Translate

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Η πιο πορτοκαλένια Πορτοκαλόπιτα



Η πορτοκαλόπιτα είναι καταπληκτική! Θα μπορούσε κάποιος να την πει και εποχιακό γλυκό… αλλά νομίζω πως η συγκεκριμένη με τον τρόπο που γίνεται θα μπορούσε να παρασκευαστεί και καλοκαίρι. Έχοντας τα πορτοκάλια ολόκληρα στο ψυγείο. Κι αυτό γιατί σου χρειάζονται βρασμένα. Έτσι ολόκληρα όπως είναι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Την συνταγή αυτή την βρήκα, χθες βράδυ όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα από την Ολυμπία μας: Αύριο το απόγευμα θα έρθω να σου κάνω τη γιορτή και θέλω ένα καταπληκτικό κέρασμα! Τρελαίνομαι να ανακαλύπτω νέες συνταγές και να εντυπωσιάζω την Ολυμπία μας! J Κι έτσι έψαξα! Και ενώ είχα φτιάξει κι άλλες φορές πορτοκαλόπιτα αυτή μου φάνηκε πολύ ιδιαίτερη! Και είναι.
Αν εξαιρέσουμε τη ζάχαρη, έχει ελάχιστο σπορέλαιο και μπορείς να την αποκαλέσεις σχετικά ελαφρύ γλυκό.
Σταματώ την φλυαρία για να μπούμε στο κυρίως θέμα:


Υλικά για δυο μικρά ταψάκια (πήρα κι ένα στο σχολείο)

7 πορτοκάλια (τα 5 βρασμένα για 1 ώρα)
500 γρ. φύλλο κρούστας  (το αφήνεις ανοιχτό με τα φύλλα απλωμένα να ξεραθουν πολύ καλά για 1-2 ώρες ανάλογα την θερμοκρασία)
Μισό κρασοπότηρο σπορέλαιο
1.κγ σόδα κι άλλο 1 baking powder
Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
300γρ  κεφίρ
3 αυγά μεγάλα
1 βανίλια

Σιρόπι

700 γραμμάρια ζάχαρη

500 νερό

Διαδικασία


Βράζουμε τα πορτοκάλια για 1 ώρα




 Σιγουρευόμαστε πως έχουμε και για το χυμό που θα χρειαστούμε σε λίγο

 Απλώνουμε και τα φύλλα για να ξεραίνονται διότι θέλουν κι αυτά το χρόνο τους περίπου 2 ώρες
Φτιάχνουμε και το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώνει. Αφού κρυώσει του ρίχνουμε μέσα το χυμό από 2 πορτοκάλια.








Αφού βράσουν τα πορτοκάλια τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και να στραγγίξουν. Τα κόβουμε στα δυο και τα πιέζουμε να βγει όλος ο χυμός τους. 











Θα λιώσουμε μόνο τις κούπες! 
Αν έχει ξεραθεί το φύλλο το θρυμματίζουμε με τα χέρια μας. 

Ωστόσο στο μπολ που έχουμε λιώσει τα βρασμένα πορτοκάλια ρίχνουμε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά Εκεί μέσα ρίχνουμε και το θρυμματισμένο φύλλο και το ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.

Απλώνουμε με προσοχή το μείγμα και το ψήνουμε για 40 λεπτά πάνω κάτω φούρνο.
Μόλις το βγάλουμε αμέσως του ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.  
Καταπληκτική!! 

Εδώ θα βρείτε την πηγή μου αλλά και το βίντεο του δημιουργού: 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου