Translate

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Δύο σε ένα! Σαλάμοτυρόψωμο και τυρόψωμο!








Το Σάββατο είχα πάει επίσκεψη στη φίλη μου τη Μαριάνθη.  Εκεί άκουσα γι αυτό το τυρόψωμο!  Και λίγα μου είπε! Είναι ακόμη καλύτερο κι από τις περιγραφές!
Σκέφτηκα πως με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω.

Και να η ευκαιρία!



Αύριο το πρωί θα πάμε την πρώτη μας εκδρομή.

Ζηλεύετε ε; Ε ναι σας καταλαβαίνω!  Τώρα να πω πως δεν αξίζει να ζηλεύετε, δεν θα το πω γιατί αξίζει και μάλιστα πολύ. Θα πάμε σε ρακοκάζανο! Το ξέρετε πως αυτόν τον καιρό τα καζάνια έχουν την τιμητική τους. Θα πάμε να δούμε πως βγαίνει η ρακί από τα στράφυλα . Πρόκειται για  ένα πρότυπο ρακοκάζανο στην περιοχή Ελιάς του Ηρακλείου. Οικοδεσπότης ένας πρώην συνάδελφος, που συνταξιούχος πλέον ασχολείται με πολύ μεράκι και διάθεση με την παραγωγή ρακής και μελιού.

Τα παιδιά θα κρατάνε ένα σωρό λιχουδιές. Η Μαρίνα θα κρατάει τυρόψωμο και ζαμποντοτυρόψωμο που το έφτιαξε μόνη της. Εντάξει, εντάξει, βοήθησε λίγο και η μαμά της!



Υλικά

Για το ζυμάρι
2 ποτήρια χλιαρό νερό
2 τετραγωνάκια Μαγιά φρέσκια
Όσο αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)  σηκώσει

Γέμιση για τυρόψωμο

περίπου μισό κιλό Φέτα
100 γρ. Πεκορίνο

Γέμιση για ζαμπονοτυρόψωμο

  φέτα,
 πεκορίνο,
 σαλάμι μπύρας

Διαδικασία

Φτιάξαμε τη ζύμη νωρίς το μεσημέρι και φτιάξαμε τα ψωμάκια το απόγευμα
Έτσι φούσκωσε το ζυμάρι μας κι έγινε τέλειο.

Βέβαια όποιος βιάζεται σκοντάφτει συνήθως… Αλλά στην περίπτωση του ζυμαριού δεν χρειάζεται αν βιάζεσαι να σκοντάψεις. Βάζεις το φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ζεσταθεί κανένα 20λεπτο, τον σβήνεις και μετά του βάζεις μέσα το μπολ με τη ζύμη. Θα φουσκώσει το ίδιο. 








Αφού φουσκώσει, την καμαρώνουμε (αλήθεια είναι πολύ εντυπωσιακή), την ζυμώνουμε λίγο ακόμη.










Σε άλλο μπολ βάζουμε τη φέτα και το πεκορίνο. 












 Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη και την κόβουμε σε 4 μικρότερα κομμάτια.







Απλώνουμε στο χέρι μας το πρώτο φύλο και αφού ανοίξει του βάζουμε μέσα λίγο τυρί. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο .











και συνεχίζουμε απλώνοντας από πάνω το δεύτερο κομμάτι.  Και μετά το τρίτο και μετά το τέταρτο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 
















Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να το ταλαιπωρούμε όσο μπορούμε.  Το στρίβουμε, το τσαλακώνουμε το ζουλάμε. 







Βγάζουμε το άχτι μας! Φαντάσου κάποιον που σε νευρίασε το πρωί και βγάλε το άχτι σου! Χε χε! Ψυχοθεραπεία παιδί μου! 


Αν το στραπάτσαρες αρκετά τότε μάλλον είσαι έτοιμη να περάσεις στο επόμενο στάδιο. 








το απλώνουμε στη λαδόκολλα το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και του ρίχνουμε και μια ιδέα ρίγανη. 












Έτοιμο!  Κιόλας; Ναι κιόλας! Είναι πανεύκολο! 

Μοσχομύρισε το σπίτι και δεν συζητάμε για την αξεπέραστη νοστιμιά του! 








Μοσχομύρισε το σπίτι και δεν συζητάμε για την αξεπέραστη νοστιμιά του! 







                                                                                              Αν τώρα θέλουμε να φτιάξουμε την παραλλαγή απλά βάζουμε στα τυριά σαλάμι μπύρας. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου