Translate

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μηλόπιτα ψυγείου

Αποφάσισα να δημοσιεύσω ξανά την συνταγή με την μηλόπιτα ψυγείου με πιο αναλυτικά βήματα και φωτογραφίες. Την ανάρτηση αυτή αφιερώνω στις αγαπημένες μου ξαδέρφες, που τις είδα και πάλι όλες μαζί στην ταβέρνα «Τα καλύτερα» στην ετήσια ξαδερφοσυνάντηση. Περάσαμε φανταστικά όπως πάντα τα τελευταία 20 χρόνια που συναντιόμαστε! Φάγαμε καταπληκτικές θαλασσινές λιχουδιές και το γλυκάκι που έκλεψε την παράσταση είναι η μηλόπιτα ψυγείου, μια συνταγή βασισμένη σε μια ιδέα της Μαρίας Κουκουράκη, «πειραγμένη» όπως πάντα από μένα. Χε! Χε! Υποσχέθηκα πως θα την αναρτήσω με περισσότερες οδηγίες και φωτογραφίες και το κάνω. Κορίτσια σας ευχαριστώ για τα την όμορφη βραδιά. Και του χρόνου να είμαστε γερές να το επαναλάβουμε!!
Το κειμενάκι πιο κάτω είναι της αρχικής ανάρτησης και το διατηρώ και σ αυτήν ατόφιο γιατί περιγράφει πως και πότε έκανα πρώτη φορά την παρακάτω συνταγή.
«Μόλις γύρισα από τις καλοκαιρινές μου διακοπές! Πέρασα θαυμάσια! Ευχαριστήθηκα μπάνιο στην θάλασσα (κολυμπούσα πάνω από 5 ώρες ημερησίως), είδα φίλους και συγγενείς που δεν βλέπω το χειμώνα λόγω υποχρεώσεων, πειραματίστηκα στην κουζίνα, έμαθα για νέες συνταγές που συνηθίζουν να φτιάχνουν οι φίλες μου. Μάλιστα μια από αυτές έχει μηλιές στο χωριό της, οι οποίες φέτος είναι φορτωμένες. Τα μελτέμια όμως, που στη νότια Κρήτη είναι πολύ δυνατά και διαρκούν ατέλειωτες μέρες, (ή έτσι μου φαίνεται;) έριξε τα περισσότερα μήλα κάτω. Κι εμείς αντί να τα πετάξουμε, τα κάναμε το γλυκό που ακολουθεί.
Κολυμπώντας λοιπόν με την Μαρία Κουκουράκη ένα ανέμελο πρωινό και συζητώντας για το τι γλυκάκι θα φτιάξουμε το βράδυ που θα είμαστε πολλά άτομα στο σπίτι της Ολυμπίας μας, μου έδωσε την παρακάτω συνταγή.»
Υλικά (για ένα μεγάλο πυρέξ) 6 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους Μισό κιλό ζάχαρη Κανέλα σε σκόνη και 2 ξυλάκι 1 φλιτζάνι σταφίδες 1 φλιτζάνι καρύδια 1 σφηνάκι κονιάκ 1 ποτήρι νερό 1 πακέτο φρυγανιές σταρένιες 2 κρέμες ζαχαροπλαστικής ή Γιώτη (Την μια φορά έβαλα γεύση βανίλια, αλλά χθες έβαλα μπανάνα πορτοκάλι και η γεύση έγινε πιο φρουτένια) 1 φυτική σαντιγί Καρύδια ή σοκολάτα για στόλισμα από πάνω ( την πρώτη φορά έβαλα λευκή σοκολάτα, χθες έβαλα θρυμματισμένη καρυδόψιχα)
Διαδικασία Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την κανέλα, το κονιάκ και το νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν και στο τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια χοντρό κοπανισμένα. Τα αφήνουμε να βράσουν αλλά δεν θέλουμε να στεγνώσουν. Πρέπει οπωσδήποτε να μείνει σιρόπι για να σιροπιαστούν σωστά οι φρυγανιές μας. Μέχρι να κρυώσουν τα μήλα, χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την βάζουμε στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε και με την σαντιγί. Αφού κρυώσουν όλα τα υλικά τα ενώνουμε. Στρώνουμε τις φρυγανιές στο πυρέξ μας κι από πάνω βάζουμε τα μήλα με το σιρόπι τους. Τα στρώνουμε να πάνε παντού. Αμέσως μετά στρώνουμε την κρέμα και την σαντιγί. Πασπαλίζουμε τέλος με καρύδια και λίγη κανέλα, ή ξύσμα σοκολάτας, ή και τίποτα! Εμείς επειδή δεν είχαμε καρύδια αλλά ούτε και μαύρη σοκολάτα, ξύσαμε μια λευκή που περίσσεψε στα παιδιά. (Αυτή ήταν η πινελιά της Ολυμπίας μας) Απίστευτο γλυκό! Όσοι έφαγαν ξετρελάθηκαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου