Translate

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Lazania με σπανάκι και μπεσαμέλ



Το σπανάκι είναι καταπληκτικό χόρτο αλλά για να το απολαύσεις θα πρέπει να είναι και μαγειρεμένο σωστά! Εντάξει στις σπανακόπιτες ειδικά εκείνες που μας στέλνουν οι γιαγιάδες είναι ασυναγώνιστο. Αλλά και με τα λαζάνια... Τι να σας πω! Είναι εκπληκτικό! Την συνταγή μου έδωσε προφορικά η αδερφή μου τις προάλλες που βγήκαμε μαζί. Μια και το φερε η κουβέντα  πήγαμε στις Αρχάνες στην ταβέρνα του Νικολή στην πλατεία. Εξαιρετικοί μεζέδες, πολύ καλό σέρβις και καλές τιμές. Δεν μου αρέσει να κάνω διαφήμιση συνήθως, αλλά το καλό πρέπει να λέγεται. Και το κακό επίσης... 

Υλικά

Λαζάνια 1 πακέτο
200 γραμμάρια τυρί να λιώνει 
200 γραμμάρια φέτα ή ξινομυζήθρα αν έχεις την τύχη να ζεις στην Κρήτη
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
3 ντομάτες, 1 κρεμμύδι 
αλεύρι 5 κ.σ.
5 ποτήρια γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο
2 κ.σ. λάδι
1 κρέμα γάλακτος 

Διαδικασία

Διαλύουμε το αλεύρι στο γάλα και φτιάχνουμε μια ελαφριά  μπεσαμέλ  Ναι χωρίς βούτυρο ή λάδι και αυγά. Και ναι γίνεται το ίδιο νόστιμη! 

Αν το σπανάκι που έχετε στην διάθεση σας είναι φρέσκο καθαρίστε το και βάλτε το στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς καθόλου νερό ή λάδι.  Το σπανάκι πάρα πολλά υγρά! Μόλις αρχίζει να μαλακώνει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε. 

Φτιάξτε τώρα μια σάλτσα ντομάτας. Όπως σας αρέσει. Εγώ πάντως έβαλα τις ντομάτες και το κρεμμύδι ολόκληρα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα μέχρι που μαλάκωσαν με τα υγρά τους και μετά τα χτύπησα στο μούλτι. Πρόσθεσα το ελαιόλαδο κι έγινε μια πολύ δεμένη σάλτσα ντομάτας και νοστιμότατη! 
Ανακατεύω τώρα την μπεσαμέλ με το σπανάκι και τα τυριά. 

Ετοιμάζω τα λαζάνια.

Ξεκινάω με μια στρώση μπεσαμέλ. Συνεχίζω με τα λαζάνια τα οποία και  αλείφω με μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Συνεχίζω με μπεσαμέλ και πάει λέγοντας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά! 
Η τελευταία στρώση είναι λαζάνια τυρί και τέλος η κρέμα γάλακτος. 

Το βάζετε στο φούρνο και αν το φάτε την επόμενη τότε ψήστε το στους 200 βαθμούς γι α μια ώρα την επόμενη μέρα.  Αν και κρύο  είναι το ίδιο νόστιμο με το ζεστό! Αλλά ζεστό έχει άλλη χάρη! Λιωμένο τυρί, ζουμερή μπουκιά, δεμένη γεύση! 












Εξαιρετικό πιάτο! Καλή επιτυχία αν το φτιάξετε!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου