Translate

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Γεμιστά φούρνου με πληγούρι




Αυτά τα εξαιρετικά γεμιστά τα είχα φτιάξει πειραματικά πριν από 5-6 χρόνια. Μας άρεσαν πολύ αλλά δεν έχω ξαναφτιάξει γεμιστά από τότε. Δεν  προλάβαινα τις γιαγιάδες μας  οι οποίες μας έστελναν βδομάδα παρά βδομάδα. Με κακόμαθαν που λέτε και άρχισα να θεωρώ μεγάλο μπελά τα γεμιστά τα οποία είναι καλύτερα αν τα βρίσκεις έτοιμα να τα φας. χε χε!
 Αλλά τώρα είναι τα κορίτσια μεγάλα κι επειδή αγαπούν πολύ το φαγητό αυτό, πήραν απόφαση πως η μανούλα το έχει παρεξηγήσει κι  έμαθαν από τις γιαγιάδες τους να το φτιάχνουν.
Η ευκαιρία να τους ζητήσω να με βοηθήσουν να το φτιάξουμε μου δόθηκε όταν βρήκα στη λαϊκή της Τρίτης, τις τέλειες πιπεριές! Χρωματιστές στρουμπουλές, μυρωδάτες, πολύχρωμες!! Και δίπλα ακριβώς κολοκυθοανθούς! Μα ήταν σαν μου ζητούσαν να φτιάξω γεμιστά! Βρήκα κι ένα βαζάκι με αμπελόφυλλα στο ντουλάπι που μου το είχε δώσει η μαμά μου από την Άνοιξη και το σκηνικό ολοκληρώθηκε. Μοιραστήκαμε τη δουλειά! Εγώ έφτιαξα την γέμιση και τα κορίτσια τα γέμισαν. Φτιάξαμε αρκετά και βάλαμε και στην κατάψυξη για τις δύσκολες μέρες που σχολάμε από το σχολείο αργά και δεν έχουμε τίποτε έτοιμο να φάμε!

Υλικά
(Ποσότητα κανονίστε ανάλογα τα άτομα)

Πιπεριές όλων των χρωμάτων
κολοκυθάκια
ανθούς
αμπελόφυλλα
ρύζι Καρολίνα
πλιγούρι
σταφίδες
ελαιόλαδο
ντομάτες και λίγο πελτέ
2 μεγάλα κρεμμύδια
άνηθο, μαϊντανό, καρότο ξυσμένο, δυόσμο
κιτρινόριζα μαύρο πιπέρι και αλάτι


Διαδικασία






Συγκεντρώνουμε τα υλικά


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά










Τους ανθούς (αν έχουν κλείσει) τους βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και ανοίγουν όλοι!!











Ζεματίζουμε με καυτό νερό τα αμπελόφυλλα




Η μαμά μου την Άνοιξη συνηθίζει να τα κλείνει αεροστεγώς σε βάζα! Έτσι διατηρούνται ατόφια όλο το χρόνο!











Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρεμμύδι το άνηθο, δυόσμο και  μαϊντανό ψιλοκομμένα, τα κολοκύθια, κρεμμύδια  και τα καρότα τριμμένα.








Σταφίδες, αλάτι, πλιγούρι, ρύζι, μπαχαρικά, ντομάτες ξυσμένες, κάποιες από αυτές απλά τις αδειάζουμε και τις γεμίζουμε επίσης.










Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.


Το ρύζι και το πλιγούρι για να μαλακώσουν θέλουν αρκετά υγρά. Έτσι πρόσθεσα μετά την ξυσμένη ντομάτα και το πελτέ νερό που είχα διαλύσει ένα κύβο μέσα.









Σ αυτή την φάση έπιασαν δουλειά τα κορίτσια

Και τα κατάφεραν περίφημα!






















Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου