Translate

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κόκκινη καυτερή σάλτσα πιπεριάς (ajivar)



Στο Βελιγράδι πολύ συχνά πηγαίναμε στη λαϊκή με τη συγκάτοικο μου στην περιοχή Banovo Brdo.  Έχοντας στο νου τις Ελληνικές λαϊκές,, μάταια ψάχναμε να βρούμε λαχανικά που εθεωρούντο της εποχής στην Κρήτη και το χειμώνα.

Άλλη γη,  άλλα καλούδια.

Δύσκολο να το συνηθίσεις αλλά εμείς ξέραμε πως είμαστε εκεί προσωρινά και το παλεύαμε. Το τι πιπεριές βλέπαμε δεν περιγράφεται! Γενικώς στη Σερβία οι πιπεριές, τα λάχανα, τα καρότα τα καλαμπόκια είχαν την τιμητική τους.

Φοιτήτρια τότε, δεν μπήκα ποτέ για πολύ στην κουζίνα.
 Η σπιτονοικοκυρά μας όμως έφτιαχνε συχνά ajivar και μας έδινε και μας. Έτσι το γνωρίσαμε!  Η Μάντανα μου είχε γράψει και τη συνταγή σ ένα τετράδιο μου.  Κάποιες φορές το αγοράζαμε κι από το Super market. Εκεί μέσα το είχε σε  αρκετές εκδοχές. Θυμάμαι μία με φέτα. Εξαιρετική!
Όλες τους είναι υγιεινές  νόστιμες και ιδιαίτερες.  Συνοδεύει υπέροχα κρέας και ψάρι αλλά και βραστή πατάτα και καρότα. Μπαίνει σε σάντουιτς hurbouger, hot dog!

Είχα καιρό ν ακούσω για το ajivar. Διαβάζοντας συνταγές από τα παλιά το βρήκα σε κάποιο τετράδιο κρατημένο και το θυμήθηκα.

 Είχα και πιπεριές, και φαντασία και χρόνο και τη Μαρίνα βοηθό και φτιάξαμε το δικό μας κρητικό ajivar με ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη!  Έχει μια σχετική φασαρία, αλλά μην ξεχνάτε πως κάνουμε μια σάλτσα που μπορεί να διατηρηθεί σε βάζο αποστειρωμένο στο ψυγείο ή εκτός  από αυτό,  πάνω από χρόνο. Οπότε αξίζει τον κόπο. Αυτή τη φορά δεν έκανα πολύ. Ευτυχώς διότι
μας έγινε ιδιαίτερα καυτερό.  Μας αρέσουν βέβαια  αυτές οι γεύσεις!  Εντάξει όχι σε όλους μας!

Υλικά

15 κόκκινες πιπεριές
3 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη
λίγη πάπρικα
λίγο μπούκοβο
λίγο αλάτι
λίγη μαύρη ζάχαρη
4 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες


Διαδικασία

Πρώτα ψήνω στο γκριλ για 30 λεπτά τις πιπεριές για να ξεφλουδίζονται.











Αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις ανοίγω για να φύγουν τα σπόρια και τις αλέθω στο multi













Ωστόσο έχω χτυπήσει επίσης στο multi τις ντομάτες.














Σε κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα μπαχαρικά.






















Αφού τσιγαριστούν για λίγα λεπτά ρίχνω τη ντομάτα  το αλάτι και τη ζάχαρη.











Τα αφήνω να πιουν όλα τα υγρά και ρίχνω και την πιπεριά αλεσμένη.











Ανακατεύω συνέχεια για να μην πιάσει.


Πρέπει να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.









 Επειδή όταν βράζει πετάγεται έξω από την κατσαρόλα όσο πήζει, θέλει συνεχές ανακάτεμα και πολύ προσοχή μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.




Όταν το δούμε να είναι έτοιμο το βάζουμε σε καθαρά βάζα καυτό. Γυρίζουμε το βάζο ανάποδα και γίνεται η αποστείρωση μόνη της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου