Translate

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Κουμ κουατ κανείς;







Σας έχω πει για την συνάδελφο μου τη Στάσα; Δεν έτυχε ε;

Η Στάσα Καραβόλια  λοιπόν,  είναι ένα άτομο πολύ χαρούμενο, με πληθωρική προσωπικότητα, επαναστάτης σε όλα και για όλα, αντάρτικη ψυχή αλλά και η ψυχή της παρέας. Κάνει μόνη της πάρτι!  Πώς το λένε!

Λοιπόν,  η  Στάσα μου έφερε στο σχολείο από το χωριό του συζύγου της του Αλέκου, το Αβδού,  δυο ξέχειλες τσάντες με κουμ κουατ. Τι νομίζατε; Μόνο στην Κέρκυρα ευδοκιμούν τα κουμ κουάτ; Έχουμε και το Αβδού στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα κουμ κουάτ λοιπόν,  είναι σαν μικρά πορτοκαλάκια! Προσωπικά τα τρώγω ωμά. Αλλά πόσα πια να φάω ωμά η γυναίκα.  Κάποια από αυτά τα έκανα γλυκό κουταλιού!  Έγινε φανταστικό! Και κάποια άλλα μαρμελάδα! Αυτή κι αν έγινε τέλεια!
Έχει τη φασαρία του δε λέω! Αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω!



Υλικά 

3 κιλά κουμ κουατ
2 κιλά ζάχαρη
νερό λεμόνι
1 βανίλια με άρωμα λεμόνι

Διαδικασία 

Ξεπλένουμε τα φρούτα και τα τρυπάμε μ΄ ένα πιρούνι στο πλάι.
Αμέσως μετά τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Το νερό να τα σκεπάζει.














Δεν τ αφήνουμε να βράσουν πολύ. Αλλάζουμε το νερό και τα ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Κάνουμε το ίδιο 3-4 φορές.






Μετά βάζουμε τη ζάχαρη με 6 ποτήρια νερό και ένα λεμόνι μέσα να δέσει σε σιρόπι. Πριν δέσει ρίχνουμε μέσα τα φρούτα (αφού έχουν στραγγίξει πολύ καλά) και σβήνουμε την φωτιά.

Την επόμενη μέρα τα βράζουμε ακόμη λίγο. Δοκιμάζουμε το σιρόπι με τον κλασικό τρόπο. Βάζουμε σ ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει του τραβάμε με ένα κουτάλι μια γραμμή. Αν η γραμμή δεν κλείσει αλλά παραμείνει ανοιχτή, τότε το σιρόπι είναι εντάξει. Αν κλείσει θέλει κι άλλο βράσιμο για να δέσει λίγο ακόμη.

Η όψη είναι περίπου αυτή.









'Όσο για τη γεύση δεν μπορώ να σας τη δείξω σε εικόνα. Πρέπει να δοκιμάσεις για να την καταλάβεις!  :-)


Μαρμελάδα κουμ κουάτ

Τα υλικά είναι ακριβώς τα ίδια με το γλυκό μόνο που εδώ κόβεις τα φρούτα στα 4 και βγάζεις ότι κουκούτσια μπορείς. Σιγά μην τα βγάλεις κι όλα. Έχουμε και δουλειές. 





Τα βάζεις τα κουκούτσια σε τούλι (σ εκείνο το τούλι που φυλάξαμε από τις μπομπονιέρες του γάμου της ξαδέρφης) .


Βάζεις και τα κουμ κουάτ κομμένα όπως είναι σε νερό να τα σκεπάζει. Και αρχίζει το βράσιμο.






 Εδώ δεν αλλάζεις το νερό. Απλά προσθέτεις κι άλλο όταν εξατμιστεί. 



Προσοχή! Μην αρχίσετε το chat ενώ φτιάχνετε αυτή την μαρμελάδα. Το πιθανότερο είναι να σας πιάσει.  Τα κουκούτσια μάλλον μέσα στο τούλι (όπως όλων των φρούτων τα κουκούτσια) έχουν μια φυσική πηκτίνη που κάνει το μείγμα της μαρμελάδας δεμένο και πυκνό πολύ γρήγορα. Πριν βάλουμε τη ζάχαρη. 













Όταν βάλουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε αρκετά για να λιώσει και φυσικά αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.  Αφού πάρει μια βράση κλείνουμε την φωτιά. Το αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το ξαναβάζουμε  να βράσει. Σ αυτό το στάδιο  παίρνουμε το καταπληκτικό μας ραβδομίξερ και το χτυπάμε. Φροντίζουμε να αφήσουμε κάποια κομμάτια ολόκληρα. Η όψη της μαρμελάδας με ολόκληρα κομμάτια φρούτου είναι πολύ πιο ιδιαίτερη.










Την βάζουμε στα βάζα πολύ ζεστή και τ αναποδογυρίζουμε για να πετύχουμε την αποστείρωση.



Τα μανουσάκια είναι απλό decor  μη σας μπερδέψουν! :-)
Αυτή την εποχή η Κρήτη είναι γεμάτη. Μοσχομυρίζουν και είναι πανέμορφα!






















8 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο σε ζηλεύω που...έχεις φίλη τη Στάσα!
    Εξαιρετικό φρούτο κι εσύ my Gee το αξιοποίησες στο έπακρο!
    Τέλεια, απλά τέλεια!

    Στείλε μια από όλα, να αποφανθώ! Από ωμά έως...:)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζαμπία μου αγαπημένη!

    Να σου στείλω ευχαρίστως! Μόλις ξαναβρώ δηλαδή! Γιατί αυτά της Στάσας τελειώνουν σιγα σιγά! Θα ενθουσιαστής :-)
    Τώρα θα χαμογελάει η Στάσα που θα διαβάζει την δημοσίευση! :-)

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα!τα έβλεπα τα κουμ κουάτ στο σούπερ-μάρκετ και μου φώναζαν να τα αγοράσω! Τώρα το μετάνιωσα που δεν τα πήρα! καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα αγαπητή Loulou,

    Τα κουμ κουάτ δεν αρέσουν σε όλους. Μην με ρωτάς γιατί; Δεν ξέρω την απάντηση. Εγώ τα λατρεύω! Εύχομαι να τα ξανά βρεις. Η εποχή τους δεν τέλειωσε ακόμα! Φρέσκα βέβαια από το δέντρο είναι πολύ καλύτερα από ότι από το Σούπερ μάρκετ. :-)

    Μια χαρά ήταν η Κυριακή! Καλή βδομάδα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανέμορφα!
    Αρωματικά, γευστικά και μοιάζον με "μπιζουδάκια" ειδικά αν τα κάνεις γλυκό κουταλιού ή φρουϊ γλασσέ!
    Σε ζήλεψα τώρα... Gee Gee :-)
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φρουί γλασσέ ε; Δεν το σκέφτηκα!! Την επόμενη σοδειά θα την κάνουμε έτσι! Διατηρείται πολύ καιρό και θα είναι και καταπληκτικά!

    Έλα μωρέ Πηνελόπη μη ζηλεύεις! Άμα έρθεις Κρήτη θα σε κεράσουμε και σένα!

    Πολλά φιλιά καλό υπόλοιπο εβδομάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιρό τώρα το παλεύω να ξανάρθω στην Κρήτη (παλαιότερα έχω έρθει μέχρι και 6-7 φορές) αλλά ακόμη δεν μου έχει "κάτσει" που λένε :-)))
      Θα θυμάμαι πάντως το "τάξιμο" σου Gee Gee αν τα καταφέρω...

      Διαγραφή