Translate

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ψωμί με Quinoa (Κινόα). Με ελιές ή με μπέικον...







Ψωμί με Κινόα. Αριστερά με μπέικον και τυριά δεξιά με ελιές, κάπαρη και λιαστή ντομάτα


Τελευταίως έχουν ξεπηδήσει διάφορα δημητριακά ή προϊόντα  εναλλακτικής μορφής και γεύσης που που τους μοιάζουν και που ίσως κάποτε και να φύτρωναν και στην Ελλάδα αλλά που δεν φυτρώνουν πλέον και που με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να βρει σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων. Ένα από αυτά είναι η Κινόα.  http://www.kinoa.gr/



Παραλίγο δημητριακό... σε τη μορφή μικροσκοπικών σπόρων που θέλει λίγο πλύσιμο πριν την χρήση για να μην είναι πικρή.  Δεν διαλύεται στο νερό και όταν ψηθεί δεν μαλακώνει ιδιαίτερα. Στο ψημένο ζυμάρι δίνει μια ξεχωριστή γεύση και μετά το  ψήσιμο έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Θα μου πεις η γεύση είναι κάτι το υποκειμενικό. Πάντως όσοι δοκίμασαν το παρακάτω ψωμί και στις δυο εκδοχές ξετρελάθηκαν. Μόνο θετικά σχόλια έχω να καταθέσω. Οπότε το συστήνω ανεπιφύλαχτα! 

Η βασική συνταγή είναι ίδια και για τα δυο ψωμιά. Διαφέρουν στην γέμιση. 

Υλικά 4 ψωμάκια 

1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 1 μπέικιν πάουντερ 
1 τσιμπια αλάτι
1 φλιτζάνι κινόα
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
και όσο αλεύρι σηκώσει (Εγώ έβαλα για όλες τις χρήσεις περίπου 2 φλιτζάνια) 

Ελιόψωμο

μισό φλιτζάνι ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι
5 λιαστές ντομάτες  ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι 
4 κ.σ κάπαρη
ένα κομμάτι φέτα ή ξινομυζήθρα (προαιρετικά) 

Ψωμί με μπέικον 

1 μεγάλο κρεμύδι 
200 γραμμάρια μπέικον
1 φλιτζάνι ξυσμένη γκούντα 

Διαδικασία 








Ξεπλένουμε πολύ καλά την Κινόα και την αφήνουμε να στραγγίξει 




Αν την αφήσουμε ένα βράδυ θα γεμίσει φύτρες. Σ αυτή την φάση είναι ακόμη πιο υγιεινή. 









Βάζουμε την μαγιά ή το μπέικιν και τα διαλύουμε στο ζεστό νερό. Προσθέτουμε και το λάδι. Βάζουμε την Κινόα, το αλεύρι και το αλάτι. 
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Με την μαγιά φουσκώνει εντυπωσιακά! Με το μπέικιν φουσκώνει αλλά όχι τόσο πολύ!  Νομίζω πάντως πως η γεύση με το μπέικιν πάει πιο πολύ σε πίτα και λιγότερα σε ψωμί. Η νοστιμιά είναι ίδια! 




Κι ενώ το ζυμάρι μας φουσκώνει αρχίζουμε την προετοιμασία της γέμισης. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και προσθέτουμε την κάπαρη, τις ελιές και τη λιαστή ντομάτα. 
Αν θέλουμε να προσθέσουμε και φέτα η ξυνομυζήθρα το κάνουμε μετά. Γιατί θα λιώσει αν το βάλουμε στο τηγάνι. 




Βάζουμε στην άκρη την μια γέμιση και ετοιμάζουμε την άλλη. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και μετά το μπέικον. Βάζουμε ελάχιστο λάδι διότι το μπέικον βγάζει. 
Κάνουμε το ίδιο με το τυρί. Το βάζουμε μετά όχι στο τηγάνι. 






Παίρνουμε ένα κομμάτι μυζήθρα και το ανοίγουμε να γίνει πλατύ. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση και το κάνουμε σαν ρολό. 



Μετά αρχίζουμε το ζύμωμα για να πάνε παντού τα υλικά και να γίνει έτσι.












Ακριβώς η ίδια διαδικασία για την γέμιση με μπέικον. 


























Το πασπαλίζουμε με σουσάμι λιναρόσπορου και κανονικό. Νομίζω του πάει πολύ και το μαυροσούσαμο. Το κάνει πιο πικάντικο! 










Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Και μετά ανάβουμε το φούρνο. 







Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς πάνω κάτω φούρνο για όσο... μέχρι να ροδίσει ! 






ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

4 σχόλια:

  1. Πως το ψήνουμε, που το ψήνουμε, πόσο το ψήνουμε; Υπάρχει περίπτωση να πάρω απάντηση ή να προσπαθήσω μόνος μου μέχρι να καταφέρω να πετύχω κάτι; (Η ανάρτηση κάποιας συνταγής συνεπάγεται και την πλήρη περιγραφή της. Υπάρχουν κάποιοι - σαν και μένα - που δεν ΄έχουν την πείρα και ικανότητα να ξέρουν όοοολα τα περί μαγειρέματος και ψησίματος!!!) Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο dimi353... Μου διέφυγε! Η απάντηση που ζητάς στην συνταγή! Σ ευχαριστώ για την παρατήρηση αλλά και την επίσκεψη! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χίλια ευχαριστώ Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή επιτυχία! Όταν το φτιάξεις πες μας εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή