Translate

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Η Σοκολατόπιτα λέμε!





Χθες βράδυ πήγα στη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Σταρόβα έδωσαν ρεσιτάλ! Ακούραστοι πάνω στη σκηνή και πλαισιωμένοι από καταπληκτικούς μουσικούς τραγουδούσαν ως τις 3.30 τα ξημερώματα. Για μένα η έκπληξη ήταν η Ζηνοβία Αρβανιτίδη! Η κοπέλα είναι μόνη της μια ορχήστρα. Παίζει σχεδόν όλα τα όργανα, και η φωνή της είναι πολύ δουλεμένη! Για να μην πω πως είναι πανέμορφο κορίτσι! Έχει το πακέτο. Οι κιθαρίστες είναι επίσης καταπληκτικοί και ο ντραμίστας της ομάδας το ίδιο.
Κοιμήθηκα αργά, αλλά έπρεπε να ξυπνήσω νωρίς.  Ηλιόλουστη Κυριακή σήμερα! Κρίμα δεν είναι να την σπαταλήσω στον ύπνο; Αφήστε που ο μπαμπάς μου σήμερα βγάζει τη ρακί μας στο χωρίο και με περιμένει για συμπαράσταση στο ρακοκάζανο!
Εννοείται πως μετά τις μπριζόλες και τις οφτές πατάτες ένα γλυκάκι επιβάλλεται!
Διάλεξα να κάνω σοκολατόπιτα!  Πρώτη φορά την είδα να τη φτιάχνει η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου  πριν δυο χρόνια σε κάποια εκπομπή. Ναι ήταν ο καιρός τότε που καμιά φορά άνοιγα και την τηλεόραση. Από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές συνήθως σε τραπέζια φίλων που μου ζητάνε να την κρατάω για επιδόρπιο.

Είναι μια σοκολατόπιτα σχετικά πιο ελαφριά από τις υπόλοιπες, αφού ούτε πολύ βούτυρο έχει, ούτε και πολλά αυγά. Η γεύση της όμως είναι μοναδική. Τι μοναδική; Θεϊκή! Τι Θεϊκή; Απίστευτη! :-)

Συγκεντρώνουμε τα υλικά 



Συστατικά
στερεά


·        1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
·        3/4 του φλιτζανιού κακάο
·        1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
·        Μια πρέζα αλάτι, λίγη κανέλα (δική μου προσθήκη) 
·        2 και 1/2 κουταλιές σούπας μπέΪκιν πάουντερ
τρούφα για το τέλος (δική μου προσθήκη) 




Συστατικά υγρά

·        2 κρόκους αυγού
·        1 βανίλια
·        6 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
·        3/4 του φλιτζανιού γάλα φρέσκο
·        3/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένη κουβερτούρα ή σταγόνες
·        1 και 1/2 φλιτζάνι νερό βραστό



Δ    Διαδικασία


     Σε μπολ ανακατεύουμε το κακάο και τη ζάχαρη 

 Τώρα χωρίζουμε με το μάτι  το μείγμα  κακάο-ζάχαρη  σε 2 μπολ.
Στο ένα από τα δυο μπολ που έχουμε το μείγμα κακάο, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά





εκτός την τρούφα









Και μετά ρίχνουμε και όλα τα υγρά υλικά




εκτός το βραστό νερό.  Μην βιάζεσαι! Θα ρθει η ώρα του!






Μα το ξέρω βρε παιδιά πως γίνεται πιο πηχτό από το μείγμα των άλλων κέικ. Μην ανησυχήσετε!





Να και η οι σταγόνες κουβερτούρας







Έξυσα και λίγη κουβερτούρα εξτρά. Είναι πιο ωραία όταν έχει μέσα και χοντροκομμένα κομμάτια κουβερτούρα!












Θυμάστε το μείγμα κακάο-ζάχαρη που φυλάξαμε στην αρχή; Τώρα το πασπαλίζουμε πάνω από το μείγμα του κέικ, το οποίο είπαμε δεν είναι πολύ υγρό όπως τα υπόλοιπα κεικ. Εϊναι αρκετά πιο πυκνό.
Μόλις απλώσουμε το κακάο-ζάχαρη, βράζουμε ενάμιση φλιτζάνι νερό και το περιχύνουμε πάνω από το κέικ. Δείτε πως γίνεται στην φωτογραφία. Είναι σαν σούπα! Μην μου σκάτε βρε! Δεν το χαλάσαμε!



 Μετά από 25 λεπτά, στο gril στους 170 βαθμούς δείτε πως γίνεται!

Τρέμει βέβαια, όταν την βγάζεις αλλά μη σας ξεγελάσει και την αφήσετε κι άλλο.  Την χάσατε!
Πρέπει να τρέμει, να φαίνεται άψητη! Δεν είναι! Το μυστικό όλο είναι να παραμείνει υγρή από μέσα!

Η τρούφα είναι δική μου έμπνευση. Την κάνει πιο εμφανίσιμη και πιο σοκολατένια.


 Καλή επιτυχία! Διότι είμαι σίγουρη πως θα τη φτιάξετε! χε! χε!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου