Translate

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Τα μηλοπιτάκια μου!



Τα συγκεκριμένα μηλοπιτάκια τα δοκίμασα για πρώτη φορά το 2000, όταν τα έφερε μια μαθήτρια μου σχολείο για να μας κεράσει για την γιορτή της.  Ξετρελάθηκα με την τόσο γεμάτη γεύση τους, και την αξιοπρεπέστατη εμφάνισή τους! Ναι! Και βέβαια ζήτησα την συνταγή!
Από τότε τα έχω καθιερώσει και τα φτιάχνω για κέρασμα στην δουλειά. Είναι τα αγαπημένα πολλών συναδέλφων μου (και όχι μόνο), οι οποίοι με παροτρύνουν να τα φτιάχνω κι εκτός γιορτής.
Φέτος το καλοκαίρι με τα τόσα μελτέμια που είχαμε στα Νότια της Κρήτης, όλα τα μήλα έπεσαν από τις μηλιές της φίλης μου που σας έλεγα σε προηγούμενο post.  Έτσι τα μηλοπιτάκια τα φτιάξαμε τουλάχιστον 3 φορές σ ένα μήνα, και κάθε φορά φτιάχναμε και μια νέα εκδοχή.  Όλες ήταν από καλές έως εξαιρετικές εκδοχές, απόδειξη πως τα παιδιά τα τσάκιζαν! Ειδικά η Μαρίνα,  J  η οποία βοήθησε με την παρουσία της στο χώρο που τα έφτιαχνα λέγοντας συνέχεια: «Άντε μαμά! Θα γίνουν ποτέ αυτά τα μηλοπιτάκια;» Όσο και να πεις έτσι έχεις ένα στόχο. Ξέρεις, «ο πελάτης» είναι εκεί έτοιμος να φάει ότι φτιάχνεις.
Υλικά (2 λαμαρίνες μεγάλες)
Ζύμη
1 ποτήρι λάδι
½ ποτήρι ρετσίνα
2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
1 μπέικιν, 1 πρέζα αλάτι
αλεύρι  λίγο ολικής αλέσεως, λίγο σταρένιο για όλες τις χρήσεις, και λίγο καλαμποκάλευρο όσο σηκώσει για να γίνει μια ζύμη σφιχτή. (πρώτη εκδοχή)
ή
φαρινάπ (χωρίς το μπέικιν)
ή
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (με το μπέικιν)

γέμιση
3 μεγάλα μήλα
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 σφηνάκι νερό
Κανέλα σκόνη και ξυλάκι, μια πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. κακάο (προαιρετικά) Εμείς το βάλαμε στην εκδοχή με το φαρινάπ.

Διαδικασία
Σε μια γαβάθα βάζεις το λάδι την ρετσίνα τη ζάχαρη, αλάτι  και τα χτυπάς μέχρι να λιώσει η Ζάχαρη. Μετά προσθέτεις το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια αλλά μην το παρακάνετε με το αλεύρι.  Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο και εν τω μεταξύ ψήνουμε τα μήλα. Τα κόβουμε μικρά κυβάκια και τους ρίχνουμε όλα τα υλικά που αναφέρω παραπάνω στην γέμιση. Τα κοιτάζουμε και τα ανακατεύουμε συχνά. Επειδή δεν έχουν πολλά υγρά προσοχή μην κολλήσουν στην κατσαρόλα.  Αν είναι πολλά τα μήλα μην σας αγχώσουν. Διατηρούνται μια χαρά στον καταψύκτη, για να έχετε έτοιμη γέμιση για την επόμενη φορά.
Αφού κρυώσει η γέμιση και ξεκουραστεί η ζύμη, παίρνουμε ζυμάρι στο μέγεθος του καρυδιού το ανοίγουμε στην παλάμη μας και του βάζουμε τη γέμιση του μήλου μέσα.
Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια ένα ένα στην λαμαρίνα στην οποία προηγουμένως έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά το πολύ! Αν είναι για κέρασμα,  όταν βγουν από το φούρνο κι ενώ είναι ακόμη ζεστά, τα πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και τα τοποθετώ σε χαρτάκια που βάζουμε τις τρούφες.  

Με τον καφέ είναι υπέροχα!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου