Translate

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

British Christmas mince pie




Αυτά τα λαχταριστά πιτάκια τα ανακάλυψα πρόσφατα! Εντάξει δεν θα σας πω πως … Όλα θέλετε να τα μαθαίνετε; Το θέμα είναι πως ψάχνοντας στο Google  για να δω πως γίνονται ανακάλυψα πως η συνταγή για σπιτική ζύμη είναι περίπου  η ίδια  με την ζύμη, που φτιάχνω για τα μηλοπιτάκια μου. 

Και κάπως έτσι βρήκα αυτή την υπέροχη συνταγή. Φυσικά με βοήθησε ο "φίλος" μου ο Jamie Oliver. Είναι τόσο ταλαντούχος σ αυτό που κάνει!  Το διασκεδάζω πολύ όταν τον βλέπω να μαγειρεύει! Μια φίλη  αναρωτιέται γιατί μου αρέσει τόσο πολύ αφού όπως έχει παρατηρήσει  μαγειρεύει και τα χει όλα στην μέση και ποτέ μα ποτέ δεν πλύνει τίποτε από τα υλικά!  Χε χε! Είναι και λίγο βιαστικός εδώ που τα λέμε και τα κάνει όλα πολύ γρήγορα. Εγώ πάντως  ένα έχω να πω: Ότι έχω φτιάξει από εκείνον, είναι υπέροχο.  Του δίνω βέβαια την Κρητική μου πινελιά αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως η αρχική ιδέα ήταν δική του.
Η πινελιά που πρόσθεσα σ αυτήν την συνταγή, είναι το ωμό ξυσμένο μήλο, η κανέλα και τα αμύγδαλα αντί τα κάστανα που βάζει εκείνος.
Δεν ξέρω πως είναι τα παραδοσιακά mince pie με το σπιτικό ζυμάρι, πάντως αυτά με το φύλλο κρούστας και τη σφολιάτα δεν περιγράφονται!! Καταπληκτικά! 



 Πριν αρχίσω με τα υλικά να πως πως οι Βρετανοί μουλιάζουν φρούτα για χρόνια και τα χρησιμοποιούν τα Χριστούγεννα σε πολλές συνταγές. Δες κι εδώ: http://gee-gee-gourmet.blogspot.gr/2012/12/british-christmas-cake-but-greek-way.html

Τι παραξενεύεστε; Ότι κάνουμε εμείς με το κρασί που το θεωρούμε όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό, έτσι κι αυτοί με τα φρούτα. 
Εγώ τα δικά μου φρούτα τα μουλιάζω γύρω στο μήνα. Γίνονται υπέροχα κι εύκολα να τα δουλέψεις στις συνταγές. 


 Υλικά (για  περίπου 12 πιτάκια αρκετά  μεγάλα) 


Το ένα από τα 2 φύλλα σφολιάτας. 
4 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα με πινελάκι.
1 φλιτζάνι μεγάλο με  ποικιλία αποξηραμένων  φρούτων μουλιασμένα στο Brandy με γεύση κεράσι και χτυπημένα στο μούλτι. 
2 μεγάλα μήλα τριμμένα  στον τρίφτη και πασπαλισμένα με κανέλα
Ένα ταψάκι για μάφιν 


Διαδικασία 



Χτυπάμε τα φρούτα στο μούλτι 
δείτε τα πως φουσκώνουν άμα είναι καλά μουλιασμένα. 











Τρίβουμε και το μήλο με την φλούδα στον χοντρό τρίφτη πλυμένο καλά. 





Χτυπάμε και τα αμύγδαλα στο μούλτι
Τελειώσαμε με την προετοιμασία των υλικών της  γέμισης



Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας να γίνει πιο λεπτό. 

Το θέλουμε έτσι γιατί πρέπει να ψηθεί εύκολα αφού θα είναι τυλιγμένο και στριμωγμένο μέσα στο φύλλο κρούστας. 




Απλώνουμε τα αποξηραμένα λιωμένα στο μούλτι φρούτα.









Προσθέτουμε και τα μήλα με τα αμύγδαλα






Τοποθετώ το φύλλο κρούστας στην φόρμα για τα μάφιν και δημιουργώ φωλιές στις οποίες θα βάλω τα ρολά της σφολιάτας σε λίγο.  Προσοχή βουτυρώνω τα φύλλα με το πινέλο ένα ένα. 
















Το ρολό της σφολιάτας είναι έτοιμο και το κόψω σε μέτρια κομμάτια  













Βουτυρώνω τα φύλλα κρούστας και βάζω μέσα τα ρολά.










































Δείτε τι ροδοκοκκινισμένα και τραγανιστά βγήκαν από το φούρνο! 
















 Τα γυρίζουμε ανάποδα για να βγουν ευκολότερα χωρίς να σπάσουν! 


Κι έτσι είναι όμορφα να προσφερθούν! 






Αλλά έτσι είναι τόσο Χριστουγεννιάτικα και λαχταριστά! 









Για γεύση δεν το συζητάμε!! 

Είναι υπέροχα! Πραγματικά! Τραγανιστά και γλυκά μόνο από τα φρούτα και το cherry brandy, αλλά παράλληλα δροσερά με το ξυσμένο μήλο! Τ αμύγδαλα κάνουν την γεύση πιο γεμάτη! 




Καλή επιτυχία!! 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ιδιαίτερο γλυκό με εξαιρετική γεύση! Φαντάζομαι νοστιμιά!
    Θυμίζει μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα, αν εξαιρέσεις τον ιδιόμορφο τρόπο τυλίγματος.

    Καλή Χρονιά Μαρία μου!
    Ζ.

    Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή