Translate

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κουλουράκια κίτρινης κολοκύθας - καρότου

Τα κουλουράκια καρότου είναι τα αγαπημένα μου! Είναι λίγο ευαίσθητα βέβαια και δεν μπορούν να διατηρηθούν πολλές μέρες. Γι αυτό και συνήθως δεν τα ευχαριστιέμαι όταν τα αγοράζω.
Προτιμώ  να τα φτιάχνω μόνη μου.
Αυτά βέβαια είναι άλλη εκδοχή από εκείνη που κάνω συνήθως.  Είναι soft  και έχουν και κίτρινη κολοκύθα. Σήμερα στο σχολείο "οι δοκιμαστές μου"  ενθουσιάστηκαν!  Υγιεινά, νόστιμα, χορταστικά, κι ελαφριά! Όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνουν ένα αγαπημένο snack! :-)

Υλικά 


1 Φλιτζάνι κολοκύθα τριμμένη
1 μεγάλο  καρότο
½ φλιτζάνι πεκορίνο, αλάτι πιπέρι, κύμινο 
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γάλα
1 αυγό
1 μπέικιν πάουντερ
5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Διαδικασία


Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.










Την τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη και την βάζουμε να στραγγίξει. Καθαρίζουμε κι ένα καρότο μεγάλο και το τρίβουμε κι αυτό! 
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι κύμινο.








τα βάζω σε λεκανίτσα και προσθέτω το ελαιόλαδο, το αυγό το πεκορίνο το γάλα, το μπέικιν. Ανακατεύω πολύ καλά. 


Προσθέτω και το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια. 




Την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. 





Είναι ώρα να κάνουμε τα κουλουράκια μας. 




Σε λαδόκολλα φτιάχνω και τακτοποιώ τα κουλουράκια  λίγο αραιά γιατί φουσκώνουν. 









Το ξέρω πως είναι νόστιμα ζεστά αλλά πρέπει να αφήσετε χώρο να φάτε και κρύα! Είναι τέλεια! 











Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μαλακά μουστοκούλουρα με μπανάνα και κακάο




Σας έγραψα πως πήγα στο χωριό του μπαμπά  την Κυριακή που μας πέρασε. 
Εκεί λοιπόν είναι μια καταπληκτική κληματαριά που κάνει κατακόκκινα, μυρωδάτα, ζουμερά, λαχταριστά, σταφύλια! Από τα οποία πήρα ένα ολόκληρο μεγάλο καφάσι!
Έφτιαξα τόσο πολύ μούστο, που νομίζω πως θα έχω όλο το χειμώνα για να φτιάχνω μουστοκούλουρα. Έχω τόσο πολύ μούστο που νομίζω πως θα ρισκάρω κιόλας,  βάζοντας και άσχετα υλικά όπως τα σημερινά. Συνήθως δεν απογοητεύει το αποτέλεσμα. Ο Τολμών Νικά! Στα σίγουρα!!!
Σ αυτά τα μουστοκούλουρα τις ιδέες τις ρίχναμε μισές μισές με τις βοηθούς μου. Η ιδέα της μπανάνας ας πούμε ήταν δικιά μου (χειροκρότημα δεν ακούω χε χε)! Η ιδέα του κακάο ήταν της Μαρίνας και η ιδέα να ρίχνουμε στο μείγμα  ότι αλεύρι βρίσκαμε στο ντουλάπι,  της Ειρήνης! (Βασικά βαριόταν να ντυθεί και να πάει να πάρει κανένα κιλό ακόμη όταν μας τέλειωσε!) Η συνταγή κάνει περίπου 6 μεγάλες λαμαρίνες. Αν σας φαίνονται πολλά βάλτε τη μισή ποσότητα από κάθε υλικό και θα φτιάξετε 3 λαμαρίνες εσείς.  Εγώ ήθελα να γίνουν πολλά για να κρατάω να κεράσω τα παιδιά μου στο σχολείο. Φέτος δεν πρόλαβα να τα υποδεχτώ με γλυκάκι όπως έλεγα. Τους το χρωστάω. 
μμμ Έγιναν πολύ νόστιμα! Η μπανάνα αντί να σκεπάζει τονίζει περισσότερο την γεύση του σταφυλιού! Τέλεια! Η δοκιμή πέτυχε!! 

Υλικά
3 φλιτζάνια μούστο άσπρο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1 μπανάνα λιωμένη με το πιρούνι και ανακατεμένη με
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλα
Λίγο αλατάκι
1 κ.γ σόδα
1 μπέικιν
Περίπου 3 κιλά αλεύρι όλο μαζί περίπου ή όσο πάρει για να μην κολλά η ζύμη στα χέρια
(έβαλα και 2 φλιτζάνια περίπου αλεύρι καλαμποκιού κι ένα ολικής αλέσεως) προσθήκη ανάγκης, αφού μου τέλειωσε το για όλες τις χρήσεις…

 Βάζουμε το μούστο σε μια μεγάλη λεκάνη.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι














Άν έχετε βοηθό, τώρα είναι η ώρα για να τον φωνάξετε. Πρέπει κάποιος να κοσκινίσει το αλεύρι. Κι ενώ το κοσκινίζει να χτυπάει και με το μίξερ το μείγμα.







Θέλει πολύ χτύπημα! Μόλις μπει πολύ αλεύρι το μίξερ δεν χτυπάει πλέον






Και τότε ο βοηθός πρέπει να συνεχίσει το ζύμωμα με τα χέρια.










Αφού ξεκουραστεί κανένα τεταρτάκι με μισή ώρα η ζύμη είναι έτοιμη για να κάνουμε τα κουλούρια. Η όψη τους μου αρέσει περισσότερο με σουσάμι. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να μπει.






Τα ψήσαμε περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς.

Δεν φαντάζεστε πως μύριζε το σπίτι!












Αυτά θα τα πάρω για τα παιδιά μου















Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα όμορφο κατακόκκινο βραβείο :-)



Είπα να ξεκινήσω την εβδομάδα δημοσιεύοντας το βραβείο που μας έδωσε η συν blogitisa  Ιρμα από το blog http://geysimentas.blogspot.gr/ :-) 

Την ευχαριστώ πολύ!  Δεν είναι χαριτωμένο; Θα ήθελα να το βάλω στο πλάι αλλά δυστυχώς δεν κατάλαβα τις οδηγίες. Καλό είναι κι έτσι ε; 

Καλή και νόστιμη εβδομάδα λοιπόν!

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ρολό με cake vanila γεμισμένο με σοκολάτα και κάτι ακόμα.





Κυριακή σήμερα!
Έχουμε οικογενειακή συνάντηση στο χωριό του μπαμπά μου το μεσημέρι. 
Έφτιαξα λοιπόν για τον απογευματινό μας καφέ εκεί, ένα ρολό που γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Είναι το γνωστό swiss roll. Τα κορίτσια επέμεναν να το κάνουμε! Είναι πραγματικά υπέροχο σε όψη. Και σε γεύση όμως δεν πάει πίσω. Κι επειδή δεν έχει βούτυρο είναι σαφώς πιο ελαφρύ σε θερμίδες  από το cake με βούτυρο ή λάδι.   

Έχω φτιάξει δυο εκδοχές. Η μια είναι με cake βανίλια και η άλλη με σοκολατένιο. 

Η μια έχει γέμιση μερέντα, κι επικάλυψη γλάσο  κουβερτούρας ή άλλη έχει γέμιση κι επικάλυψη κρέμα σοκολάτα και ξύσμα πορτοκάλι. 






Διαδικασία 

Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ  














και τους προσθέτουμε τη ζάχαρη



Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν. 













 Προσθέτω και το αλεύρι κοσκινισμένο 










 Ανακατεύουμε μ ένα κουτάλι! Αν έχουμε βοηθό ακόμη καλύτερα! Τον αφήνουμε να το ανακατέψει μέχρι να βουτυρώσουμε την λαδόκολλα.












Ο βοηθός νούμερο 2 βουτυρώνει τη λαδόκολλα. 
Μα καλά εγώ τίποτα δεν θα κάνω σήμερα; 









Και ρίχνει το μείγμα μέσα! Το έστρωσε και με σπάτουλα για να πάει παντού, αλλά αυτό δεν το φωτογράφησα.  Μη τους το πείτε! Μια δουλειά μου ανέθεσαν κι αυτή μισή την έκανα! χε χε! 







Μου ανέθεσαν και να το ψήσω λίγο. Αλλά εγώ μάλλον το παράκανα...  Μάλλον ήθελα 1-2 λεπτά πιο λίγο ψήσιμο. 









Το τύλιγμα όμως μας πέτυχε! Σκεφτήκαμε αρχικά να μην του βάλουμε γλάσο σοκολάτας και του προσθέσαμε κρυσταλλική ζάχαρη. 









                                                          Αλλά επειδή μας αρέσουν τα γλυκά υπερπαραγωγή τελικά το ντύσαμε με γλάσο κουβερτούρας! 














Έτοιμο στην πρώτη εκδοχή











Η δεύτερη εκδοχή θυμίζει περισσότερο τούρτα σοκολάτα, αλλά σε πιο ελαφρύ γιατί δεν έχει σιρόπι και δεν είναι και πολύ γλυκιά. 

Το παντεσπάνι γίνεται ακριβώς με τα ίδια υλικά και τον ίδιο τρόπο μόνο που στο τέλος προσθέτουμε 4 κ.σ κακάο.
Ψήνουμε 12 λεπτά ακριβώς. 

Το μείγμα έτοιμο για να απλωθεί στη λαδόκολλα. 










Αυτό το έβαλα σε στρογγυλό ταψί. Ε να μην παίξουμε και  λίγο; 










Oh NO! Πάλι παρά ψήθηκε ή μου φαίνεται; 












Μια χαρά έγινε τελικά! 
Το τυλίξαμε τριγύρω με κρέμα ζαχαροπλαστικής,  γεύση  σοκολάτα-πορτοκάλι.  
Και το πασπαλίσαμε με σταγόνες κουβερτούρας.  Μη με ρωτάτε ποια εκδοχή προτιμώ.  Καθεμιά έχει τη δικιά της προσωπικότητα. Είναι νόστιμη με άλλο τρόπο. 


Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Cookies with cranberries and pistachio or...





Αρχικά ξεκίνησα για να φτιάξω την συνταγή της Ζαμπίας, http://www.kitchenstori.es/  δηλαδή τα μπισκότα με τα  cranberries  και τα φιστίκια  Αιγίνης.

 Αλλά... όταν έχεις για βοηθό την Μαρίνα, τότε,  ποτέ τα σχέδια σου δεν γίνονται  ακριβώς!

Έτσι μοίρασα το ζυμάρι σε δυο μέρη. Στο ένα έβαλα τα cranberries  και τα Αιγίνης και στο άλλο τη σοκολάτα και τις φράουλες.
Τα ετοιμάσαμε χθες το απόγευμα διότι η συνταγή απαιτεί να μείνουν λίγες έως πολλές ώρες στο ψυγείο πριν ψηθούν.  Το πρωί ξύπνησα νωρίς κι ενώ ετοιμαζόμουν για το σχολείο τα έκοψα και τα έβαλα να ψήνονται. 

Αλλά δεν ήμουν και πολύ συνεπείς με τα 13-15 λεπτά της συνταγής και μάλλον που «άρπαξαν» λίγο! Ευτυχώς όχι τα σοκολατένια της Μαρίνας! Ποιος θα την άκουγε μετά! Αυτά με τα  cranberries !
 Τα πήρα πάντως στο γραφείο και τα φάγαμε μια χαρά...αν και κάποια μας πίκριζαν λιγάκι. 

Τα άλλα με τη σοκολάτα αγνοούνται… Κάπου τα έχει κρύψει η Μαρίνα και τα τρώει λίγα λίγα! Χε! Χε!


Υλικά


260 γρ βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 αυγό
1 baking powder
1 φακελάκι με μαστίχα βανίλια
Λίγο αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι cranberries
1 φλιτζάνι Αιγίνης 
Cookies with strawberries  and chocolate

Όλα τα παραπάνω και αντί να βάλω τα φιστίκια και τα  cranberries  τα αντικαθιστώ με:

 1 φλιτζάνι σοκολάτα κουβερτούρα
Μισό φλιτζάνι αποξηραμένες φράουλες

Διαδικασία 

Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι το ενώνουμε με το baking powder, το αλάτι και τη μαστιχο-βανίλια και το έχουμε έτοιμο για να το ρίξουμε λίγο λίγο αργότερα στο μείγμα του βουτύρου. 












Χτυπάμε το βούτυρο τη ζάχαρη και το αυγό πολύ καλά να γίνει άσπρο. Και μετά αρχίζουμε να του ρίχνουμε μια μια κουταλιά κουταλιά το αλεύρι. 









Ανακατεύω σε άλλο μπολ τα  cranberries και τα φιστίκια για να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστώ. 










Αφού τελειώσω με το ζυμάρι και είναι έτοιμο, το χωρίζω σε δυο ίσα κομμάτια και στο ένα βάζω τη σοκολάτα με τις κομμένες φράουλες ενώ στο άλλο  προσθέτω  τα  cranberries  με τα φιστίκια. 


























Φτιάχνω δυο μακρόστενα καρβέλια, τα τυλίγω με τη διαφανή μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο, κάνοντας υπομονή για 8 ώρες. 









Μετά από 8 ώρες ή και παραπάνω, τα βγάζω από το ψυγείο και τα τεμαχίζω προσεχτικά με πολύ κοφτερό μαχαίρι. 

















Τα ψήνω με προσοχή! Θέλουν ελάχιστο χρόνο ψησίματος! Από 13-15 λεπτά! 


Κοίτα το έγραφε η Ζαμπία! Αλλά εγώ, πρωί πρωί! Ξεχάστηκα! 

Αυτά με τη σοκολάτα γίνανε εντάξει. 













Αυτά όμως εδώ, θέλανε λιγότερο ψήσιμο! Κορίτσια και αγόρια (από το στο γραφείο) θα τα ξαναφτιάξω, για να τα ευχαριστηθούμε περισσότερο! 










Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρμελάδα 5 φρούτα



Αυτή  την εποχή τα φρούτα είναι τόσα πολλά και σε ποσότητα και σε ποικιλία που δεν ξέρεις τι να πρωτοφάς ωμό. Σίγουρα δεν προλαβαίνουν να καταναλωθούν όλα φρέσκα πριν χαλάσουν. Το πιο εύκολο είναι να γίνουν μαρμελάδα την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποτε θες σε διάφορες συνταγές.
Βρήκα λοιπόν στο ψυγείο μου χτες 5 διαφορετικά είδη φρούτων. Τα έπλυνα, τα έκοψα και τα ανακάτεψα όλα μαζί με ζάχαρη! Το αποτέλεσμα; Μοναδικό! Απίστευτη μαρμελάδα με πολύ ιδιαίτερη γεύση και πυκνότητα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Νομίζω η γεύση της μοιάζει αρκετά με μαρμελάδα φρούτα του δάσους αλλά χωρίς τα σποράκια!

Υλικά

0,5 κιλό αχλάδια ώριμα
1 κιλό βανίλιες
3  νεκταρίνια
0,5  κιλό δαμάσκηνα
2 φλιτζάνια ρόγες σταφυλιού κόκκινου (χωρίς τα κουκούτσια εννοείται)
1 λεμόνι ολόκληρο
1 κιλό ζάχαρη


Διαδικασία

 Πλύνουμε τα φρούτα και τα κόβουμε κομμάτια. 
Ρίχνουμε τη Ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί


 Σε τούλι κλείνουμε μέσα τα κουκούτσια τους και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα











Δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί τα σταφύλια θα βγάλουν πολλά υγρά          
  Τα αφήνουμε με τη ζάχαρη καμιά ώρα να βγάλουν όλα μαζί τα φρούτα τους χυμούς τους.
Μετά ανάβουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καλά ανακατεύοντας.
Σβήνουμε τη φωτιά






Την επομένη το πρωί βράζουμε ακόμα λίγο και μετά χτυπάμε με ραβδομίξερ να λιώσουν τα φρούτα, αλλά φροντίζουμε να μείνουν κάποια κομμάτια μικρά ατεμάχιστα.



Αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση αλλά προσοχή σ αυτή τη φάση διότι είναι πολύ εύκολο να πιάσει στην κατσαρόλα. 




 Το γευστικό αποτέλεσμα είναι μια πηχτή , γλυκόξινη μαρμελάδα.













Κάντε και καμιά κονσερβοποίηση. Βάλτε καυτή τη μαρμελάδα μέσα στο βάζο και κλείστε το καλά. Γυρίστε το ανάποδα. Τελειώσατε! :-)