Translate

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Καβρουμαδάκια με κόκκινο κρασί


 Μπορεί να μοιάζουν στην όψη με τα δαχτυλάκια πορτοκαλιού, 
 http://gee-gee-gourmet.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html                
αλλά στη γεύση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση! Δεν μπορώ να πω ποια είναι νοστιμότερα. Αυτά είναι γούστα. Αν σου αρέσει η γεύση πορτοκαλιού στα μπισκότα, τότε μάλλον προτιμάς τα δαχτυλάκια. Αν όμως σου αρέσει η κανέλα και το γαρύφαλλο, τότε τα συγκεκριμένα είναι μοναδικά. Σε μπέρδεψα ε; Τότε η λύση είναι μια! Φτιάχνεις και τις δυο συνταγές και βγάζεις τελικό συμπέρασμα!




Χθες βράδυ πήγαμε στο ρακοκάζανο του Νίκου Ξενικάκη στην Επισκοπή! Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καζάνι παραγωγής ρακής και ο Νίκος οργανώνει εκεί την μάζωξη για τη παραγωγή της ρακής του κάθε χρόνο από το 2007. Ο Νίκος, δάσκαλος στο επάγγελμα και μάλιστα από κείνους με όραμα, αποδείχτηκε και εξαιρετικός οικοδεσπότης.  Είχε στα τραπέζια του ποικιλία εδεσμάτων, που τραβούσαν τη ρακί κι έφτιαχναν το κέφι.
Επίσης η βραδιά είχε  ζωντανή κρητική μουσική και πολύ κέφι.
Επειδή δεν ήξερα τι να του κρατάω έφτιαξα ένα αλμυρό κέικ για να προστεθεί στα πρώτα πιάτα της βραδιάς, (την συνταγή θα την δημοσιεύσω προσεχώς) και επίσης επειδή δεν προλάβαινα να φτιάξω κι ένα γλυκό, κρατούσα τα καβρουμαδάκια της παρακάτω συνταγής τα οποία είχα φτιάξει την προηγούμενη. Άσχετη γεύση για  ρακοκάζανο θα μου πείτε… Ναι.. έτσι νόμιζα κι εγώ… Όπως αποδείχτηκε όμως,  μάλλον κάναμε λάθος! J Την συνταγή αφιερώνω στην συνάδελφο Άννα από το σχολείο της Επισκοπής και τον συμμαθητή μου από τα γυμνασιακά χρόνια Μάρκο Μουράτη με τον οποίο κάναμε πολύ καλή παρέα (μετά από πολλά χρόνια) χθες βράδυ. Ήταν οι μεγαλύτεροι fun  των ιδιαίτερων αυτών μπισκότων!  

Υλικά 


Δυόμιση φλιτζάνια ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί,
100 γραμμάρια σουσάμι καβουρντισμένο και περασμένο από το multi μαζί με 2 κ.γ κανέλα και 1 κ.γ.  γαρίφαλο σε σκόνη. (για το ζυμάρι)
Ενάμιση φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
1 μπέικη πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1 λεμόνι το χυμό του και το ξύσμα του,
1 πορτοκάλι το χυμό του και το ξύσμα του
Λίγο αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 1 κιλό
Επιπλέον, σουσάμι καβουρντισμένο ελαφριά και χτυπημένο στο  multi για το τύλιγμα τους εξωτερικά.






 Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν καλά. Προσθέτω το ξυσμα και τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι, προσθέτω και το αλεσμένο σουσάμι, ανακατεμένο με την κανέλα και το κοπανισμένο γαρίφαλο, με το λίγο αλατάκι.  








Στη συνέχεια προσθέτουμε και ένα ποτήρι γεμάτο κρασί. Πρέπει να είναι καλή ποιότητας. Το δικό μου είναι ένα εκλεκτό κρασί Αρχανών που πήρα από τον ξάδερφό μου και γεωπόνο στην ένωση Αρχανών Γιάννη Μασαούτη.  Καλά αν δεν γνωρίζετε προσωπικά το Γιάννη πάρτε το Armanti θα κάνετε τη δουλειά σας μια χαρά. Αν είστε βέβαια ο ίδιος παραγωγός, τότε βάλτε από το δικό σας. Να ξέρετε πάντως πως αν και στη γεύση δεν καταλαβαίνεις πως έχει κόκκινο κρασί, η ποιότητα του  επηρεάζει την γεύση των μπισκότων.






Στο τέλος προσθέτω το αλεύρι κοσκινισμένο. Βάζω  τόσο ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Προσοχή όμως. Δεν θέλουμε να γίνει και πολύ στεγνή ή σκληρή.

Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια 





 Αλέθουμε ακόμη λίγο σκέτο σουσάμι (καβουρντισμένο ελαφριά) στο multi και το βρέχουμε ελαφρά.  Το μούσκεμα του σουσαμιού είναι απαραίτητο βήμα για να κολλήσει το σουσάμι πάνω στο μπισκότο και να μην φεύγει μετά το ψήσιμο. 






Φτιάχνουμε λεπτά μακρόστενα μπισκότα και τα κυλάμε πάνω στο βρεγμένο σουσάμι. 
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα (μεγάλη εφεύρεση η λαδόκολλα) και τα ψήνουμε όσο να ροδίσουν. 

Το πόσο ροδισμένα τα θέλουμε είναι δικό μας θέμα. Αλλά να ξέρετε πως σ αυτήν την συνταγή πάει να είναι λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο ροδισμένα! 



5 σχόλια:

  1. Είναι τέλεια!!!!! Έκανα πολλές πολλές πολλές δοκιμές...και ναι είναι τέλεια!!!! Ευχαριστώ πολύ Μαράκι....(ξέρεις εσυ!!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Βίκυ μου! :-) Χαίρομαι που σας άρεσαν! Πολλά φιλιά στα αγόρια σου! Θα σε δω το πρωί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο τις πιο ωραίες γεύσεις σε παραδοσιακά κουλουράκια είναι ετούτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαινονται εξαιρετικα, Ζηλεψα με το ρακοκαζανο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Penelope,

    Είναι πράγματι πολύ οικεία και μαζί ιδιαίτερη η γεύση τους, Με το πρωινό καφεδάκι είναι καταπληκτικά!


    Καλησπέρα Beauty Follower,

    Αν σου αρέσουν τα ρακοκάζανα πρέπει να έρθεις Νοέμβρη στην Κρήτη! Θα τα ευχαριστηθείς! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή