής της φίλης και συν μπλοκίτισσας Ζαμπίας: 
http://www.kitchenstori.es/2014/04/greek-easter-aromatic-brioche-tsoureki.html

Έχει κάποιες μικρές διαφορές. Δεν έβαλα πορτοκάλι ξύσμα στη κρέμα σοκολάτας, ούτε και αμύγδαλα. Αλλά είναι τόσο γεμάτη η γεύση του που δεν τους έλειψαν!  
Η δική μου δοσολογία είναι για 4 μεγάλα τσουρέκια.  

Υλικά 

1200 γραμμάρια αλεύρι ειδικό για τσουρέκι. Θα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και μάλιστα από πολλές εταιρίες
300 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
4 φακελάκια ξερή μαγιά
6 αυγά
2 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη (θα βρείτε στα μπαχαρικά)
2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη (θα βρείτε στα μπαχαρικά)

 στο τέλος

 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 φλυτζάνια τσαγιού γάλα χλιαρό. 


1 κουτάκι κρέμα φουντουκιού
1 αυγό για άλειμμα 
100 γρ αμύγδαλο φιλέ 



Διαδικασία

Πριν κάνουμε οτιδήποτε λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 
Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε το μαχλέπι με το γάλα και το βάζουμε στην φωτιά να γίνει χλιαρό. 







Χτυπάμε με τον αυγογδάρτη τα αυγά την ζάχαρη και τη μαγιά. 


Ρίχνουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Γίνεται μια θρουλιστή ζύμη, αλλά μην αγχώνεστε! Δεν βάλαμε ακόμη τα υγρά. Μόλις βάλουμε και τα υγρά γίνεται μια ζύμη που κολλάει στα χέρια!







Μην τρομάζετε!  Αν μείνει καμιά ωρίτσα θα διπλασιαστεί σε όγκο και δεν θα κολλάει και τόσο πολύ!
Βάζουμε βούτυρο στα χέρια μας και ανοίγουμε το ζυμάρι. Απλώνουμε  λίγη κρέμα σοκολάτας πάνω και σιγά σιγά ξεκολλάμε και το κάνουμε ρολό.
Το ρολό αυτό το κολλάμε καλά στα πλάγια και στις άκρες και το κάνουμε σαν κουλούρα, σε ότι μέγεθος θέλουμε. Εγώ έκανα και λίγα ατομικά τσουρεκάκια για να δώσω στις φίλες των κοριτσιών.
 Βέβαια το ατομικό είναι μια κουβέντα διότι φουσκώνουν πολύ μέχρι να τα βάλουμε στο φούρνο!

 Χτυπάμε σ ένα μπολ ένα αυγό και το περνάμε από πάνω από το τσουρέκι μας με πινελάκι.
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ.








Ψηνουμε στους 170 βαθμούς πάνω κάτω φούρνο για
περίπου μισή ωρίτσα. Αν δεν έχει ροδίσει όσο θα θέλαμε
τ αφήνουμε λίγο ακόμη αλλά πάντα με προσοχή!

 Δεν φαντάζεστε την γεύση! Ειδικά ζεστό είναι μοναδική γευστική εμπειρία!



Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Η μπουγάτσα της τεμπέλας:-)


Την ανακάλυψα πρόσφατα από τη σελίδα του φίλου μου του σέφ Παναγιώτη Αμαριωτάκη στο facebook. Ψάχνοντας λίγο στο ίντερνετ ανακάλυψα πως την έχουν φτιάξει κι άλλοι! Και γιατί να μην την φτιάξουν δηλαδή; Είναι πεντανόστιμη, γίνεται μέχρι να το σκεφτείς και είναι πολύ οικονομική! 
 Δοκιμάστε τη και θα καταλάβετε τι εννοώ!

Διαδικασία


Χωρίζουμε προσεχτικά  τα φύλλα κρούστας και τα σουρώνουμε σαν ακορντεόν σε ένα πυρέξ. Υπάρχει εκδοχή που τα στρίβουμε για να δημιουργήσουμε τριαντάφυλλα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Εγώ τα σούρωσα απλά.



Σε ένα κατσαρόλι λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα άψητα (ακόμη) φύλλα



Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.


Τα βγάζουμε και τα περιχύνουμε έτσι όπως είναι ζεστά, με το ζαχαρούχο γάλα, αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει με τις 2 κούπες νερό και την βανίλια. Εγώ μείωσα το νερό έβαλα  μισή κούπα κεφίρ. Έκοψε την πολύ γλύκα αλλά δεν το έκανε και ξινό. Η γεύση είχε μια πολύ καλή ισορροπία!

\

Ξαναβάζουμε στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθεί το γάλα




Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα!





Τέλεια;




Καλή επιτυχία! 


Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Ζουμερός χαλβάς


ς
Ο χαλβάς (σύμφωνα πάντα με τα γούστα μου) δεν πρέπει να είναι στεγνός και να θυμίζει ψωμί. Πρέπει να είναι απαλός σαν κρέμα, ζουμερός σαν τ ασιατικά γλυκά,  γευστικός σαν λουκουμάς!
Πολλά ζητάω από ένα ταπεινό χαλβά θα μου πείτε! Κι όμως αυτή εδώ η τόσο απλή εκδοχή του, τα έχει όλα!
Δεν θέλει και πολλά ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος.... Έ! Το ίδιο κι ο χαλβάς!! :-)

Υλικά (15 μπολάκια)
2 κούπες σιμιγδάλι
1 κούπα λάδι (γίνεται πιο ελαφρύς στη γεύση αν βάλεις σπορέλαιο)

Σιρόπι

3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλας

Να μετράτε όλα τα υλικά με το ίδιο φλιτζάνι

Διαδικασία



Βάζουμε το σιρόπι να βράζει, ρίχνοντας μέσα στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη!









Μετράμε το σιμιγδάλι με τη φλιτζάνα και μόλις κάψει το λάδι το ρίχνουμε μέσα.









Το αφήνουμε να ροδίσει λίγο χωρίς όμως να καεί.







Μόλις δούμε πως έχει το επιθυμητό χρώμα, ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας λίγο λίγο το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά. Προσοχή γιατί πετάγεται μην έχετε ατυχήματα!



Όταν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά δεν θα πρέπει να είναι στεγνό. Είναι σαν μια κρέμα όχι ιδιαίτερα αραιή. Αλλά ούτε και υπερβολικά δεμένη. Προσοχή όσο το αφήνετε τόσο στεγνώνει!




Να σερβίρεται στα μπολάκια πριν κρυώσει! όσο είναι ακόμη υγρή. Όσο κρυώνει πήζει!

Διακομίστε με ότι έχετε! Αν δεν έχετε τίποτα μην  διακοσμήσετε! Η γεύση δεν αλλάζει!
Καλή επιτυχία!