Translate

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα γεμιστά και φανταστικά!



Χρόνια μας πολλά! Με υγεία και πάντα με καλές προθέσεις και διάθεση για ζωή! 

Τα μελομακάρονα συνήθως (εγώ τουλάχιστον) τα φτιάχνω μια φορά το χρόνο. Δεν ξέρω γιατί. Ενώ είναι ένα υπέροχο γλυκό μου είναι αδύνατον να το φτιάξω εκτός Χριστουγέννων. Αλλά και να το φάω αν το βρω κάπου αλλού. Ελληνικά Χριστούγεννα όμως χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται. Είναι must! Έτσι μαθαίνεις να τα φτιάχνεις θες δε θες δηλαδή,  διότι από το ζαχαροπλαστείο σιγά μην αγοράσεις μελομακάρονο. Θα πάρεις κάτι που να είναι πιο... πως να το πω, πιο... γλυκό ζαχαροπλαστείου. Να μη θυμίζει σπιτικό γλύκισμα! Γιατί το μελομακάρονο το έχουμε συνδέσει με εντελώς σπιτικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό.  Τα φετινά τα πείραξα λίγο. Δεν θύμωσαν! Το πήραν καλά αν λάβω υπόψιν μου τη γεύση τους. :-) Τα γέμισα με μανταρίνι φρουί γλασέ και έβαλα και 4 φλούδες μανταρινιού! Έβαλα και μπύρα! Φοβερή γεύση λέμε! Δεν φαντάζεστε!

Υλικά για 6  λαμαρίνες περίπου

4 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη (όχι γεμάτο)
1 και μισό φλιτζάνι μπύρα ξανθιά
Μισό φλιτζάνι χυμό από μανταρίνια
4 φλούδες μανταρινιών ντόπιων πολτοποιημένες στο  multi
1 κ.σ. κοφτή σόδα
1 κ. σ. κανελο - γαρύφαλλο.
2 κ. αλεύρι περίπου
1 χούφτα σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά


Σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
2 και μισό φλιτζάνια νερό 
δυο ολόκληρα μανταρίνια
1 ξυλάκι κανέλας


Διαδικασία



Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο το ξύσμα και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. 













Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο. 










Η ζύμη είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια. 




Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα με το κλασικό σχήμα. 

Ενώ το απλώνω στο χέρι μου σπρώχνω μέσα μια φέτα μανταρινιού από γλυκό μανταρίνι ή από φρουί γλασέ. Στα μισά έβαλα ένα ολόκληρο καρύδι. 





Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε και το σιρόπι. 












Το αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά. Δεν το θέλουμε και πολύ αραιό. 











Το σβήνουμε και αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα μελώνουμε ρίχνοντας τα μέσα για δευτερόλεπτα. Όχι πολύ. Πίνουν τόσο όσο πρέπει. 






















Τα βάζουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν το πολύ μέλι και τους ρίχνουμε καρύδια με σουσάμι που έχουμε αλέσει στο multi. 








Έτοιμα! Και του χρόνου!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου