Translate

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Αγκινάρες από τα Κύθηρα!






Δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει ξανά!  Αλλά τις αγκινάρες αυτές τις πλένεις όπως όλα τα λαχανικά και τις μαγειρεύεις στα κάρβουνα ή την κατσαρόλα.
Ολόκληρες. Με τα φύλλα τους! 

Και οι δυο εκδοχές είναι πρωτότυπες και νοστιμότατες.

Αλλά επιτρέψτε μου την αδυναμία στη δεύτερη εκδοχή!

Τις δοκίμασα πρώτη φορά προχθές στο σπίτι του παπά Γιώργη Αδικημενάκη. Ενός πολύ ικανού ανθρώπου και σωστού ιερέα. Έτσι όπως πρέπει να είναι όλοι οι εκπρόσωποι του Θεού. Σεμνός ειλικρινής χωρίς περιττά πρέπει και συνθήκες. Κρητικός στην καταγωγή αλλά πλέον Κυθήριος, αφού εδώ και πολλά πολλά χρόνια είναι ιερέας του Αυλαίμωνα και των Μιτάτων . Δυο πανέμορφων χωριών των Κυθήρων.
Το σπίτι του είναι έτσι κι αλλιώς φιλόξενο! Και συνήθως γεμάτο λιχουδιές που έχει φτιάξει μόνος του ή τις έχει ανακαλύψει μόνος του.  Αλλά τις προχθεσινές αγκινάρες βρε παιδιά δεν τις ξεχνώ!


Είδε ότι ξετρελάθηκα και μας φίλεψε φεύγοντας μια τσάντα ωμές τις οποίες κι έφτιαξα την επόμενη μέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του:

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό περίπου αγκινάρες χωρίς τα αγκάθια, πλυμένες και στεγνωμένες.
ένα κρασοπότηρο  περίπου ελαιολαδο
ξύδι
θαλασσινό αλάτι.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Παίρνουμε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ώστε να ακουμπούν όλες οι αγκινάρες μας κάτω.
Τις τοποθετούμε και τις αλατίζουμε. Αμέσως μετά τις  περιχύνουμε με μια κ.σ. λάδι την καθεμία και τους ρίχνουμε και το ξύδι.


Τις βάζουμε στη φωτιά και τις σιγο ψήνουμε για καμιά ωρίτσα.

Αν νιώθουμε ανασφάλεια για το αν  είναι έτοιμες όχι τότε τράβα  ένα φύλλο κι αν βγαίνει εύκολα τότε είναι πανέτοιμες.

Όταν θα τις βάλετε στο τραπέζι καλύτερα να μην πεινάτε πολύ.



Γιατί θέλουν ρέγουλα και υπομονή. Ιδανικός μεζές για τσιπούρα, ρακί, ουζάκι!

Επίσης πρέπει να είναι χλιαρές ή κρύες! Όχι καυτές!


Αφαιρείς ένα ένα τα φύλλα και τα τρως μμμμμ!!


Νομίζω πως αυτή η εκδοχή γευστικά είναι η καλύτερη της αγκινάρας!

2 σχόλια:

  1. Πρωτη φορα το ακουω, αλλα πρεπει να ειναι υπέροχες κ ετσι!
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι!! βέβαια όταν τις τρως στα Κύθηρα διπλασιάζεται η νοστιμιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή