Translate

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Γαλοπούλα με γλυκόξινη γέμιση και ξηρούς καρβουντισμένους καρπούς

Κάθε Χριστούγεννα, που μαζευόμαστε όλη η οικογένεια από μένα περιμένουν να φτιάξω τη γαλοπούλα. Κι επειδή δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι κάθε χρόνο ψάχνω και για άλλη συνταγή.
Έχω φτιάξει λοιπόν αρκετές γαλοπούλες στη ζωή μου όπως καταλαβαίνετε!
Τούτη δω ενθουσίασε! Και σε γεύση και σε όψη!
Είναι με κάποιες παραλλαγές η συνταγή της Ζαμπίας


Υλικά

1 γαλοπούλα 3 - 4 κιλά ανάλογα τα άτομα
2 λεμόνια , αλάτι,  πιπέρι
1 πακέτο ρύζι σπυρωτό
μισό κιλό βραστά κάστανα
μια κούπα κουκουνάρι
μια κούπα σταφίδες
μια κούπα ανανά σε κομματάκια μικρά
μια κούπα κάσιους
1 κούπα ψιλοκομμένους χουρμάδες
1 ποτηρι κρασι λευκο
1 μεγάλο κρεμμύδι

Σάλτσα

100 γραμμάρια μουστάρδα πικάντικη
2 λεμόνια
ελαιόλαδο
κρασί λευκό ή μπύρα
πιπέρι αλάτι



Προετοιμασία 

Προσωπικά παίρνω την γαλοπούλα με το θερμόμετρο κάθε χρόνο. Κι επειδή είναι βαθιάς καταψύξεως την αφήνω στη συντήρηση δυο μέρες πριν για να ξεπαγώσει αργά και σταθερά. Όμως και οι ντόπιες (όταν τις βρίσκεις βέβαια) είναι εξίσου νόστιμες αν και θέλουν προσοχή στο ψήσιμο. Για κάθε κιλό γαλοπούλας χρειάζεται 30 λεπτά ψήσιμο. Δείτε περισσότερες οδηγίες και μυστικά για μια πετυχημένη γαλοπούλα!

Η προετοιμασία των υλικών είναι εύκολη αν τα έχεις αγοράσει ήδη.

Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε κυβάκια μικρά, ανακατεύουμε τους καρβουντισμένους ξηρούς καρπούς και τα βρασμένα κάστανα.









Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι. Και μετά βάζουμε το ρύζι και το αφήνουμε να λαδωθεί όλο καλά καλά.








Σβήνουμε με το κρασί και αφου το πιει ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νερό και σβήνουμε τη φωτιά.

Το ρύζι πρέπει να είναι άψητο  και σκληρο σ αυτη τη φάση/











Αφού το κατεβάσουμε ρίχνουμε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Και ανακατεύουμε πολύ καλά!










Αφού πλύνομε τη γαλοπούλα καλά της βάζουμε στην κοιλιά της ελάχιστη γέμιση (ίσα για να πάρει τη γεύση των φρούτων). και της δένουμε τα πόδια.

Την περιχύνουμε με τη σάλτσα και φροντίζουμε να βραχει καλά μ αυτήν.

Ανασηκώνουμε την πέτσα και στο στήθος βάζουμε με ένα πινέλο βούτυρο για να μη στεγνώσει.

Σκεπάζουμε την γάστρα και μετράμε για κάθε κιλό μισή ώρα ψήσιμο. Αν είναι 4 κιλά 2 ώρες στους 160 βαθμούς. μεσαία σχάρα.


Αφού βγει την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την φωτογραφίζουμε για να την δείξουμε στους καλεσμένους μας  χε χε και αρχίζουμε να την τεμαχίζουμε για να την σερβίρουμε σωστά! 
















Good luck


Χρόνια πολλά!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου