Translate

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Καραμελο-σοκολατόπιτα με φιστίκια








Αυτό το καταπληκτικό γλυκάκι γίνεται όπως γίνεται η γνωστή μας πορτοκαλόπιτα με το φύλλο κρούστας και το σιρόπι πορτοκαλιού. Μόνο που δεν έχει πορτοκάλι αλλά σοκολάτα και καραμέλα.
Η γεύση του είναι μοναδική Θυμίζει κάποιο σιροπιαστό γλυκό, όπως μπακλαβά... όχι μάλλον γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα... μπα όχι όχι μάλλον έχει τη δικιά του ιδιαίτερη όψη και γεύση που επειδή έχει σοκολάτα αναγκαστικά το λες σοκολατόπιτα! Και το πιο σημαντικό,  δεν είναι καθόλου δύσκολο  να γίνει.
Την αρχική ιδέα την πήρα από τη σελίδα του σεφ και φίλου Παναγιώτη Αμαριώτη στο facebook . Βέβαια αυτή είναι πειραγμένη τόσο πολύ που ίσως και να μην τη γνωρίσει ούτε ο ίδιος ο Παναγιώτης! χε χε!

Υλικά

100 γραμ λευκή κουβερτούρα
100 γραμ μαύρη κουρερτούρα
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ζαχαρούχο γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
μισό ποτήρι κεφίρ
2 αυγά
1 κ.γ σόδα
1 κ.γ. μπέικιν
ι συσκευασία φύλλο κρούστας
1 φλιτζάνι φιστίκι αράπικο αλατισμένο αλεσμένο
1.κ.γ κανέλα



σιρόπι
μισό ποτήρι σιρόπι καραμέλας
διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό
2 κ.σ. κακαο



Διαδικασία


Διαχωρίσουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστα και τα βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο.








Τα ξεραίνουμε  και
 το σπάμε σε κομμάτια.









Βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ τις σοκολάτες το σπορέλαιο και το ζαχαρούχο και τα λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Θέλει (αν είναι μεγάλα τα κομμάτια) 4 λεπτά στο πολύ δυνατό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά γι α το σιρόπι και τα βράζουμε 15 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και απομακρύνουμε.  Πρέπει να σταθεί για να κρυώσει πριν μπει στην σοκολατόπιτα.


Βγάζουμε το μπολ και τα ανακατεύουμε καλά για να λιώσει και το τελευταίο κομματάκι σοκολάτας και ενωθούν  όλα τα υλικά σε μια παχύρρευστη κρέμα.





Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το κεφίρ, το γιαούρτι τη σόδα το μπέικιν και τ αυγά.







Ρίχνω λίγο λίγο το μίγμα της σοκολάτας σ αυτό των αυγών και του γιαουρτιού. Αν είναι η σοκολάτα ζεστή θέλει προσοχή για να μην ψηθούν τ αυγά αν πέσει απότομα.








Περιχύνουμε τα ξερα φύλλα κρούστας φροντίζοντας να πάει παντού

και πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα στο μούλτι φιστίκια






Βάζουμε στο φούρνο 170 βαθμούς 1 ώρα περίπου. Βυθίζουμε το μαχαίρι κι αν δεν κολλάει τότε είναι έτοιμη.







Την κόβουμε κομμάτια και την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. 


Καλή επιτυχία! 




2 σχόλια:

  1. Ένα γλυκό που δεν έχω ξαναδεί, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ!!Διαφορετικό, και η γεύση του πρέπει να είναι τέλεια, μου ερέσει και το φυστίκι, και η καραμέλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ευχαριστώ Μάχη μου! Πραγματικά ήταν υπέροχο! Ζεστό καλύτερο από ότι κρύο για τα γούστα μου! Αλλά και όσοι το δοκίμασαν κρύο ενθουσιάστηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή