Translate

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού καρπούζι




Το καρπούζι είναι ίσως το πιο δημοφιλές φρούτο του καλοκαιριού και όχι άδικα! Δροσερό, γλυκό, χορταστικό, χωρίς πολλές θερμίδες και φυσικά πολύ υγιεινό. Είναι όμως κάποια καρπούζια που το περίβλημά τους είναι ιδιαιτέρως παχύ. Ένα τέτοιο καρπούζι έτυχε να μας φέρουν τις προάλλες πεσκέσι από το χωριό. Ήταν πολύ φρέσκο και η φλούδα του ήταν γυαλιστερή και καταπράσινη! Ήταν όμως τόσο παχιά! Που με έβαλε σε σκέψεις. Θυμήθηκα κι ένα γλυκό κουταλιού που είχα φάει πριν χρόνια σε μια ταβέρνα και είπα να κάνω το πείραμά μου.
Το γλυκό κουταλιού είναι πολύ καλό! Η μαρμελάδα όμως... έγινε υπέροχη! Καταπληκτική!

Υλικά

Την καθαρισμένη φλούδα ενός μεγάλου και φρεσκοκομμένου καρπουζιού
1 κιλό ζάχαρη
2-3 βανίλιες

Διαδικασία 


Καθαρίζουμε την φλούδα του καρπουζιού και μας μένει το άσπρο μέρος με λίγο κόκκινο.









Την κόβουμε κομμάτια ακανόνιστα και αρκετά μεγάλα.










Τα βάζουμε σε ένα μεγάλη γαβάθα με νερό και 4 λεμόνια και τα αφήνουμε 3-4 ώρες.









Τα στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά και ρίχνουμε τη ζάχαρη! Προσοχή δεν θέλει καθόλου νερό γιατί μόλις βράσει λιώνει η ζάχαρη και το καρπούζι βγάζει πάρα πολλά υγρά.








Δείτε πόσα υγρά βγάζει μόλις λιώσει η ζάχαρη










Βράζουμε περίπου 25 λεπτά. Αν βγάλει αφρό ροζ, τον αφαιρούμε με το κουτάλι.











Σ αυτή την φάση σβήνουμε την κουζίνα και το ξεχνάμε μέχρι την επόμενη μέρα.








Την επόμενη μέρα το αφήνουμε να βράσει περίπου μισή ώρα, ή τρία τέταρτα ακόμα, ή μέχρι να δέσει το σιρόπι.









Έτοιμο!

Αν θέλουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα, βάζουμε το ραβδομίξερ στην κατσαρόλα και το χτυπάμε μέχρι να λιώσει, αλλά φροντίζουμε να μείνουν και λίγα κομμάτια εμφανή.






Η μαρμελάδα ταιριάζει υπέροχα με ξινόγαλο με γιαούρτι, με cream cheese αλλά και με μαργαρίνη!






Καλή επιτυχία σε όσους το προσπαθήσουν. 


4 σχόλια:

  1. Πάντα είχα την απορία πώς γίνεται το γλυκό καρπούζι και τώρα μου την έλυσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wow! I have never heard of anything like this, I always discard the white part of the watermelon. I just translated this recipe to english - I will be making this soon! Thanks for a great recipe and idea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Αθηνά! Σ ευχαριστώ! Εγώ είμαι εδώ για τις απορίες! χε! χε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hello Katia!
    Welcome to my blog! Actually here in Greece many cookers make this delicious sweet which fits perfectly with Greek coffee in the afternoon. :-) I make the difference with marmelade and I am excited with the result! I think it is the best marmelade I have ever taste! With yougurt as a snack is delicious!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή